Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Hormoni nam lahko pomagajo, da smo srečnejši

Petra Arula, Bodi zdrava, 03.10.2018 14:01:58

Na enem od intervjujev mi je hormonska zdravnica dr. Sanja Toljan rekla, da so hormoni kot poštarji. Če jim damo napačno pismo ali nanj napišemo napačen naslov, se bo posamezni organ, ko »potrkajo« na njegova vrata, odzval napačno, saj bo ravnal po napačnih navodilih.

Delite na:
Hormoni nam lahko pomagajo, da smo srečnejši
Ko bomo telesu pomagali, da bo v hormonskem ravnovesju, nam bo odgovorilo tako, kot si želimo. Thinkstock Photos

Potem je strokovnjakinja dodala: »Hormoni so biokemične snovi, ki v našem telesu prenašajo informacije. Hormoni nastajajo v trebušni slinavki, nadledvični žlezi, hipofizi in ščitnici. Prek krvi potujejo do receptorjev, ti pa njihove informacije prepoznajo, preberejo in izvedejo prejeti ukaz

Ko pogledamo pubertetnike, kako jih razganja – njihovi obrazi cvetijo od mozoljčkov, njihovo razpoloženje pa niha med velikim veseljem in obupno žalostjo, ali pa ko pogledamo sebe, ko pride PMS in je vse narobe, ob menstruaciji, ko je stanje hormonov še bolj spremenjeno, pa marsikatere lahko trpimo za migreno, se nam stavek dr. Toljan potrdi. V knjigi Minke Gantar Ko imajo hormoni žur si lahko podrobno preberete o tem, kako harmonija ponovno oživi naša čustva, misli in telo, kako lahko pomagate svojemu pubertetniku in predvsem sebi tudi v najtemačnejših dneh. Ko bomo telesu pomagali, da bo v hormonskem ravnovesju, nam bo odgovorilo tako, kot si želimo – z dobrim počutjem in mirom v srcu in glavi.

Največji tretma proti staranju je trud za dobro delovanje epifize – če bomo srečni, bomo sijali in dobro spali, medtem pa se bo tvoril rastni hormon.

Vedno pa svojemu hormonskemu ravnovesju lahko pomagamo, ga podpremo, in zdaj ko se je spet začel hud službeni tempo, ko otroci spet hodijo iz šole z nešteto obveznosti (tudi za nas) in nas bremeni vsakdan, poskrbimo, da bomo ostali čim bolj pri sebi, v sebi, z nasmehom na ustih. To, pa tudi dobro telesno počutje, bomo dosegli predvsem s primerno prehrano in pozitivnim razmišljanjem. Ko jima bomo dodali še dovolj spanja (pomanjkanje spanja povzroča izločanje stresnega hormona, ki blokira obnovo telesa) in gibanja na svežem zraku (že 20-minutna vadba trikrat na teden vpliva na sproščanje hormona sreče), bomo na konju. Če bi radi še dodatno razlago, kako do večjega občutka izpolnjenosti in sreče, pa je Minka Gantar radodarna z nasveti. Berite dalje.

zdravje_ThinkstockPhotos-479766094.jpg
Poskrbimo, da smo v ravnovesju.
Thinkstock Photos

Podprimo epifizo

Epifiza je žleza, majhna kot zrno graha, a ima dve zelo pomembni nalogi – za njeno dobro delovanje si vedno zaželimo ob novem letu, rojstnih dnevih in kar tako, saj podnevi izloča hormon sreče serotonin (takrat ko občutimo srečo), zvečer pa začne izločati hormon spanja melatonin, ki poskrbi, da se umirimo in mirno zaspimo.

Preberite tudi: Zakaj takšne spremembe, Helena Blagne? Kliknite TUKAJ!

»Epifiza je povezana s kronsko čakro, energijsko točko, ki je v energijskem središču možganov. Povezana je z zmožnostjo predstavljanja, z ustvarjalno energijo, intuicijo in duhovnimi spoznanji,« pravi Minka Gantar in dodaja: »Ko se vrtite v negativni energiji, ko ste v stresu, se zmanjša energijski pretok skozi telo, kar zmanjša tvorjenje hormona sreče, posledično slabše deluje epifiza, ki pa vpliva na vse procese v telesu. Zaradi zmanjšanega pretoka energije je moteno tudi izločanje hormona spanja, zato zvečer težko zaspite, predvsem pa se vam ne tvori rastni hormon. Zato se v času stresa lahko človek hitreje postara

Kako biti srečen, če tega ne čutiš?

»Misli so energija,« pravi Minka Gantar, »in jih lahko izbiramo iz trenutka v trenutek. Čemu boste posvečali energijo, je vaša izbira.« Da boste podprli delovanje epifize, vam avtorica knjige Ko imajo hormoni žur svetuje, da pozornost namenjate lepim stvarem in se na svet okoli sebe odzivate mirno. Svetuje tudi afirmacije, ki jih poskušajte začutiti v celem telesu. Vaja dela mojstra, poskusite: »Danes je čudovit dan!« Naj stavek zavibrira v vas. In nadaljujte: »Hvala, ker se lahko gibam. Skozi moje telo se pretaka božja energija.« Stavke, ki vam prikličejo mir v srce in nasmeh na obraz, lahko poljubno spreminjate, pomembno je izključno to, da vas podpirajo.

zdravje 5_ThinkstockPhotos-644607222 (1).jpg
Raziskave so pokazale, da se vedno sprostimo, ko se spomnimo na ljubezensko razmerje.
Thinkstock Photos

Vi ste ustvarjalec svojega dne

»Vi izbirate, kaj boste danes naredili za svoje dobro počutje, vi izbirate, na katero mesto se boste postavili – na prvo ali zadnje. Ko imate sebe radi, poskrbite za lasten občutek zadovoljstva, za občutek radosti brez občutka krivde, ker veste, da je dobro počutje vaša pravica – in takrat po vašem telesu kar letijo hormoni sreče. Tega namesto vas ne more storiti nihče,« pravi Minka Gantar, ki dodaja: »Pozitivni občutki (ali negativni, če so vas preplavili) se prek hormonskih sporočil prenesejo v vsako celico. Že samo to, da se smehljate, sproža v telesu sporočila zadovoljstva, če pa zavestno vključite vsa svoja čutila (povohate nekaj, kar vam diši, pobožate otroka, hišnega ljubljenčka, objamete partnerja, se z ljubeznijo dotikate svojega telesa, greste na masažo, uživate v hrani, ki vam povzroča dobre občutke, vendar ne tudi slabe vesti, poslušate glasbo, ki vas povzdigne, gledate fotografije, ki vas navdihujejo) in jih usmerite v lepe stvari, hormoni dobre volje sporočajo možganom, da ste v redu.«

Pomagajte si z iskanjem lepih spominov

Raziskave so pokazale, da se vedno sprostimo, ko se spomnimo na ljubezensko razmerje. Negativne misli prekinimo z lepimi spomini in v telesu se bo začel sproščati oksitocin, ki:
- okrepi medčloveške odnose in starševske vezi,
- prinaša ljubezen, veselje, mir,
- okrepi delovanje imunskega sistema,
- zmanjša stres in zniža krvni tlak,
- odpira celice, spodbuja celjenje,
- uravnava tek, prebavo in presnovo,
- deluje proti odvisnosti in omili odvajanje,
- spodbuja rastni hormon,
- okrepi zaupanje in modro sklepanje, spodbuja sproščanje.

zdravje 3_ThinkstockPhotos-535915517.jpg
Serotonin – hormon sreče.
Thinkstock Photos

Ko srčna čakra, ki napaja vse hormonske centre z energijo, deluje dobro – ko občutimo srečo, ljubezen, mir, ko imamo občutek moči –, pravi, da zmoremo, vse deluje dobro. Zdravi smo, polni energije, ne potrebujemo veliko spanca in nov dan začnemo z zanosom. Prav nasprotno pa deluje(mo), ko smo nesrečni, zaskrbljeni in ko ne vemo, kako bo šlo življenje naprej. Takrat se zmanjša ali celo ustavi pretok skozi srčno čakro, zmanjša pa se tudi energijski potencial preostalih energijskih centrov. »Takrat človek zboli. Zboli pa na tistem delu, ki je najbolj ranjen,« opozarja Minka Gantar, ki je z branjem raziskav odkrila, da ljudje, ki veliko gledajo televizijo, razvijejo občutek osamljenosti. Tudi kofein zavira izločanje serotonina in drugih hormonov zadovoljstva, zato avtorica priporoča največ dve skodelici te za veliko ljudi omamne pijače, ki druži. Kakor koli pogledamo, poskrbimo, da smo v ravnovesju. Ni se nam treba odpovedati stvarem, ki v nas sprožajo občutke ugodja, a ne postanimo njihovi sužnji. Raje se veselimo. In ko bodo prišli turobnejši dnevi, dodajmo v svojo prehrano mastne ribe ali se posladkajmo s chia pudingi – maščobne kisline omega-3 namreč vplivajo na izločanje hormona sreče. Materina dušica vas bo pomirila in napolnila s svojo blagostjo, triptofan (največ ga je v skuti, mleku, ribah) pa deluje pomirjujoče, zmanjšuje glavobole in napetost ter pomaga pri dobrem spanju. Da se triptofan pretvori v serotonin, pa nujno potrebuje vitamina B3 in B6 (veliko ju je v ribah) ter cink (dobite ga v gobah in morski hrani).

Hormoni, ki nas delajo srečne:

- serotonin – hormon sreče,
- dopamin – hormon dobre volje,
- endorfini – hormoni zadovoljstva.