IMG_20180401_134602 Odkrito.si

Tanja Žagar tega ne bo nikoli pozabila! S sinkom ...

sandra selihovic Svet24.si

Sandra ima jasno začrtan cilj

Žalostna ženska Petisvet.si

Žalostna resnica o njej, ki o drugih grdo govori!

cerkev svetega pavla_muenchen Svet24.si

VIDEO: Panika v cerkvi, košare z velikonočnimi ...

samantha cohen 1 Svet24.si

Meghan znova šokirala: zdaj je sporočila, ...

10_Miha_Perat Njena.si

Zvezde plešejo: Takšno soprogo ima Miha Perat

ema in milan Njena.si

Milan razkrinkal priljubljeno Emo?

Koža je pozimi še posebno občutljiva

Dunja Strašek, Ženska, 08.02.2019 12:01:35

V zimskem času imamo največ težav s suho kožo, ki postane še bolj občutljiva zaradi nizkih temperatur zunaj ter toplega in suhega zraka v notranjih, ogrevanih prostorih. Zato je pozimi potrebna ustrezna nega, ne le da ohranimo kožo voljno, ampak lahko »izbrišemo« tudi kakšno gubico in preprečimo prehitro staranje kože.

Delite na:
Koža je pozimi še posebno občutljiva
Pozimi ni dobro uporabljati pilinga ali toniranja kože s toniki, ki vsebujejo alkohol. GettyImages

Kaj lahko torej storimo, da kožo zavarujemo in jo tako ohranimo lepo, zdravo in negovano tudi v zimskem času? Priznani dermatologi razkrivajo svoje nasvete.

Kožo pokrijte

Tisti trenutek, ko pozimi stopite ven, je koža izpostavljena nizkim temperaturam, dodatno jo obremeni še mrzel veter, vse to pa kožo izsušuje. Najboljši način, da kožo zaščitite, je, da jo pokrijete. Ogrnite se s šalom in, kolikor je mogoče, zakrijte obraz in dobro ovijte vrat. Tudi visoki ovratniki ali kapuca lahko zaščitijo kožo, da ji mrzel zrak in veter vsaj s strani ne prideta do živega.

Izpustite piling

Pozimi ni dobro uporabljati pilinga ali toniranja kože s toniki, ki vsebujejo alkohol, saj povzročajo izsušenost in draženje že tako suhe kože. Piling odstrani s kože zaščitno maščobno plast, zaradi česar lahko na koži nastanejo mikro ranice, skozi katere pa lahko vstopijo dražeče snovi. Če želite do kože prijazen in nežen piling, uporabite mehko ščetko za piling obraza, ki ne povzroča draženja kože, namesto čistilne pene pa uporabljajte nežno kremno čistilno sredstvo. Blag piling pa naredite tudi tako, če si obraz umijete z mokro in mehko frotirasto brisačko.

Uporabljajte bogatejše vlažilne kreme

Da bi boljše poskrbeli za suho kožo, je pozimi ključnega pomena, da izberete bogatejšo vlažilno kremo. Zaščititi jo je potrebno z bolj mastno kremo, ki vsebuje vlažilne lipide, ceramide in hialuronsko kislino, kar pomaga povezati in zadržati vlago v koži. Če imate neprijeten občutek, ker se zaradi bolj mastne kreme koža sveti, uporabljajte čez dan lahkotnejšo formulo s hialuronsko kislino, čez noč pa bogatejšo kremo s ceramidi in lipidi.

Razdražena koža potrebuje takojšnjo pozornost

Zimske razmere lahko poškodujejo vašo kožo, stanje pa se lahko poslabša, če ji takoj ne namenite več pozornosti. Še posebej, če ste zunaj na mrazu dlje časa, se lahko na koži pojavi rdečica, izsušenost in razdraženost – koža lahko srbi, peče ali celo boli. Po takšni izpostavljenosti negativnim vplivom na kožo čez noč bogato nanesite pomirjujoč balzam, posebej namenjen za razdraženo, občutljivo in suho kožo, ki ne vsebuje parabenov in dišav. Deluje emolientno, kar pomeni, da kožo mehča. Kakršno koli kremo ali masko za pomirjanje kože že uporabite, je pomembno, da jo uporabite takoj. Ne pustite, da koža »trpi«.

Izberite nekemično zaščito pred soncem

Tudi pozimi je treba uporabljati zaščito pred soncem. Suha koža lahko reagira na običajen zaščitni faktor pred soncem, zato je zanjo bolj priporočljiva mineralna zaščita. Takšne kreme vsebujejo naravno zaščito s sestavinami, ko sta titanov dioksid ali cinkov oksid, na koži pa ustvarijo fizično zaščitno plast, ki varuje kožo pred sončnimi žarki in za razliko od kemične zaščite pred soncem ne prodira v kožo in jo torej manj draži. Suha koža je veliko bolj občutljiva na kreme s kemično zaščito pred soncem, torej je bolje izbrati mineralno zaščito. Mineralni zaščitni faktor pomaga tudi pri vlaženju kože in tako ohranja kožo voljno in mladostno.

Zakaj postaja koža vse bolj suha?

Dermatologi domnevajo, da lahko pretirana uporaba krem povzroča, da postane koža odvisna od zunanje pomoči, kar vodi do vse bolj izsušene kože. Raziskava še nima končnih rezultatov, vendar teorija kaže, da nenehna uporaba vlažilnih ali drugih krem lahko naredi kožo bolj leno, kar ji onemogoča ohranjanje lastne navlaženosti.
Kaj torej pomeni »pretirana uporaba krem«? Ključna je nenehna uporaba in debeli nanosi krem, ki na koži ustvarijo plašč, kar pa kožo zavede, da ne zaznava (suhega) okolja in zato ne proizvaja vlage, lipidov in beljakovin, ki so sestavni deli kože in tudi njena naravna zaščita. To lahko pelje v začaran krog, ko je koža suha, ker sama ne proizvaja več potrebnih hranil, zaradi česar jo vlažimo s kremami, koža pa zaradi tega postaja le še bolj suha.
Da bi bili prepričani, da pretirana uporaba krem ne škodi vaši koži, se izogibajte nenehnemu nanašanju krem. Enkrat ali dvakrat dnevno bi moralo biti dovolj, da ostane koža mehka, gladka in se ne lušči. Navlaženost kože se zmanjša ponoči in če jo torej navlažite s kremo enkrat dnevno, je najboljši čas pred spanjem. Ponoči se koža tudi ogreje in učinkovine iz kreme tudi bolje prodrejo vanjo. Če je koža kljub temu še vedno suha, poskusite zamenjati kremo, kar je boljše, kot da večkrat na dan nanašate na kožo kremo, ki ji ne ustreza. Izberite lahko vlažilno kremo, ki nudi koži veliko vlage in na njej ne tvori neprebojne zaščite, torej bo lahko koža neovirano dihala. Le ko se pozimi odpravite ven, čez vlažilno kremo še na tanko nanesite bogatejšo kremo, saj boste tako kožo obvarovali pred hudim mrazom.

Objavljeno v reviji Ženska št. 12, 3. 12. 2019.