milano, ulični prodajalec Svet24.si

Po polnoči nemogoče do sladoleda in vode

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Kateri morfološki tip telesa je vaš?

Helena Primic, Bodi zdrava, 12.09.2018 12:01:22

Včasih je za to, da se rešimo kroničnih zdravstvenih težav, dovolj le to, da začnemo upoštevati prehranske smernice in življenjske nasvete glede na naš morfološki tip telesa. Preverite, v katerega spadate.

Delite na:
Kateri morfološki tip telesa je vaš?
Včasih je dovolj le to, da začnemo upoštevati prehranske smernice. Thinkstock Photos

Po tradicionalni kitajski medicini vsak človek spada med enega od petih morfoloških tipov: jetrni, srčni, vranični, pljučni in ledvični tip človeka. Seveda smo lahko tudi mešanica več tipov, vendar en prevladuje, predvsem pa nam zdravstvene težave povedo, kje v telesu je neravnovesje.

Jetrni tip

Zunanji videz: Ljudje z jetrnim tipom imajo skladno in mišičasto telo z ozkimi boki in pasom ter širokimi rameni, nekoliko temnejšo polt, ki zelo hitro porjavi, močne in bujne lase (po navadi črne barve), nizko čelo in poudarjeno čeljust ter tanka usta.
Osebnostne lastnosti: Radi so v središču pozornosti, želijo si biti najlepši, najpametnejši in najboljši, vedno imajo prav in brez težav sebe dajo na prvo mesto. Pogosto so perfekcionisti, so zelo odločni in ambiciozni ter uživajo v vlogi vodje.

Barva: Zelena.

Okus: Kislo.

Šibka točka: Če so njihova jetra, ki so njihova najšibkejša točka, zamašena in slabo delujejo, postanejo vse bolj agresivni, nepotrpežljivi, nemirni, ljubosumni in brezsrčni. Njihove misli postajajo vse bolj negativne in črnoglede, lahko postanejo tudi hudobni.

Najpogostejše težave: Celulit, mastni lasje, občutljive oči, ki se rade solzijo, pečejo in srbijo, na koži pike, lise in madeži, pa tudi izpuščaji in ekcem, zvini in nategi mišic, zaprtost, zakisanost telesa, težave s ščitnico.

Hrana, ki šibi jetra: Čokolada (tudi stoodstotna), kava, oreščki, mlečni izdelki, pomaranče in paprika (tudi v prahu).

Hrana, ki jetra krepi: Radič, koromač, kopriva, regrat, por, artičoka, špinača, bazilika, jajca, belo meso, kozje mleko, ananas, gozdni sadeži, jagode, češnje, mango, granatno jabolko, rž, limona, janež, kurkuma in kari ter vse grenčine.

Srčni tip

Zunanji videz: Ljudje s srčnim tipom so močne in robustne postave s povešenimi rameni, kratkim vratom, širokim pasom in boki ter obilnimi stegni. Imajo polne ustnice in okrogel obraz v obliki srca. Lase imajo mehke in tanke, njihova lička so pogosto rdeča.

Osebnostne lastnosti: So vesele in ekstravertirane narave, imajo veliko prijateljev ter želijo vsem ustreči. Hkrati so tudi zelo ljubeči in sočutni, uživajo, ko lahko drugim prisluhnejo in jim pomagajo. Ženske s srčnim tipom imajo pogosto veliko otrok. Živijo zelo hitro in so zelo energični, veliko tudi govorijo.

Barva: Rdeča.

Okus: Grenko.

Šibka točka: Če njihova energija srca zastaja, postanejo nemirni, razdražljivi in ljubosumni. Posebej pozorni morajo biti na znake izčrpanosti in srčnega deficita (grba na vratu in zatekanje nog), ki lahko vodijo tudi do srčne kapi.

Najpogostejše težave: Ker je srčni tip človeka rojen sladokusec, ki obožuje hrano, so njihova najpogostejša težava odvečni kilogrami, sicer pa imajo največkrat težave tudi z močnim potenjem (še posebno v hrbet, glavo in prsi), povišanim telesnim pritiskom in nenadno srčno kapjo.

Hrana, ki šibi srce: Kruh in vsi izdelki iz moke (predvsem zvečer), kava, kakav (tudi stoodstotni), čaj, cigarete, mandeljni in tudi mlečni izdelki, če je deficit srca močan. Previdno tudi z grenkobami (vsa zelišča je najbolje uporabljati sveža), ki izsušijo vse tekočine v telesu in tako povzročijo deficit ledvic. Če pa v telesu ni dovolj tekočin, te ne pridejo okrog srca, da bi ga ohladile, kar lahko pripelje tudi do infarkta.

Hrana, ki srce krepi: Čim več svežega sadja in zelenjave (predvsem za večerjo naj bo samo zelenjava), prosena kaša, semena, ribe, korenček, komarček, zelena in tofu.

telo zdravje_ThinkstockPhotos-467603802.jpg
Po tradicionalni kitajski medicini vsak človek spada med enega od petih morfoloških tipov.
Thinkstock Photos

Vranični tip

Zunanji videz: Ljudje z vraničnim tipom imajo okroglo obliko telesa, pri kateri ni zaznati pasu, in enega ali celo dva podbradka. Tkiva so mlahava in ohlapna ter z veliko celulita in nagnjenostjo k zastojem tekočin. Oči imajo svetle in okrogle ter značilno svetlo polt, ki na soncu hitro pordeči. Značilni so zatečeni podočnjaki in redki lasje, lahko tudi plešavost, tudi pri ženskah. Tudi zelo suha oseba je lahko vraničnega tipa, če ima mlahava tkiva in veliko celulita.

Osebnostne lastnosti: So zelo počasni, rutinski, pogosto zmedeni in brezvoljni, lahko tudi leni. Imajo slab spomin, zaradi pasivnosti (enostavno brez vprašanj vzamejo, kar jim je ponujeno, brez nekih pričakovanj in želja) pa jim pogosto primanjkuje lastne vrednosti in morale. Tako so pogosto tudi arogantni, prepotentni in brezsramni.

Barva: Rumena.

Okus: Sladko.

Šibka točka: Čeprav je na prvi pogled videti, da je v sodobni družbi največ vraničnega tipa, je med njimi veliko pridobljenih vraničnih tipov, saj sodoben način življenja ta tip spodbuja. Tako imamo vse več vodljivih in apatičnih ljudi, ki ne znajo več razmišljati s svojo glavo.

Najpogostejše težave: Celulit in odvečni kilogrami, nenasitna lakota po sladkem, strije, gube, bolečine, krčne žile, plešavost, sindrom razdražljivega črevesja in kandidiaza, popuščajoče srce, revmatoidni artritis, endometrioza in ponavljajoči se splavi.

Hrana, ki šibi vranico: Sladkor (predvsem po 15. uri), pšenična moka in vse preostale bele moke, mlečni izdelki, banane, krompir, oreščki in čokolada (tudi stoodstotna).

Hrana, ki vranico krepi: Prosena kaša je prava kraljica za vranične tipe, krepijo pa jo tudi surovo korenje, brokoli, datlji in njivska preslica.

Preberite tudi: Hujšajmo po kitajsko. Kliknite TUKAJ!

Pljučni tip

Zunanji videz: Ljudje s pljučnim tipom so vitke in srednje visoke postave s širokimi rameni in ozkimi boki. Imajo svetlo in gladko kožo kot porcelan, pogosto so rdečelasi in pegasti, oči jim rahlo izstopajo navzven.

Osebnostne lastnosti: So melanholične narave, saj pljučem, ki so osnova za dihanje in prožnost kože, vladajo naslednja čustva: žalost, depresija, melanholija in jok.

Barva: Bela.

Okus: Pikantno.

Šibka točka: Ko so pljuča v deficitu, človek postane črnogled, kritičen, skeptičen in čustveno hladen, nedostopen.

Najpogostejše težave: Pljučni deficit se kaže kot pljučne težave (od kašlja in bronhitisa do pljučnic in astme), izcedek iz nosu in alergije, vnetje grla, luskavica in dermatitis, izsušenost kože, las in sluznic.

Hrana, ki šibi pljuča: Pšenična moka in vsi izdelki iz nje, mlečni izdelki ter vsi izdelki, ki spodbujajo nastajanje sluzi, tudi med.

Hrana, ki pljuča krepi: Oves, rumeno proso, paprika, kokošja juha, gorčica, pekoča paprika, poper, ingver, žafran, mandeljni, breskve, kutine, lipov čaj in hren.

Ledvični tip

Zunanji videz: Ljudje z ledvičnim tipom so suhi, visoki, z dolgimi okončinami in tankimi kostmi (pravimo, da jih je sama kost in koža). Ženske imajo majhne prsi. Imajo podolgovat obraz, visoko čelo, bledo kožo, podočnjake, tanke ustnice in šibke (pogosto skodrane) lase.

Osebnostne lastnosti: Imajo zelo malo energije, so sramežljivi in po naravi introvertirani, neodločni in negotovi, tudi bojazljivi in nestabilni. Ker se nezavedno zavedajo, da imajo malo rezerve in se morajo »čuvati«, so vse življenje previdnejši. Ker so zelo občutljivi za mraz, ne marajo hladne vode in mraza na splošno.

Barva: Črna.

Okus: Slano.

Šibka točka: Ko je ledvični tip v deficitu, to v njem sproža paniko, tesnobo in pomanjkanje samospoštovanja. Zboli lahko tudi za paničnimi napadi, depresijo in epilepsijo.

Najpogostejše težave: Ledvični tip je nagnjen predvsem k vnetju sečil, mehurja in rodil (posledica je lahko tudi neplodnost) oziroma genitalij, zato je priporočljivo, da pogosto jemlje sredstva za krepitev imunskega sistema.

Hrana, ki šibi ledvice: Vse hladne pijače in hrana iz hladilnika oziroma zamrzovalnika, sladkor in vsa sladila, mleko in mlečni izdelki.

Hrana, ki ledvice krepi: Fižol, polenovka, kapre, črne olive, čičerka, vsa temnolistnata zelenjava, leča, kislo zelje, bučna semena, lan, brokoli, cvetača, gobe, šparglji, murve, žižole, kostanj, svinjska mast in vsa zdrava slana hrana, saj slan okus telo greje.