Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Klek ni le za žive meje

Metka McCully Žigon, Zarja, 05.02.2019 12:01:21

V slovenskem tradicionalnem zdravilstvu klek ni omenjen, ker je to pač rastlina iz novega sveta, Amerike. Poznamo ga le kot okrasno rastlino in kot živo mejo. A klek je tudi izredno zdravilen, njegova uporaba pa preizkušena, varna in učinkovita.

Delite na:
Klek ni le za žive meje
Klek učinkuje protivnetno, aseptično, proti glivicam, virusom, bakterijam, tudi proti plesnim. Shutterstock

Klek ali thujo poznamo pri nas predvsem kot okrasno rastlino. Največ ga uporabljajo za zimzelene žive meje. Raste hitro, dobro prenese obrezovanje, ni občutljiv, je zimzelen in prezimno odporen, zato ni čudno, da je tako priljubljen. Klek je iglavec, ki je prišel k nam iz Severne Amerike. Zabeleženih je ogromno vrst in sort. Najbolj poznani vrsti kleka (dobita se tudi pri nas) sta Thuja occidentalis in  Thuja plicata. Imamo pa še ogromno sort in kultivarjev teh rastlin.

rozni_koticek2.jpg
Olje za boleče sklepe in proti brazgotinam.
Revija Zarja

ZDRAVILO

Klek so za zdravljenje veliko uporabljali že severnoameriški Indijanci. Od njih so se o njegovi zdravilni in uporabni moči hitro poučili tudi prvi priseljenci. V slovenskem tradicionalnem zdravilstvu ni omenjen, ker je pač rastlina iz novega sveta, Amerike, in ga niso poznali. Tudi dandanes pri nas ni razširjen v domačem zdravljenju. Klek poznamo le kot okrasno rastlino in kot živo mejo. Vendar bi vam glede na lahko dostopnost, saj najdemo kakšnega na skoraj vsakem vrtu, priporočila, da ga le preizkusite. Izognite se mu le, če je škropljen s sredstvi za zaščito rastlin.

Klek je izredno zdravilna rastlina. Učinkuje protivnetno, aseptično, proti glivicam, virusom, bakterijam, tudi proti plesnim. Je diuretik ter pomaga pri težavah z ledvicami in cistitisom. Uporablja se celo za zdravljenje raka, predvsem tistega na maternici, in vseh težav v zvezi z menstrualnim ciklom. Odstranjuje polipe, ture, bradavice in starostne pege. Uporabljajo ga tudi proti notranjim zajedavcem. Je tudi znano sredstvo v homeopatiji.

Za kakšne namene in kako lahko torej uporabimo klek?

rozni_koticek1.jpg
Največ ga uporabljajo za zimzelene žive meje.
Shutterstock

Čaj

Najpreprostejši način je seveda, da iz njegovih dišečih iglic skuhamo čaj. Ker je zimzelen, je dostopen vse leto in ga lahko uporabimo kar svežega. Čaj iz kleka pomaga pri glavobolu, zaprtju. Zelo učinkovit je tudi pri bronhitisu, kašlju. Priporočajo ga največ skodelico na dan. Pije se trikrat na dan po četrt skodelice ali dvakrat na dan po pol skodelice. Kura naj traja do tri tedne. Ker učinkuje kot adstringent ter zelo blagodejno na kožo, lahko njegov čaj uporabimo tudi kot tonik. Koristil bo koži z mozolji, pa tudi starejši koži s starostnimi lisami.

rozni_koticek5.jpg
Čaj iz kleka pomaga pri glavobolu, zaprtju.
Revija Zarja

Klekova tinktura

Zelo pogosto iz kleka izdelujejo tudi tinkturo. Postopek je preprost. Iglice razrežite in prelijte z alkoholom, lahko kar domačim žganjem. Imejte na toplem in občasno pretresite. Po treh tednih precedite. Tinktura je pripravljena. Z njo si pomagate pri krčnih žilah, ranah, rdečici, bradavicah. Uspešno zatira tudi kandido in druge glive. V tem primeru tinkturo uporabljamo notranje. 10–15 kapljic tinkture razredčimo v pol kozarca vode. Ker klek vsebuje tujon, ki je živčni strup, njegovo uživanje omejimo na največ tri tedne in tudi priporočenih odmerkov ne smemo prekoračiti. Po podatkih iz literature največ tujona vsebuje Thuja occidentalis, Thuja plicata pa ga naj ne bi vsebovala.

Klekovo eterično olje

To je čudovito dišeče in tudi zelo zdravilno. Uporabljamo ga v gospodinjstvu in kozmetiki (sledijo recepti), pa tudi za zdravljenje, a ker vsebuje tujon, moramo biti z njim previdni. Tudi eterično olje lahko uporabljamo proti kandidi in drugim glivicam. Pospeši delovanje srca in pomaga pri najrazličnejših »ženskih težavah«. Pospeši menstruacijo. Učinkuje aseptično.

Olje za odstranjevanje bradavic

Z njim si pomagamo pri vsakovrstnih bradavicah, ki so lahko dolgotrajna in zoprna nadloga. Eterično olje kleka velja za eno najučinkovitejših sredstev za njihovo odstranjevanje. Pomaga tudi pri glivicah na nohtih. Po raziskavah je pri tem še učinkovitejše kot eterično olje čajevca.

Sestavine:

-          12 kapljic klekovega eteričnega olja

-          6 kapljic limoninega eteričnega olja

-          3 kapljice eteričnega olja ciprese

-          6 kapljic eteričnega olja čajevca

-          50 kapljic nosilnega olja (mandljevo, olivno)

Priprava: vse sestavine odmerimo in dobro premešamo. Najbolje je, da jih vlijemo v stekleničko s kapalko. To je olje z zelo veliko koncentracijo eteričnih olj in ga nanesemo le na problematično mesto – neposredno na bradavico ali okužen noht. Za natančnejši nanos si lahko pomagamo z vatirano paličico. Nanašamo si ga od dva-do trikrat na dan, tri tedne.

Klekov macerat

Če imamo klek doma na vrtu, si z lahkoto izdelamo dišeče olje iz njegovih iglic. Uporabljamo ga za masaže. Pomaga pri bolečih sklepih, proti otrdelosti, vnetjem, artritisu, bolečih mišicah. Z njim masiramo tudi brazgotine in strije, da bodo izginile oziroma postale manj vidne.

rozni_koticek6.jpg
Macerat oziroma oljni izvleček
Shutterstock

Macerat oziroma oljni izvleček naredimo po ustaljenem postopku. Klekove iglice in mlade vejice narežemo ter prelijemo z oljem. Na toplem namakamo mesec dni, nato precedimo. Sama najraje namakam zelišča v olivnem olju, lahko pa uporabite tudi druga: mandljevo, jojobino …

Masažno olje za boleče sklepe ter proti brazgotinam in strijam

Sestavine:

-          od 1,5 do 2 dl klekovega macerata

-          6 kapljic klekovega eteričnega olja

-          6 kapljic sivkinega eteričnega olja

-          4 kapljice rožmarinovega eteričnega olja

-          4 kapljice eteričnega olja poprove mete

Vse sestavine dobro premešajte in uporabite po potrebi na prizadetih predelih. Diši res lepo. Kdor nima vseh eteričnih olj, pa naj da, kar ima, ali uporabi samo klekov oljni macerat.

PREHRANA

Menim, da danes nihče več ne uporablja kleka v prehrani. V preteklosti pa je rešil veliko življenj v Severni Ameriki, saj so ga v dolgih zimah uživali proti skorbutu.

Uporabimo lahko sveže, mlade poganjke in iglice. Skuhamo jih in dodamo juham.

Tudi notranjo stran skorje bi ob pomanjkanju lahko posušili in zmleli ter primešali moki. Mešanico se nato lahko uporabi za kruh, piškote in druge pekovske izdelke.

KOZMETIKA

Klek uporabljajo pri številnih težavah s kožo. Morda v tem smislu ni toliko znan v Sloveniji, drugje, še posebej v Severni Ameriki, pa je zelo priljubljeno naravno sredstvo za vse mogoče kožne težave. Pomaga pri srbečici, mozoljih, turih, primeren je za vse tipe kože, tako za mastno kot suho. Zmanjšuje pigmentacijo in pomaga pri starostnih pegah. Po njem posegajo tudi pri hemoroidih in glivicah na nohtih.

Klekova kopel proti srbečici ter artritisu, revmatizmu in prehladu

Skuhamo večjo količino čaja – prevretka iz klekovih iglic, in ga precejenega zlijemo v kopalno kad.

Klekovo eterično olje je zelo cenjeno tudi pri izdelavi parfumov. Dodamo ga lahko v domače parfume, razpršila, mila, tekoča mila …

Lepo se kombinira z vonji cedre, nerolija, geranije, mandarine, sivke in bora.

GOSPODINJSTVO

Klekovo eterično olje je tudi učinkovit repelent. Z njim preganjam mravlje, in sicer naredim si razpršilo ter ga pršim po poteh, kjer hodijo mravlje. Te hitro izginejo. Poleti z njim pršim tudi ob robovih oken in vrat enkrat na teden. Pomaga proti muham in drugim insektom, zdi se mi, da tudi proti škorpijonom, ki so pri nas na Primorskem.

Repelent

Sestavine:

-          10-mililitrska steklenička z razpršilom (pri večji količini ustrezno večja)

-          10 kapljic (približno) alkohola (96-odstotnega)

-          destilirana voda

-          20 kapljic klekovega eteričnega olja

 Meni klekovo eterično olje res lepo diši. Uporabljam ga tudi za nego lesenih tal.

Čudovito čistilo za lesene površine

Sestavine:

-          1–2 žlici olivnega olja

-          sok pol limone

-          1–2 l vroče vode

-          1 kapljica tekočega mila ali tekočega detergenta za pranje posode

-          10–15 kapljic klekovega eteričnega olja

-          5 kapljic limoninega eteričnega olja

Uporaba: V skledo ali vedro dajte olivno olje in eterična olja, malce premešajte, kanite zraven tekoči prašek, limonin sok in zalijte z vročo vodo. Dobro premešajte. Krpo namočite v zmes, ožmite in obrišite lesena tla. Ta bodo osvežena in se bodo rahlo svetila. Še posebej pa mi je všeč vonj – svež in malce gozden. 

VETERINA

Posušene in v prah zmlete iglice ter mlade poganjke kleka lahko uporabljamo tudi za zaščito živali pred klopi in bolhami. Temu prahu bi dodala še 2–3 kapljice klekovega eteričnega olja. Sama tega recepta nisem še preizkusila v praksi, ker je po literaturi primernejši za pse. Doma imam le mačke, ki bolj kot zunaj kraljujejo na kavču v hiši in zato nimajo ne bolh ne klopov. 

ZANIMIVOSTI

Nekateri Američani imenujejo klek  arborvitae – drevo življenja, saj so njegove iglice rešile mnogo prvih naseljencev v Ameriki, ki so jih uporabljali v dolgih zimah kot sredstvo proti skorbutu. Tako kot Indijanci že stoletja pred njimi.

Klek lahko zraste v res veliko drevo. Največji primerek Thuje occidentalis je kar 34 m visok in ima premer debla 175 cm. Raste v ameriški državi Michigan.

Iz klekovega lesa so Indijanci delali kanuje. Danes pa iz njega izdelujejo skodele, ograje, hišice …

OPOZORILO

Eterično olje Thuje occidentalis vsebuje tujon, ki je toksičen za človeka, zato tega eteričnega olja ne uživamo in tudi zunanje uporabljamo v manjših koncentracijah ter krajši čas. Nosečnicam je odsvetovana vsaka uporaba kleka, ker učinkuje abortivno.

Objavljeno v reviji Zarja št. 5. 29. 1. 2019.