Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Kako si lahko pomagamo, ko nas zvije išias?

Sanja Lončar, Zarja, 28.08.2018 14:01:37

Išiatična bolečina je eno izmed hujših doživetij, ki vas lahko doleti.

Delite na:
Kako si lahko pomagamo, ko nas zvije išias?
Išiatična bolečina je eno izmed hujših doživetij, ki vas lahko doleti. Revija Zarja

Tretjič to leto me je zvil išias. Prvič sem bil neuporaben skoraj mesec dni. Pozobal sem kup protibolečinskih tablet, in ker ni veliko pomagalo, sem na koncu dobil tudi protibolečinske injekcije. Lahko rečem, da je bilo komaj znosno. Spal sem le, ko sem bil toliko utrujen od bolečine in neprespanosti, da bi lahko zaspal tudi na sredi ceste. Drugič pa me je zvilo dobra dva meseca pozneje. Takrat sem dobil blokado in je bilo malce boljše ... Od takrat sem čutil nenehno sevanje v nogi, včasih tudi mravljince. Zdaj pa me je ponovno začelo boleti od križa navzdol in me je strah, da bo to postala stalnica v mojem življenju. Mogoče je bilo kaj narobe s to blokado? Mogoče obstaja kakšna druga, bolj učinkovita terapija ... Ne vem, ali pri tako močnih bolečinah lahko pomagajo tudi kakšne rožice, zagotovo pa mi ni všeč ideja, da bom večji del leta pod blokado ali protibolečinskimi tabletami.

Roman iz Velenja

Išiatična bolečina je eno izmed hujših doživetij, ki vas lahko doleti. Ustvarja jo draženje išiatičnega živca, največjega živca v našem telesu. Sestavljen je iz šestih hrbteničnih živcev, ki se na koncu hrbteničnega kanala združijo v en sam živec.

Najpogosteje je vzrok vnetja pritisk enega izmed diskov v hrbtenici na išiasni živec. To se lahko zgodi zaradi hernije diska, zožitve hrbteničnega kanala, ki začne pritiskati na živec, zaradi zdrsa enega vretenca čez drugega, kar zoži kanal, skozi katerega poteka živec, ali zaradi kakšne pretegnjene in zatečene mišice, ki pritisne na živec.

Išiatični živec si najlažje predstavljamo kot visoki stročji fižol, ki ima poleg glavnega toka veliko stranskih poganjkov, ki nadzirajo delovanje posameznih delov naših nog – od stegen, podkolenskega dela, stopal do prstov na nogah. Zato so tudi oblike in obseg vnetja išiatičnega živca lahko različni, odvisno od tega, kje je izvir draženja živca. Če je prizadet živec med 4. in 5. ledvenim vretencem, potem bo bolečina sevala po zunanjem delu noge. Če pa je prizadeta korenina živca med 5. ledvenim in 1. sakralnim vretenom, potem se bo bolečina širila od križa po zadnji strani noge proti prstom.

Preberite tudi: Kdaj je zaradi otečenih rok ali obraza treba k zdravniku? Kliknite TUKAJ!

Za išias je značilno, da se bolečina širi po eni nogi in delu zadnjice (zelo redko sta zajeti obe), da je bolečina močnejša, če sedimo, je ostra in prebadajoča. Po tem se išiatična bolečina loči od lumbaga in drugih oblik bolečin v spodnjem delu hrbta.

Imeti iritiran išiatični živec je podobno, kakor da bi leva zaprli v omaro. Počutil bi se utesnjenega in bi divjal v želji, da prebije oviro. Specialisti za protibolečinsko terapijo zato priporočajo, da se pri išiasu usmerimo predvsem na to, kako osvoboditi živec in čim prej sanirati poškodbo, ki je nastala zato, ker je bil priščipnjen.

Prav zato imajo protibolečinske tablete omejen učinek. V resnici zaužijemo veliko kemikalij, obremenimo ledvice, jetra in želodec, bolečina pa še vedno »prebija«. Tudi tako imenovane blokade, ki jih dajejo splošni zdravniki, so le močnejši odmerki standardnih zdravil. Če gre za pravo blokado, ta »prekine žico«, po kateri telo sporoča, da ga boli, kar ima tudi slabo plat, saj ne čutimo bolečine in tako nadaljujemo gibe, ki lahko živec ali vretenca še bolj poškodujejo.

V priročniku Naravne rešitve za bolečine lahko preberete, da izkušeni strokovnjaki, ki se ukvarjajo z blaženjem bolečine, menijo, da je išias lažje obvladati z antiepileptiki kot s klasičnimi protibolečinskimi zdravili. Ne ustrašite se besede antiepileptik – skupno išiasu in epilepsiji je samo to, da gre za vnetje živca. Antiepileptiki pa so snovi, ki pospešeno obnavljajo živčevje in ščitijo njihovo ovojnico. Zato z njihovo pomočjo lahko tudi išias prej obvladamo.

išias 1 naravno_enostavno3.jpg
Izkušeni strokovnjaki, ki se ukvarjajo z blaženjem bolečine, menijo, da je išias lažje obvladati z antiepileptiki kot s klasičnimi protibolečinskimi zdravili.
Revija Zarja

Osvobodite ujeti živec

Tudi fizioterapevti znajo povedati, da je pri vnetem išiatičnem živcu zelo pomembno osvoboditi ujeti živec, ker se tako najlažje rešimo tudi bolečine. Zato obstaja cela vrsta vaj – kako se raztegovati, da dosežemo olajšanje. Na kanalu Youtube si lahko ogledate veliko prispevkov, kako pravilno raztegovati hrbtenico in sprostiti živec. Vtipkajte v iskalnik videoposnetkov besedo »sciatica« in boste našli veliko prispevkov o tem. Četudi jezika mogoče ne razumete, boste videli, kako se izvajajo vaje, ki vam lahko veliko pomagajo.

Raztegovanje lahko izvajajo tudi fizioterapevti na posebnih napravah, ki se od tistih iz časa inkvizicije razlikujejo samo po elektroniki in tem, da so obložene s prijaznimi materiali. Ker boste na takšen tretma pri nas čakali zelo dolgo, je bolj verjetno, da bo do tedaj že vam uspelo živec osvoboditi, če boste vztrajali pri pravilnem raztegovanju.

Tudi T.E.N.S – elektromagnetna stimulacija – je pri išiasu precej uspešna in lahko pripelje do olajšanja že v nekaj dneh. Cena takšne naprave je manjša kot dva do trije obiski terapevta.

išias 2 naravno_enostavno5.jpg
T.E.N.S – elektromagnetna stimulacija – je pri išiasu precej uspešna.
Revija Zarja

Spodbudite čimprejšnjo obnovo živca

Ta strategija je najbolj humana in pokaže rezultate že v nekaj dneh. Tistim, ki še niste imeli težav z išiasom, se lahko to zdi predolgo, če pa že veste, kako vztrajna in brezupna utegne biti ta bolečina, je to res pot do hitrega olajšanja. Za ta namen uporabljamo čim več protivnetno delujočih zelišč, hkrati pa uživamo snovi, potrebne za hitro obnovo mielinskih ovojnic živčevja.

Na seznam najpomembnejših spadajo vitamini B, holin, holesterol in magnezij. Povečajte vnos takšnih snovi in boste lastnim notranjim serviserjem omogočili, da se hitro lotijo nujnih popravil. Ker boste vitamin B potrebovali v večjih količinah, je najbolje uživati liposomske oblike, ki so bolj biorazpoložljiva in jih telo zlahka uporabi. Holin najdemo v pivskem kvasu ali pšeničnem pivu (najbolje takšnem, ki je varjeno v steklenici). Moški so navadno najbolj veseli tega dela terapije!

naravno_enostavno7.jpg
Uživajate snovi, potrebne za hitro obnovo mielinskih ovojnic živčevja.
Revija Zarja

Dobrih virov holesterola pa ni treba naštevati. Najbolje ga je zaužiti v obliki lažje prebavljivih živil, kot so modre ribe, ekološko maslo in ekološka jajca, ker tam zraven dobite še omega 3 maščobne kisline in druge kakovostne protivnetne snovi, brez potencialno nevarnih snovi, ki lahko pospešijo vnetja. Tudi klorofil deluje protivnetno – dobimo ga v različnih zelenih algah, koprivah, soku ječmenove, pirine ali pšenične trave.

Ker gre za vnetje, je zares pomembno, da se izognete uživanju snovi, ki dolivajo olje na ogenj. V prvi vrsti so to omega 6 maščobne kisline in vse industrijsko predelane maščobe. Torej rafinirana olja, hidrogenizirane in homogenizirane maščobe črtajte z jedilnika. Tudi mleko, mlečni izdelki (z izjemo masla), sladkor in pšenica lahko pospešijo vnetja, zato jih vsaj za nekaj časa spustite z jedilnika.

naravno_enostavno4.jpg
Holin najdemo v pivskem kvasu ali pšeničnem pivu (najbolje takšnem, ki je varjeno v steklenici).
Revija Zarja

Voda in dihanje

Da razdvojimo stisnjena in zalepljena tkiva, ki mogoče držijo živec v primežu, povečamo hidracijo. Spužvasta tkiva med vretenci v vodi nabreknejo in zagotovijo lažje drsenje. 
Ko ležimo in se raztegujemo, je dobro dihati v bolečino. To pomeni, da se postavimo v položaj, da smo raztegnjeni do meje bolečine, potem poskušamo globoko dihati in vsakič z vdihom in izdihom malo premaknemo mejo, dokler lahko gre. Naredimo dolg vdih (štiri sekunde), zadržimo zrak (eno sekundo) in potem počasi izdihujemo (štiri sekunde) ... Po nekaj minutah boste tudi sami presenečeni, koliko se zategnjena tkiva že pod vplivom dihanja sprostijo.

Uporabite rubefaciente

Za tem kompliciranim nazivom se skriva princip »problem se lahko reši z drugim problemom«. Če iritiramo živčevje s toploto, koprivami ali drugimi prijemi, ki ustvarjajo močno nadraženost perifernega živčevja, prelisičimo možgane in ti pozabijo na osnovno bolečino. Včasih so na vasi kmeta, ki ga je stisnil išis, dali v segreto kmečko peč. Pravijo, da je bolečina zaradi šoka, ki jo je povzročila visoka temperatura, takoj popustila.

Mogoče ni treba prav skakati v ogenj, vendar je toplota pri išiatični bolečini zelo blagodejna. Uporabljajo se obkladki iz hrena, gorčice, črne redkve, pekoče paprike ... (včasih so boleče mesto bičali s koprivami) ali nanj polagamo zelo topel termofor ali segrete predmete. Na voljo je veliko toplo delujočih obližev, učinkovito je tudi tako imenovano toplo konjsko mazilo, ki vsebuje čili.

Nekatere pripravke lahko naredimo sami

Za lajšanje bolečin v živčevju in njegovo obnovo so najučinkovitejša eterična olja iz sivke, listov cimeta (Cinamomum verum or. C zeylanicum) ali macerat šentjanževke.

Pri eteričnem olju cimetovih listov (ne skorje!) protibolečinski učinki izhajajo predvsem iz delovanja evgenola in cinamaldehida v sinergiji z linalolom in beta-kariofinelom. Zato deluje najmočneje prav na bolečine, ki izvirajo iz vnetega živčevja.

Sivka je analgetik in hkrati deluje protivnetno, njeno eterično olje pa je široko dostopno. Sivkino eterično olje vsebuje veliko snovi, ki so značilne tudi za rožmarin, kafro in bergamotko, pomaga pri bolečinah v mišicah, sklepih in hrbtenici. Lavandini so še močnejši od prave sivke, ker vsebujejo več kafre.

išias 3 naravno_enostavno6.jpg
Za lajšanje bolečin v živčevju in njegovo obnovo so najučinkovitejša eterična olja iz sivke.
Revija Zarja

Če potrebujemo močnejše analgetično delovanje (vneti išiatični živec je eden izmed takšnih primerov), lahko eterično olje uporabimo nerazredčeno, vendar na manjši površini kože. Ker poleg tega, da blaži bolečino, tudi pospešuje obnovo živca, je njena uporaba zelo priporočljiva pri nevralgijah (pekoča in zbadajoča bolečina vzdolž različnih živcev).

Znanstveniki so dokazali, da bo sivka delovala protivnetno že z inhaliranjem 0,3 ml olja (3–5 kapljic).

Šentjanževo olje

Tudi ta pripravek je široko dostopen in ga mogoče že imate v domači lekarni. Na žalost so kupljeni izdelki, vsaj tako ugotavljajo testiranja, pogosto preveč razredčeni in zato neučinkoviti. Če pa je domači macerat narejen tako, kot je treba, je lahko tudi desetkrat močnejši, kar se še posebno pozna pri težavah z išiasom. (Natančne napotke, kako pripraviti in uporabiti protibolečinske pripravke iz šentjanževke, najdete v priročniku Naravne rešitve za bolečine. Prelistate jo lahko na shop.zazdravje.net)

Šentjanževo olje in tinktura namreč delujeta močno protivnetno in protibolečinsko ter pomagata hitro obnoviti živčevje. Zato je to eden izmed ključnih pripravkov za prvo pomoč pri vnetju išiatičnega živca.

Hrenov obkladek

Že stoletja so reveži, ki jim eksotične »vroče« začimbe niso bile dosegljive, kot odlično ogrevalno sredstvo uporabljali hren. Največ učinkovin bo v jesenskem hrenu. Če pa vas stisne poleti, vseeno odkopljite kakšno korenino. Bo bolj suha, vendar bo vseeno delovala.

naravno_enostavno2.jpg
Velika noč je čas za hren.
Revija Zarja

Nemška e-komisija potrjuje, da je hren odličen grelec za telo in pospeševalec prekrvljenosti. Za mišično-skeletne težave pa so najučinkovitejši topli obkladki svežega hrena, ki jih povežemo na boleče mesto. Nastrgani hren razporedimo na toplo gazo ali platno in položimo na kožo. Ko občutek postane neznosno pekoč, obkladek odstranimo. Ponovimo dvakrat na dan.

V slogi je moč

Pri močnejših išiatičnih bolečinah lahko izkoristimo sinergijske moči narave.

Kožo najprej namažemo s protivnetnim in protibolečinskim alkoholnim izvlečkom. Najbolj priporočljiva je tinktura arnike. Če je nimate, lahko uporabite tinkturo šentjanževke, gabeza, ehinaceje ali ameriškega slamnika ...).

Potem prizadeto mesto zmasirate z oljnim maceratom šentjanževke.

Za povrh na epicenter bolečine nanesete kapljico eteričnega olja rožmarina, lovorja ali sivke.

V termofor nalijete čim bolj vročo vodo in ga namestite na boleči živec. Mirujte vsaj 30 minut.

Veliko ljudi, ki je preizkusilo ta postopek, poroča, da so v zelo kratkem času (nekaj dni) umirili išiatično bolečino in niso potrebovali sinteznih protibolečinskih sredstev.

Še pomembnejše je, da na takšen način pomagamo živcu, da se obnovi, zato je manjša verjetnost, da se bo težava kmalu ponovila.

Zmanjšajte občutenje bolečine

Da vse lažje steče tudi brez močnih protibolečinskih zdravil, si lahko pomagamo s tako imenovanimi antinociceptivi. Za tem kompliciranim imenom se skrivajo različne snovi, ki zmanjšujejo naš občutek za bolečino. Takšno delovanje je značilno za vse rastline, ki vsebujejo karvakrol (šetraj, origano, majaron ...). Podobno deluje limonska trava.

Žafran pa bolečino preglasi tako, da poveča izločanje naših lastnih endorfinov.

Torej, več šetraja, origana in majarona dodamo v hrano, pripravimo čaj iz teh rastlin, naredimo napitek iz limonske trave ...

Zvečer pa namočimo 10–15 nitk žafrana v pol litra mleka, naslednje jutro osladimo z medom in pijemo čez dan. Je zelo okusno, izboljšalo vam bo počutje in zmanjšalo čutenje bolečine. Po potrebi lahko količino žafrana v mleku, takrat ko želimo močnejše protibolečinsko delovanje, tudi podvojimo. Ker deluje »dvigajoče«, tega ne pijte zvečer, ker lahko vpliva na spanec.

Gibanje je boljše kot mirovanje

Pri išiatični bolečini je priporočljivo, da čim bolj migamo, vendar zmerno in brez dodatnega obremenjevanja živca. Plavanje v slani vodi, topla kopel, masaža v toplem džakuziju ali lahek sprehod so zelo blagodejni.

Kot vidite, imamo tudi pri močni išiatični bolečini na voljo veliko naravnih metod, s katerimi si lahko hitro pomagamo. Poseganje po tabletah in protibolečinskih injekcijah je navada novejšega datuma, ki sploh ni nujna, če obvladamo zaklade narave.