Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Konoplja in njeni ekstrakti

Ksenija Tratnik, Ženska, 12.09.2017 13:00:00

Učinkovita pomoč tudi bolnikom z rakom

Delite na:
Konoplja in njeni ekstrakti

Čeprav smo v današnjem svetu izpostavljeni številnim karcinogenom, pa je WHO (svetovna zdravstvena organizacija) razkrila, da bi 40 odstotkov smrti zaradi raka bilo mogoče preprečiti, bolezni pa se izogniti s spremembo življenjskega sloga. In pri tem nam konoplja (gandža, marihuana, kanabis) lahko zelo pomaga, saj vpliva na veliko različnih receptorskih sistemov v možganih in telesu. Konopljine sestavine so gensko združljive s človeškim organizmom in njene učinkovine učinkovito zavirajo oziroma ubijajo rakave celice, hkrati pa ne škodujejo zdravim celicam in jih celo ščitijo pred odmiranjem.

Strokovno dokumentiran edinstveni mehanizem kanabinoidov proti rakavem delovanju dokazuje delovanje kanabinoidov v sinergiji z imunskim sistemom telesa, za razliko od običajnih zdravljenj, ki v postopku uničujejo imunski sistem.

Med standardne postopke zdravljenja raka sodijo veliki odmerki koncentriranih strupov (kemoterapija), izžiganje propadlega tkiva (obsevanje) in kirurško izrezovanje malignih tvorb, kar bolnika močno telesno in duševno obremeni. Konvencionalni način zdravljenja je travmatičen in izčrpa telo, kar okrepi že tako izrazito neravnovesje v telesu. Manjši odmerki dragih zdravil sicer ublažijo simptome, vendar ko organizem razvije odpornost, bolniku predpisujejo veddno močnejša zdravila, nihče pa ne razmišlja o izvoru neravnovesja. Zdravila, ki krnijo raven zavedanja, blažijo neprijetne simptome, vendar sistemska bolezen ne ponikne. Ponovno se izrazi kot precej hujša motnja, kot je recimo biopatija raka. Zdravljenje s konopljo pa samodejno vzpostavi stabilnost. Človek se sprosti, izraziteje zaznava okuse in pospeši se izločanje, kar pomeni tudi, da se strupi hitreje izločajo iz telesa. Okrepi se peristaltika in pospeši krvni pretok, kar omogoča učinkovitejše »filtriranje«.

Vzpostavlja ravnovesje

Bolezni srca in ožilja, artritis, visok krvni tlak, astma, kronične črevesne bolezni, dermatitis in luskavica, rak in avtoimuna obolenja nastanejo zaradi vnetja v telesu, ki jih spodbujaja stres, do njega pa privede: premalo spanja, premalo gibanja, kemikalije, onesnažena voda in zrak. Vnetje je odziv imunskega sistema, ko je del našega telesa poškodovan. Brez vzpostavitve uravnoteženega življenjskega sloga imunski sistem oslabi, zaradi njegove preobremenitve lahko pride do avtoimune reakcije, ko telo začne napadati svoje lastne, zdrave celice. Da stresni odziv ne postane pretiran in kroničen, ga je treba umiriti. To zelo uspešno dosežemo z zdravljenjem s konopljo, ki obnovi avtonomni mehanizem nadziranja organizma ter ublaži pretirane odzive. Izkazalo se je, da konoplja pomaga uravnavati ravni dopamina in serotonina v možganih in spodbuja razvoj novih celic v predelu možganov, imenovanem hipokampus. Konoplja tako mnogim bolnikom z rakom pomeni upanje, saj olajša bolečine in krepi apetit pri kemoterapiji, ki povzroča slabost, izčrpanost in kronične bolečine. Nizki odmerki kanabisa bi morali veljati za življenjsko pomembno hranilo, s katerim lahko ublažimo škodljiva vnetja, ki ga prinašajo bolezni, kot je rak. S konopljo lahko okrepimo homeostatsko raven učinkovanja protivnetnih kanabinoidov in dosežemo dobro delujoč endokanabinoidni sistem v organizmu.

Pozitivni učinki

Kanabinoidi močno vplivajo na delovanje CB2-receptorjev, ki se nahajajo v celotnem imunskem sistemu in v organih, ki ga obdajajo ter v tkivih vranice, priželjca ter tudi v možganih. Večja koncentracija je skoncentrirana v prebavnem traktu, kjer urejajo črevesni vnetni odziv. Zato konoplja zelo dobro deluje pri vseh vnetnih črevesnih boleznih, kot sta na primer Crohnova bolezen ter prepustno črevesje in ima veliko pozitivnih učinkov pri vseh oblikah krvnih obolenj in raka.

Upočasnjuje rast tumorjev

Glukoza, sol, emulgatorji, organska topila, gluten, mikrobne transglutaminaze in nanodelci se v prehranski industriji pretirano uporabljajo in jih zato vedno več uživamo. Vsi ti dodatki naj bi rušili celovitost črevesne epitelske pregrade in tako povišali črevesno prepustnost tujih imunogenih antigenov in posledično aktivacijo avtoimunske kaskade. Kanabinoidi so se izkazali pri zmanjšanju rakavih celic, saj imajo velik vpliv na obnovo imunskega sistema.

O zdravilnih učinkih konoplje za rakava obolenja in kronična vnetja so začeli raziskovati tudi raziskovalci v Oxfordu. Raziskava je podprta s kar 10 milijonov funtov, podprl pa jih je tudi filmski zvezdnik iz Zvezdnih stez Patrick Stewart, ki uporablja konopljin ekstrakt za lajšanje simptomov pri svojem ortoartritisu. Raziskava, poimenovana The Cannabis Research Plan, bo potekala v sodelovanju med Univerzo v Oxfordu in podjetjem Kingsley Capital Partners. Profesor Ahmed Ahmed z Oddelka za porodništvo in ginekologijo na Univerzi v Oxfordu pravi, da so zadnje raziskave pokazale veliko zanimivih odkritij, ki bi lahko pomagale v zdravstvu in da konoplja obljublja veliko na področju novih terapevtskih možnosti za bolnike z rakom.

Vpliv na rakave celice

Možganski tumor se pojavi pri nenormalnem razvoju možganskih celic. Število na novo odkritih primerov primarnega možganskega tumorja nenehno narašča. Sekundarni nastanejo kot metastaze (zasevki) solidnih tumorjev v kakšnem drugem organu, v možgane najpogosteje zasevajo raki dojk, pljuč, malignega melanoma ter raka debelega črevesa in danke, v bolj razširjeni in napredovali bolezni pa tako rekoč vse vrste raka. Na madridski univerzi Complutense so odkrili, da kanabinoidi, kot sta THC in CBD, vplivata na rakave celice v možganih. Ob pomoči elektronskega mikroskopa za analizo možganskega tkiva, vzetega pred in po 30-dnevnem zdravljenju s THC, so raziskovalci ugotovili, da THC izloči rakave celice, zdrave celice pa pusti nedotaknjene. Kanabinoidi v konoplji spodbujajo smrt rakavih celic v možganih: celicam pomagajo, da se v postopku, imenovanem avtofagija, hranijo same s seboj, brez toksičnih učinkov zdravljenja. Izsledki raziskave konoplje kot zdravilnega sredstva za bolnike z malignim gliomom, ki je zelo agresivna in pogosto smrtna oblika možganskega raka, kažejo, da lahko z istim biokemičnim procesom THC-ja, prekinemo več vrst raka, ki prizadenejo različne telesne celice.

THC – glavni morilec raka

Kanadčan Rick Simpson je imel pred desetletjem diagnozo metastatski kožni rak, ki ga je pripeljala do izjemno uspešnega poskusa zdravljenja s konopljo. Veliko pozornosti je posvetil zdravilni moči olj, ki jo lahko pridelamo iz konoplje in postal je znan po svoji pridelavi smole (jantar), izredno pomirjevalne, s 95 do 98 odstotkov vsebnosti THC-ja. Njegov ekstrakt iz konoplje se dela tako, da konopljin cvet namakamo v topilu, kot je etanol ali izopropil alkohol in nato izparimo topilo, da ostane le čista smola konoplje. Ta smola se lahko uporablja z velikim uspehom za zdravljenje ali nadzor raka. Po besedah aktivista so za zdravljenje raka najboljša olja in ekstrakti iz sorte konoplje indika, ki je najbolj sedativna. Izdelal je zdravilne ekstrakte, ki vsebujejo določeno količino CBD-ja, mogoče od 2 do 6 odstotkov, medtem ko je raven THC-ja v oljih zelo visoka. Majhna vsebnost CBD-ja je lahko koristna, vendar je THC glavni morilec raka, poudarja aktivist iz svojih izkušenj zdravljenja tisoče bolnih. Običajni odmerek za rakave bolnike je 60 gramov konopljine smole (ekstrakta) v 90 dneh. In nikoli ni prepozno za bolnika, da začne s terapijo, svetuje Rick Simpson.

Holistično zdravilo

Medicina danes med prvimi tremi vzroki raka navaja tobak, debelost in alkohol. Avtomatsko napredovanje sindroma raka je mogoče popolnoma ustaviti in odpraviti s holističnim zdravljenjem s konopljo. Načela holistične filozofije kot tisočletja stare modrosti pravijo, da je konoplja sredstvo, ki preprečuje in zdravi raka. Medtem ko zahodnjaška farmakološka medicina napada simptom, tumor (izraz neravnovesja) izreže, ga zastrupi, ali izžge, pa se holistična medicina zaveda, da je bolezen posledica neravnovesja. Njen cilj je vzpostavljanje ravnovesja, ki pa ga ne dosežemo z neusmiljenimi načini zdravljenja. Ne glede na usodne napovedi bolezni je jasno, da konoplja ponuja takojšnje olajšanje težav. Da se tumor razgradi, seveda traja nekaj časa. Rakasti tumor je okvarjeno tkivo, ki je postalo strupeno. Za obnovo tkiv in okrevanje je potreben čas, tako kot za spreminjanje uničujočih navad, ki lahko zavrejo zdravljenje.

Konoplja je izvrstno holistično zdravilo, ki zelo naravno poskrbi, da se v organizmu vzpostavi zdravo homeostatsko ravnovesje. »Konoplja zdravi, a le takrat, ko celostno pristopimo k njej kot naravnemu bitju in se odločimo, da bomo z njo v sožitju. Celostni pristop k življenju vključuje tako gojenje rastlin kot uporabo njenih produktov, a ima še celo vrsto drugih dejavnikov. Prvi, ki mora biti prisoten, je vsekakor odgovorna skrb zase kot posameznika,« meni Tanja Cvetrežnik iz društva za zdravljenje s konopljo Hopla Konoplja.

Tudi Gregor Zorn, svetovalec osebnega protokola za zdravljenje s kanabinoidi, verjame v holističen pristop k zdravljenju in ohranjanju zdravega telesa. »Konoplja lahko zelo učinkovito pomaga pri premagovanju raka, vendar samo konoplja običajno ni dovolj. Holistični pristop; delo na prehrani, gibanju in psihološkem stanju.« Po Zornovih besedah obstaja ogromno študij na celičnih kulturah in živalih, vendar je premalo kliničnih študij na ljudeh. Opaža pomanjkanje pravih informacij glede količin, razmerji in optimalnih metod jemanja kanabinoidov za specifične vrste raka. Problem je tudi pri integraciji kanabinoidne terapije v konvencionalne protokole; veliko zdravnikov konopljo odklanja oziroma prepoveduje. Želel bi si, da bi se zdravniki, medicinske sestre in farmacevti spoznali s pomenom, aplikacijo in delovanjem kanabinoidov in endokanabinoidnega sistema, da bi lahko dajali prave informacije glede kanabinoidne terapije.

Spreminja življenja na boljše

Danes imajo številna društva, zavodi in podjetja za zdravljenje s konopljo in kanabinoidi, že veliko izkušenj s težkimi boleznimi in njihovimi ozdravitvami. Med uspešnimi zgodbami terapije s konopljo so številni, med njimi tudi bolnica z multiplo sklerozo, katere bolezen nima več zagona in ne napreduje, prvič po dolgem času spet lahko hodi. Konoplja je pozdravila raznovrstne bolnike, ki so se zdravili za različna avtoimuna obolenja, povišan pritisk in holesterol, diabetes tipa 2, melanom, levkemija, ne Hodgkinov limfom, artritis (bolečine so takoj veliko manjše), kronična vnetna črevesna bolezen, močne bolečine v hrbtenici, hude kožne razjede (po treh dneh se je odprta rana začela celiti), pljučni in črevesni rak (teh dveh je res ogromno), metastazirani raki, rak prsi (po samo desetih dneh so pri bolnici padli tumorski markerji s 15 na 6), rak prostate (bolniku je PSA v treh tednih uporabe zdravila iz konoplje padel za več kot 10-krat).

American Cancer Institute (ameriški inštitut za raka) na svojih spletnih straneh odkrito priznava, da je THC zelo učinkovit pri zdravljenju različnih oblik raka. Zdravljenje s konopljo sproži zapletene biokemične celične interakcije, ki delujejo proti raku. Znanstveniki z ameriške univerze Harvard trdijo, da THC upočasnjuje rast tumorjev tudi do 50 odstotkov in znatno zmanjšuje širjenje raka. Rak je samo eno od zelo resnih stanj, na katera ima konoplja neverjetno pozitiven vpliv in to brez stranskih učinkov.

Spremembe na vseh področjih življenja

Konoplja je danes edino varno in zanesljivo zdravilo proti rakavim boleznim in edina terapija, ki raka lahko tudi odpravi. Uporabna je pri preprečevanju bruhanja pri zdravljenju raka s citostatiki (kot neželeni učinek pri kemoterapiji) zlasti pri tistih, ki jim običajna zdravila proti bruhanju (antiemetiki) ne pomagajo, ter za povečanje apetita, ublaži bolečine pri tumorjih in po operativnih posegih. Kanabinoidi, učinkovine iz konoplje, so razred farmakoloških spojin, ki ponujajo možne aplikacije kot protitumorno zdravilo, ki omeji vnetje, celično proliferacijo in preživetje celic. Zavedati pa se je treba, da celostno samozdravljenje zahteva spremembe na vseh področjih življenja – v odnosih, v vzorcih mišljenja in obnašanja, v okolju in pri hrani, s katero je treba razkisati telo. Tako so spremembe lažje in trajnejše in pri tem nam lahko konoplja izjemno pomaga (Joan Bello: Zdravljenje raka z marihuano).

Ponovno vzpostavite ravnovesje v svojem telesu!

Endokanabinoide ne vsebuje le konoplja, ampak podobne snovi vsebujejo vse rastline, ki spodbujajo imunski sistem, vključno z ameriškim slamnikom. Prehrana bolnika z rakom naj bo bogata s flavonoidi: bazilika, brokoli in šparglji, pripomore tudi olje črne kumine, olje mareličnih pečk, ingver z medom, limonin sok in soda bikarbona, seme pegastega badlja, kokosova maščoba, antioksidanti. Rafiniran sladkor in ogljikovi hidrati niso dovoljeni.

Glede na izkušnje približno 10 odstotkov bolnikov preneha uporabljati konopljo, ker jim ni pomagala ali zato, ker se po zaužitju ne počutijo dobro. To se po navadi zgodi bolnikom, ki so vzeli preveliko količino. Možnost predoziranja ne obstaja, toda prevelike količine so lahko zelo nadležne. Konopljo je boljše uživati oralno kot kaditi, saj tako učinkovitejše odpravljamo bolečino.

Skoraj vse raziskave, povezane z rakom, se osredotočajo predvsem na inhibitorje (zaviralce), vendar so dejansko aktivatorji tisti, ki dvigajo in spodbujajo žilno rast celic, tako da se lahko ustvarijo nove krvne žile. To je eden od razlogov, zakaj pomagajo upočasniti ali ustaviti rast raka. Nekaj živil je antiangiogeneznih. Borovnice in maline, kava in zeleni čaj, paradižnik, temna čokolada in turmerik so poleg konoplje hrana, ki vpliva na zmanjšanje raka. Pri tem pa je vedno treba upoštevati osnovna pravila zdravega življenjskega sloga.