stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Kronično vnetje sinusov? 7 korakov do rešitve!

Helena Primic, 06.11.2017 15:01:46

Kako odpraviti vnetje sinusov ali ga vsaj omiliti na naraven način?

Delite na:
Kronično vnetje sinusov? 7 korakov do rešitve!
Pixabay

Bolečine ob pritisku na sinuse na licih, nosu, pod obrvmi in na čelu, bolečine ob vsakem gibu z glavo navzdol, zamašenost nosu, ki je brisanje nosu ne more odpraviti … to so le nekateri simptomi, ki spremljajo sinuzitis oziroma vnetje sinusov, ki se pogosto razvije v kronično obolenje. Kako ga odpraviti ali vsaj omiliti na naraven način?

Kis za manj sluzi
Jabolčni kis uravnoteži pH-vrednost v sinusih in tako pomaga odstraniti odvečno sluz, ki se pri vnetju sinusov pospešeno nabira. Ker deluje tudi protibakterijsko in protiglivično, je jabolčni kis več kot idealen pomočnik v boju proti sinuzitisu. Napitek z jabolčnim kisom pripravite tako, da zmešate dva decilitra tople vode z žlico jabolčnega kisa. Napitek lahko popijete ali ga uporabite za grgranje.

Brez vode ne bo šlo

Če pijete premalo vode in ste kronično dehidrirani, je vnetje sinusov logična posledica. Prvi korak k rešitvi je torej, da začnete piti dovolj vode – vsak dan vsaj dva litra čiste vode. In ne pozabite: tekočina ni voda, pa četudi so to čista juha, zeliščni čaj ali domač nesladkan sok. Za začetek si začnite zapisovati, koliko čiste vode popijete, da boste videli, kakšen je primanjkljaj in koliko vode morate dodati.

Odpovejte se mlečnim izdelkom

Komplementarna medicina že tisočletja ve, da mleko in mlečni izdelki zasluzijo telo, zato niso priporočljivi pri vnetih sinusih. Od mlečnih izdelkov si lahko privoščite le sirotko, ki bo blagodejno vplivala na črevesno mikrofloro in vam pomagala iz sinusov izgnati morebitno glivico kandido. Sinusi so namreč poleg črevesja in pljuč njeno priljubljeno domovanje, saj je v njih veliko vlage, še posebno ko trpimo za kroničnim sinuzitisom. To seveda ne pomeni, da se boste morali za vedno odpovedati vsem mlečnim dobrotam, le svojim sinusom privoščite malo odmora – vsaj pol leta, najbolje pa je eno leto brez mleka in mlečnih izdelkov.

dreamstime_xxl_61637015.jpg

Redne razstrupljevalne kopeli

Če želite ubiti najmanj dve muhi na en mah, si vsaj enkrat na teden privoščite dvajsetminutno razstrupljevalno kopel, ki jo pripravite tako, da topli vodi v kadi dodate dvesto gramov grenke soli, sto gramov sode bikarbone in nekaj kapljic eteričnega olja čajevca. Grenka sol bo iz vašega telesa odstranila škodljive snovi in poskrbela za sprostitev mišic, soda bikarbona in eterično olje čajevca pa bosta s svojim protibakterijskim delovanjem uničila mikrobe, zaradi katerih se vnetje sinusov pogosto razvije v bakterijsko obolenje zgornjih dihal. Če boste kopeli dodali še eterično olje z vonjem po iglavcih, bo dihanje lažje tudi z vnetimi sinusi.

Žvrkljanje kokosovega olja

Kokosovo olje je »čudežno« olje, ki rešuje marsikatero zdravstveno težavo – od glivic in suhe kože do zamašenih sinusov. Za odmaševanje sinusov je poleg uživanja jedilne žlice kokosovega olja na dan priporočljivo kokosovo olje tudi žvrkljati. Za žvrkljanje je seveda treba uporabiti tekoče olje (po potrebi ga nekoliko segrejte), ki ga žvrkljajte v ustih približno dvajset minut, nato ga izpljunite in si usta izperite s toplo vodo. Postopek ponavljajte vsak dan, vse dokler se vam sinusi ne odmašijo.

Masaža z eteričnimi olji

Pri bolečih sinusih zelo blagodejno deluje masaža s posebno mešanico eteričnih olj – evkalipta, sivke in limone, ki jih mešate v razmerju 1 : 1 : 1. Ko boste začutili bolečine v sinusih, blazinice prstov pomočite v to mešanico eteričnih olj in si z njimi zmasirajte predel vratu (tudi zadaj) in senc. Ob masaži globoko dihajte, da hlapi eteričnih olj prodrejo v vaš dihalni sistem. Za optimalni učinek postopek ponovite vsakih nekaj ur.

Naravna zdravila za hitro olajšanje

Tisti, ki ste že kdaj zboleli za sinuzitisom, veste, da bi v trenutkih, ko je napetost v sinusih največja, naredili skorajda vse, samo da bi napetost in bolečina popustili. Za hitro in takojšnje izboljšanje težav sta odlična naravna pomočnika kajenski poper in hren. Iz kajenskega popra si lahko pripravite čaj, in sicer tako, da zavrete 2,5 decilitra vode, v katero dodate pol žličke kajenskega popra in limonov sok ter po želji tudi naravno sladilo. Čaj popijte, dokler je še vroč, v enem dnevu pa si ga lahko pripravite največ trikrat. »Skrivnost« kajenskega popra je v njegovem dekongestivnem delovanju, ki na naraven način očisti zamašene sinuse.
Podobno kot pri kajenskem popru boste tudi pri hrenu občutili zelo hitro olajšanje. Če vas mučijo zamašeni sinusi in v kuhinji nimate kajenskega popra, trikrat na dan zaužijte žličko naribanega hrena. Hren deluje protibakterijsko in protiglivično, prav bakterije in glivice pa so pogost povzročitelj vnetih sinusov.

Naravno zdravilo iz petih zdravilnih rastlin

V boju proti vnetju sinusov si lahko pomagate tudi z naravnim zdravilom, ki ga lahko kupite v lekarni brez recepta – zdravilom sinupret, ki vsebuje pet zdravilnih rastlin: korenino rumenega svišča, cvet jegliča s čašico, zel kislice, cvet črnega bezga in zel navadnega sporiša. Zdravilo sinupret se uporablja za simptomatsko zdravljenje akutnih in kroničnih vnetij obnosnih votlin ter dihalnih poti, lahko pa ga uporabljate kot spremljevalno zdravilo pri protivnetnem zdravljenju zgornjih dihalnih poti tudi, ko že jemljete antibiotike. Sinupret znanstveno dokazano zmanjšuje oteklino vnete nosne sluznice, redči sluz, izboljša drenažo sinusov in s tem olajša izločanje oziroma izkašljevanje sluzi. Zaradi teh učinkov se zmanjša občutek zamašenega nosu in spremljajoči glavobol kmalu preneha.