klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Kozmetika iz Afrike

M. B., Zvezde, 24.05.2018 15:01:41

S čim se negujejo na vroči celini?

Delite na:
Kozmetika iz Afrike
Dreamstime

Vsak si za svojo kožo, lase in telo želi le najboljše. Negovalni izdelki iz Afrike so pri tem kot naročeni. Dragocena olja, vitamini in minerali iz afriških savan ne poskrbijo le za lepo zunanjost, ampak tudi dobro počutje celotnega telesa. Zato smo zbrali nekaj lepotnih nasvetov s črne celine.

Arganovo olje za levjo grivo

Eno najstarejših dreves raste le v jugozahodnem Maroku in svoje sadeže ščiti z ostrim trnjem. Kljub temu pa se nam obrestuje, če se prebijemo do njih, kajti olje iz jedrc arganovih orehov vsebuje devetkrat več antioksidantov kot druga olja in veliko vitamina E. V kremah izboljša napetost kože, lasje pa največ pridobijo zaradi maščobnih kislin omega-6 in vitamina A. Ta kombinacija obnovi celično strukturo las in poveča njihovo elastičnost. Skratka, arganovo olje je pravi eliksir zoper gube in suhe lase.

Eksotično olje marule 

O drevesu marula, ki raste v Keniji, kroži polno mitov. Njegov močni vonj naj bi denimo učinkoval kot afrodiziak, a to ni zares dokazano. Znanstveno pa je potrjeno, da olje, ki ga stiskajo iz sadnih jedrc drevesa, vsebuje dragoceni vitamin C in maščobne kisline, ki so podobne kožnemu lipidnemu plašču.
Olje marula ima močne regenerativne in vlažilne lastnosti, zato globinsko neguje in vlaži kožo, preprečuje njeno prezgodnje staranje in drobne gubice. Ker se hitro vpija, je odlično tudi kot nočno olje za obraz in vrat pri zreli koži. Uporabite pa ga lahko tudi pri težavah, kot so strije, brazgotine, ekcemi in akne.

1_lepota20.jpg

Rooibos kot ubijalec gub

Rooibos v afriškem jeziku pomeni rdeči grm. Njegovi igličasti poganjki so polni aspalatina, to je snovi, ki ščiti in popravlja kožo, cinka, ki skrbi za izmenjavo snovi, in kislin alfa hidroksi, ki gladijo gube. Afriški domorodci rooibos že stoletja uporabljajo pri zdravljenju aken, ekcemov in srbečice, za notranjo uporabo pa iz fermentiranih listov kuhajo čaj. Ta naj bi imel pomlajevalni in protivnetni učinek.
Nasvet: skuhajte močan rooibos čaj, ga ohladite in v razmerju 1 : 1 zmešajte z jabolčnim kisom. Uporabljajte kot tonik.

roibos kozmetika afrika.jpg

Vsestranski kakav

Kakavovo maslo se pogosto dodaja kozmetičnim izdelkom, za nego pa je primerno tudi samo. Afriške ženske ga uporabljajo za nego in zaščito kože, saj jo navlaži, regenerira in nahrani – predvsem z vitaminoma E in K ter antioksidanti. Pozimi lahko z njim kožo zaščitite pred mrazom in izsušitvijo, v pomladnih in poletnih mesecih pa je primerno za po sončenju. Kakavovo maslo namreč spodbuja nastajanje kožnega pigmenta, ki je naravna zaščita telesa pred nevarnimi žarki. Nanos kakavovega masla na soncu daje koži porjavel ten, hkrati pa jo naredi mehko in voljno.

kozmetika afrika maslo.jpg

Čudežni kruhovec 

Nobeno drugo drevo nima toliko imen kot prav kruhovec: pravijo mu baobab, drevo življenja, čudežno drevo in obrnjeno drevo, saj njegova krošnja bolj spominja na korenine. Kruhovec raste v predelih tropske Afrike, uporabljajo pa ga večinoma za prehrano, in sicer od korenin do plodov. Zlasti slednji vsebujejo veliko vitamina C, riboflavina, ki je zelo pomemben za rast, obnovo živčevja, oči in kože. Vsebuje tudi veliko niacina, linolne kisline, kalcija, kalija, železa in drugega, kar je nepogrešljivo tudi za ohranjanje lepote.
Nasvet: Kruhovec je na voljo v prahu ali obliki olja. 1 čajno žličko prahu drevesa baobab zmešajte z malo vode in nanesite na obraz. Počakajte pol ure, nato masko sperite z mlačno vodo. Za piko na i obraz negujte še z oljem kruhovca.

kozmetika afrika kruhovec.jpg

Karitejevo maslo pomirja

Karitejevo maslo afriške ženske tradicionalno pridelujejo iz drevesa karite, ki raste v Zahodni Afriki. Maslo je idealna nega za kožo v stresu, saj vsebuje sredstvo za obnovo celic alantoin, vitamin E in karotin. Maslo pomirja kožo, jo zdravi, če je poškodovana, v Senegalu ga uporabljajo celo pri bolečinah v mišicah in sklepih. Sicer pa je odličen tudi kot vlažilni balzam za ustnice, za nego grobe kože na komolcih, kolenih in petah ter za pomiritev razdražene kože po sončenju, lahko ga dodate balzamu za lase ali uporabite na vekah kot podlago za senčilo v prahu.

Preberite tudi: Škodljivo v kozmetiki. Kliknite TUKAJ!