Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Klopa odstranite v 12 urah in se izognite bolezni

Zoran Franc, Novice Svet24, 18.06.2018 15:01:36

Jih je letos manj? Letošnja zima je bila sicer precej ostra, a to še ne pomeni, da so »zmrznili« vsi členonožci, kot so klopi. Resda jih je morda nekoliko manj, a še zmeraj so in prenašajo bolezni. Zavarujte se!

Delite na:
Klopa odstranite v 12 urah in se izognite bolezni
Vsak klop je okužen z lymsko boreliozo. Dreamstime

Pred kratkim smo pisali, da klope najdemo povsod po Sloveniji oziroma na območjih pod 1500 metri nadmorske višine. Vedeti moramo, da so z lymsko boreliozo okuženi vsi klopi in s klopnim meningoencefalitisom skoraj vsi, najbolj v osrednjem delu Slovenije. Območij brez klopov skorajda ne bomo našli. Radi imajo razmeroma toplo in vlažno okolje, medtem ko jim zelo vroče vreme in mraz ne prijata.

Poskrbite za zaščito 

Preden se odpravite v gozd na gobarjenje, ki bo v tem času začelo dosegati vrhunce, in preden se odpravite na divjo avanturo po področjih z borovnicami, ki bodo zdaj zdaj dozorele, poskrbite za svojo varnost. Za v gozd pa tudi za hojo po visoki travi oblecite dolge hlače in majico z dolgimi rokavi, hlače pa zatlačite v nogavice. Tako boste sicer zmanjšali možnost, da klop doseže vašo kožo, a nevarnost vseeno še ni izključena. Svetujemo vam, da se zaščitite tudi z repelentom proti klopom, a ne pozabite, da je tudi delovanje tega časovno omejeno. Zato, ko se vrnete domov, poskrbite za temeljit pregled telesa.

Preprečite lymsko boreliozo 

Če ste klopa kljub vsemu staknili in je že pritrjen, ga čim prej odstranite, saj tako zmanjšate možnost, da bi zboleli za lymsko boreliozo. Okužba se načeloma zgodi šele po 12 do 48 urah, in ne takoj, a vseeno bodite pozorni na prizadeto mesto.

Znaki bolezni

Če ste staknili katero od bolezni, boste med prvimi znaki na koži opazili rdeč izpuščaj okrogle oblike, ki se bo iz dneva v dan širil. Posebna značilnost sta temnejši rob in rdečkasta notranjost, ki se razvije pri približno 80 odstotkih okuženih. V tem primeru takoj obiščite osebnega zdravnika, ki bo predpisal petdnevno antibiotično, a zelo učinkovito zdravljenje.

Slecite oblačila

Po prihodu domov slecite oblačila in jih na odprtem dobro pretresite in prezračite. Dobro je, da oblačila takoj operete ali daste v sušilni stroj, saj vroč in suh zrak klopa takoj uniči.

Samokontrola

Po prihodu domov se takoj oprhajte, saj boste tako morebiti zatipali prisesanega klopa. Samokontrolo pa izvedite tudi naslednji dan, saj boste morebitnega klopa takrat lažje zatipali.

Permetrin

Če živite ob gozdu, na izpostavljena mesta razpostavite s permetrinom prepojene kosme vate, ki jo bodo miši odnesle v svoja domovanja. Miši so namreč gojišče borelije.

raca
Obstaja tudi posebna vrsta rac, ki se prehranjuje s klopi.
Dreamstime

Ali ste vedeli?

Obstaja tudi posebna vrsta rac, ki se prehranjuje s klopi. Možno jih je gojiti tudi na domačem dvorišču in tako preprečiti invazijo v okolici vašega doma.

Preberite tudi: Poletje brez opeklin, žuljev in pikov mrčesa. Kliknite TUKAJ!