kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Lahko preprečimo raka?

Petra Arula, Bodi zdrava, 15.10.2018 12:01:52

Oktober – mesec boja proti raku dojk ni mesec, v katerem se nezadovoljno gledamo v ogledalo in si želimo čvrstejših, bolj poskočnih, večjih prsi. Oktober je mesec, ko se svojim prsim poklonimo z vso ljubeznijo.

Delite na:
Lahko preprečimo raka?
Nihče vam ne more zagotoviti, da z nekaterimi dejavnostmi in prehrano raku ne boste podlegli. Thinkstock Photos

Izjemno pomembno je, da si pregledujemo dojke!

»Dolžni smo poznati svoje telo in ob sumljivih spremembah obiskati zdravnika,« pravi prim. asist. Jana Govc Eržen, dr. med., članica strokovnega odbora Europe Donne, slovenskega združenja za boj proti raku dojk. Najpogostejši znaki, ki lahko napovedujejo nastanek raka dojke, so oteklina, rdečina, izcedek iz bradavice, ugreznjena bradavica, sprememba kože (po navadi pomarančasta ali zgubana). Če opazite kar koli od naštetega, nikar ne odlašajte, temveč čim prej obiščite zdravnika. Vemo, da je težko, in normalno je, da se bojite, a zavedajte se, da z odlašanjem ne boste naredili ničesar drugega kot s skrbmi in strahom obremenjevali svojih misli, če ste res zboleli za rakom, pa šteje vsak dan, ki bi ga lahko namenili zdravljenju, pa ga niste. Še enkrat: prej kot je tumor odkrit, več možnosti imate, da ozdravite. Izkoristite tudi program zgodnjega odkrivanja raka dojk DORA, ki omogoča vsem ženskam med 50. in 69. letom starosti, da vsaki dve leti opravijo rentgensko slikanje dojk – mamografijo.

Preberite tudi: Tanja Žagar se je zaradi sina odpovedala denarju. Kliknite TUKAJ!

Lahko preprečimo raka?

Nihče vam ne more zagotoviti, da z nekaterimi dejavnostmi in prehrano raku ne boste podlegli, obenem naša telesa delujejo zelo različno in nekaj, na kar se eno telo odzove s tumorjem, drugega telesa niti malo ne prizadene. Vseeno pa obstajajo skupni dejavniki tveganja. Na nekatere lahko vplivate, na druge ne. Slednji so spol, staranje in genetska zasnova, pa tudi datum prve menstruacije (za rakom dojk namreč pogosteje zbolijo tiste ženske, ki so dobile prvo menstruacijo zelo mlade, ter tiste, ki nikoli niso rodile ali so prvič rodile po 35. letu starosti). »Tudi pri ženskah, ki prejemajo nadomestno hormonsko terapijo, je tveganje večje,« opozarja prim. asist. Jana Govc Eržen. Poleg omenjenih pa vse številnejše raziskave kažejo, da na razvoj tumorja močno vplivajo nezdrave življenjske navade (kajenje je krivo za kar tretjino vseh vrst raka, če zraven pijemo alkohol, pa se tveganje še močno poveča, nezanemarljivo vlogo pri razvoju tumorjev ima tudi debelost, predvsem pri ženskah v menopavzi, ko gre za raka dojke). Poleg premisleka, ali se res želite odločiti za hormonsko kontracepcijo ali terapijo, razmišljajte tudi o tem, s čim čistite dom in kakšne kozmetične izdelke uporabljate. Žal je v njih še vedno ogromno rakotvornih spojin. Tudi nekatere vrste plastike še vedno vsebujejo bisfenol, ki je povezan z nastankom raka dojke, saj se v telesu obnaša kot estrogen.

Zdrav življenjski slog, ki vključuje veliko gibanja na svežem zraku oziroma redno telesno dejavnost (tveganje zmanjšuje za 30-40 odstotkov), dojenje (tveganje zmanjšuje za 10 odstotkov), zdrava prehrana z veliko zelenjave (najmanj 400 gramov na dan), manj mesa in živalskih maščob varujejo pred nastankom raka prebavil, dojke, maternice in prostate, izpopolnjeno in srečno življenje s čim manj stresa pa varuje pred vsemi boleznimi in je zelo pomemben zaveznik imunskega sistema. In prav močan imunski sistem je tisti, ki nas varuje pred boleznimi, tudi najhujšimi. Krepimo ga z vsemi svojimi močmi ter ne iščimo vzroka za srečo pri drugih, temveč v sebi. Zdravo razmišljanje in čustvovanje sta namreč prav tako pomembna dejavnika kot na primer prehrana. Umsko in čustveno telo torej hranimo z dobrimi novicami, srečevanji z ljudmi, ki nam dajejo energijo, ukvarjanjem z dejavnostmi, ki nas polnijo, razmišljajmo o vzrokih in posledicah svojih misli in dejanj ter delajmo v dobro sebi in življenju. 

Posvetite se svojim dojkam in jih pregledujte

Zdravniki svetujejo temeljito samopregledovanje dojk enkrat mesečno, med petim in desetim dnem menstrualnega ciklusa, ko je vpliv hormonov jajčnikov na dojke minimalen. A prav nič ne bo narobe, če se boste dojkam posvetili vsak dan med prhanjem, ko milo prijetno drsi po koži, ali po prhanju, ko si boste nanesli mleko ali olje za telo. Takrat se radodarno posvetite svojim prsim – z vso ljubeznijo jih gladite in zraven še pretipajte. Enkrat mesečno pa naredite temeljit pregled: pred ogledalom dvignite roke in preglejte kožo in bradavice, nato precenite velikost in simetričnost dojk. Pozorni bodite na morebitno rdečino, ugreznjeno kožo, oteklino ali bradavico oziroma kakršno koli spremembo kože. Nato si podrobno oglejte dojke z dvignjenimi rokami, ki jih položite za glavo. Ko ste si vse ogledali, se nagnite naprej proti ogledalu, ramena potisnite naprej, roke pa položite na bok. Dojke si oglejte še v tem položaju. Sledi tipanje: dvignite levo roko, nato pa z dlanjo in prsti desne roke pretipate dojko in tkiva v okolici. Dojko pretipajte v vseh smereh: krožno, vzdolž dojke in od roba dojke proti bradavici, nato pretipajte tudi pazduhe in preverite, ali imate morda kakšen izcedek iz bradavice. Postopek ponovite na drugi dojki. Po pregledu pred ogledalom si dojke pretipajte tudi leže – ker je dojka v tem položaju manj napeta, je pregled lažji. Če imate velike dojke, zaradi debeline žleznega tkiva s prsti ne dosegate njihovih najglobljih delov, zato za pregled prosite tudi svojega ginekologa.