Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kava za zdravje

Lea Pufek, Bodi zdrava, 21.09.2018 12:01:21

Če spadate med ljubitelje kave, se verjetno pogosto vprašate, koliko kave je preveč kave, ali ste jo danes že spili preveč in kako bo to vplivalo na vaše zdravje. A naj malce ublažimo vaše skrbi: kava ima kar nekaj pozitivnih učinkov na naše zdravje (če jo uživate zmerno, seveda).

Delite na:
Kava za zdravje
Kava vsebuje več kot tisoč sestavin, od katerih naj bi mnoge učinkovale protivnetno in proti rakavim obolenjem. Thinkstock Photos

Kava je verjetno živilo, ki je v zgodovini najpogosteje menjalo stran pri kategorizaciji zdravih in nezdravih živil. Proti njej in njej v prid se je skozi zgodovino nabralo toliko dejstev, da je praktično na letni ravni preskakovala iz dobrih med slaba živila. Kar nekaj časa je veljala za rakotvorno, leta 2016 pa je Svetovna zdravstvena organizacija dokončno odločila, da preprosto ne obstaja dovolj trdnih dokazov, da bi kavo lahko uvrstili med živila, ki povzročajo raka. Še več! Vse več raziskav dokazuje, da naj bi uživanje kave v zmernih, priporočljivih količinah imelo kar nekaj pozitivnih učinkov na človekovo zdravje in življenje. Če je torej kava del vašega dnevnega rituala, bodite temu hvaležni.

Preberite tudi: Super trik, ki vam bo pomagal pri čiščenju avta. Kliknite TUKAJ!

Kava naj bi zniževala tveganje za nekatere oblike raka

Kava vsebuje več kot tisoč sestavin, od katerih naj bi mnoge učinkovale protivnetno in proti rakavim obolenjem. Že sama zrna kave so bogata z antioksidanti, ki so pomemben člen pri boju proti prostim radikalom, ki so vzrok za marsikatera obolenja, tudi raka. Po podatkih medicinskega vestnika BMJ naj bi bilo uživanje kave povezano z znižanim tveganjem za melanom in levkemijo, prav tako pa tudi za raka prostate, maternice in jajčnikov. Univerza Južne Kalifornije pa je leta 2017 ugotovila, da imajo pivci kave kar 26 odstotkov manjšo možnost za razvoj raka na črevesju in danki. Če na dan spijete približno 2,5 porcije kave, pa naj bi za kar 54 odstotkov zmanjšali tveganje za razvoj raka. 

Kava naj bi preprečevala sladkorno bolezen tipa 2

Sladkorna bolezen velja za bolezen sodobnega časa. Število bolnikov strmo narašča, še bolj skrb zbujajoče pa je, da je precej visok delež tudi tistih, ki se sploh ne zavedajo, da imajo sladkorno bolezen tipa 2 oziroma so na njenem robu. A če ste zmerni pivec kave, obstaja možnost, da je vaše tveganje za razvoj sladkorne bolezni precej manjše. Harvardska univerza je v svoji raziskavi namreč ugotovila, da naj bi pitje kave (tako navadne kot brezkofeinske) pomagalo preprečevati razvoj sladkorne bolezni tipa 2. Sklicujoč se na študijo, ki je bila objavljena v zborniku Diabetes Care, naj bi bila količina popite kave premo sorazmerna s tveganjem za sladkorno bolezen. Več kot spijete kave, manjše naj bi bilo tveganje. A le do neke mere. Pretirano uživanje kave (več kot 2,5 decilitra na dan) naj bi že povečalo tveganje za vaše zdravje. Zakaj naj bi bila kava tako učinkovita v boju proti sladkorni bolezni? Ker vsebuje krom, mineral, ki telesu pomaga manevrirati z inzulinom.

ThinkstockPhotos-488558059.jpg
Dolgo se je bolnikom z nepravilnim ritmom srca odsvetovalo pitje kave.
Thinkstock Photos

Kava naj bi zmanjševala tveganje za Alzheimerjevo bolezen

Skozi preteklo desetletje so mnoge študije dokazale povezavo med pitjem kave in zmanjšanim tveganjem za demenco. Razlog naj bi bil kofein, ki naj bi pospešil delovanje možganov. V manjši študiji med ljudmi s težavami s pomnjenjem se je izkazalo, da so v obdobju od dveh do štirih let demenco večinoma razvili tisti, ki kave niso pili.

Kava naj bi preprečevala Parkinsonovo bolezen

Parkinsonova bolezen prizadene centralni živčni sistem, kar se navzven kaže kot tresavica. Strokovnjaki še vedno ugotavljajo, kateri zunanji in genetski dejavniki vplivajo na razvoj te bolezni, nekatere študije pa že kažejo, da ima pri zmanjševanju tveganja zanjo precej pomembno vlogo kofein. Leta 2017 je bila v zborniku Archives of Medical Science objavljena ugotovitev, ki nakazuje, da pitje zmerne količine kave vpliva na zmanjšano tveganje za razvoj Parkinsonove bolezni. Zakaj je tako, pa znanstveniki še ne znajo pojasniti.

Kava naj bi varovala srce

Dolgo se je bolnikom z nepravilnim ritmom srca odsvetovalo pitje kave, ker naj bi to še poslabšalo njihovo stanje. Nedavne raziskave pa ugotavljajo, da naj bi pitje kave pravzaprav znižalo frekvenco atrijske fibrilacije, tj. nenormalnega srčnega utripa, za trinajst odstotkov. Še več! Ljudje, ki pijejo kavo, naj bi imeli kar za devetnajst odstotkov manj možnosti za razvoj srčno-žilnih bolezni in kar trideset odstotkov manj možnosti, da jih zadane kap.

Zaradi kave boste lahko živeli dlje

Če povzamemo, naj bi nas kava varovala pred najbolj smrtonosnimi dejavniki sodobne dobe, kar pomeni, da naj bi nas njeno uživanje pomagalo ohranjati pri življenju dlje, je leta 2016 zaključil pregled v European Journal of Epidemiology. Štiri skodelice kave na dan naj bi bile povezane z zmanjšano umrljivostjo in tveganji za razvoj srčnih bolezni in raka.