Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Privoščite si jo, dišečo in toplo, pred spanjem!

Dunja Strašek, Revija Ženska, 05.12.2017 15:01:28

Topla kopel nas ogreje, neguje, sprosti in prežene nemir. Telo in dušo razbremeni skrbi in razvedri – ne nazadnje tudi raziskave kažejo, da odpravlja depresivno razpoloženje.

Delite na:
Privoščite si jo, dišečo in toplo, pred spanjem!
Revija Ženska

Topla kopel je še posebej idealna po napornem in stresnem dnevu ali ko se utrujeni in premraženi vračamo domov. Voda nas ne le očisti, ampak nas sprosti, umiri, ogreje, prijetno uspava ali pa nam da novo moč in energijo. Namakanje v topli vodi odpre pore na koži, izboljša se prekrvljenost kože, spodbudijo se metabolni procesi in odstranijo se izločki kože. Negovalni učinki kopeli pa se še okrepijo, če vodi dodamo morsko sol, zelišča ali eterična olja. Koža skozi pore sprejme njihove blagodejne snovi, z njihovim izparevanjem pa poskrbimo tudi za celoten organizem, saj esence vstopijo v dihalni, prebavni, krvožilni in živčni sistem.

Priprava kopeli

Za prijetno izkušnjo je pomembno, kako si pripravimo kopel in koliko časa naj ostanemo v njej. Voda, ki ima več kot 37 stopinj Celzija, nas sprosti in umiri ter nas pripravi za počitek. Vroča voda (več kot 37 stopinj Celzija), obremenjuje srce, zato je za telo najprimernejša temperatura vode 37 stopinj Celzija, v vodi pa naj ne bi ostali več kot dvajset minut. Če ostanemo v kopeli več časa ali če je voda višje temperature, lahko povzroči utrujenost. Za tiste, ki imajo težave s srcem ali visok krvni tlak, so primernejše hladnejše in krajše kopeli. Po kopeli se je treba stuširati, ker namakanje v vodi še ne očisti kože, ko se obrišemo in je koža telesa še vlažna, pa se namažemo z vlažilnim losjonom, saj kopanje izsušuje kožo.

Kopeli lahko dodamo različne dodatke, kot so kopalna sol, olje ali pena, najboljši pa so naravni pripravki – morska sol, jabolčni kis, med, mleko, olivno olje, limona, zdravilna zelišča, eterična olja. Naravni pripravki kožo nežno negujejo, jo očistijo, navlažijo ali nahranijo in pomagajo pri razstrupljanju telesa in pri zdravstvenih težavah, kot so prehlad, gripa, migrena, nervoza, boleča menstruacija.

Kleopatrina kopel

Mlečna kopel naredi kožo žametno mehko, dodamo ji lahko tudi med, morsko sol ali oboje. Pripravimo jo tako, da v posodo vlijemo dva litra kozjega ali kravjega mleka, dodamo dve pesti morske soli in nekaj žlic medu, zmešamo in zlijemo v vodo za kopanje.

Sivkina kopel

Sprosti, umiri in prežene potrtost. 40 kapljic eteričnega olja sivke zmešamo s tremi žlicami sladke smetane ali s skodelico mleka in žlice medu ter dodamo v vodo za kopanje.

Zeliščna kopel

Za kopel z zdravilnimi zelišči potrebujemo 250 gramov posušenega zdravilnega zelišča, ki ga kuhamo 15 minut v dveh litrih vode, nato pa pripravek precedimo in ga zlijemo v kopel. V času prehladov in gripe pomaga našemu imunskemu sistemu in omogoči lažje dihanje kopel z rožmarinom, timijanom, evkaliptom, poprovo meto ali ingverjem. Kopel z meliso je prijetnega vonja, pomaga pri migreni, nervozi in boleči menstruaciji. Metina kopel z rožmarinom in limono ter kopel z žajbljem in kamilico sta blagodejni za kožo, če pa nam primanjkuje energije, pa lahko pomaga jutranja kopel z eteričnimi olji citrusov.