kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Katere zdravilne rastline nabiramo v maju?

Lara Jelen, Maja, 26.05.2018 14:01:50

Laro Lapajne Golob iz Hiše zelišč smo vprašali, katere uporabne rastline z naših travnikov v tem času še posebej toplo priporoča.

Delite na:
Katere zdravilne rastline nabiramo v maju?
Dreamstime

Maj je mesec, ki ga zeliščarji naravnost obožujejo. Travniki so polni uporabnih rastlin, ki jih lahko naberemo in s pridom uživamo. Kar nekaj je takšnih, ki jih zelo dobro poznamo. Laro Lapajne Golob iz Hiše zelišč pa smo vprašali, katere nam v tem času še posebej toplo priporoča.

V pozni pomladi se travniki razcvetijo v vsej svoji bujnosti. Med številnimi rastlinami najdemo veliko samoniklih zdravilnih rastlin, ki jih v tem letnem času nabiramo po okoliških travnikih, gozdnih robovih, ob poteh in ob robovih polj ter iz njih pripravljamo odlične domače čaje, tinkture, naravno kozmetiko ali jih uporabimo za pripravo jedi in napitkov, navdušeno opisuje sogovornica, ki v nadaljevanju predstavi predvsem tiste rastline, ki jih zaradi dobrega poznavanja lahko nabiramo sami.

Kopriva (Urtica diocia), podpora pri zdravljenju revmatičnih obolenj.

Kopriva za svojo rast potrebuje zemljo, bogato z dušikom. Zato jo največkrat najdemo v bližini hiš, hlevov in ob robovih polj. V ljudskem zdravilstvu je poznana po svojem čistilnem in razstrupljevalnem učinku. Je bogata z minerali, zlasti železom, ter vitaminoma A in C. Deluje kot adstringent, diuretik, tonik, ustavlja krvavitve, pospešuje cirkulacijo in nastajanje materinega mleka.
V pomladnih mesecih nabiramo mlade liste koprive, ki se uporabljajo pri anemiji in slabi cirkulaciji. Poleg železa vsebujejo vitamin C, ki pospešuje absorpcijo železa v kri. Sicer pa koprivo uporabljamo tudi kot podporo pri zdravljenju revmatičnih obolenj, vnetnih obolenj sečil, za preprečevanje nastanka in odpravljanje ledvičnih kamnov, nižanje krvnega sladkorja ter uravnavanje premočne menstruacije. S koprivno vodo ali čajem si izpiramo kožne ekceme, uporabljamo jo proti prhljaju, pri težavah z mastnimi lasmi in pri spodbujanju rasti last. Iz posušenih ali svežih mladih listov kopriv lahko ravno tako pripravimo čaj ali tinkturo. Lahko pa jo uporabimo v obliki obkladkov. Če nič drugega, pa jo v tem času vključimo v svoj jedilnik. Iz nje pripravimo odlično čistilno juho, smuti, koprivno špinačo, koprivne njoke in še in še.

dreamstime_xxl_kopriva.jpg
Kopriva
Dreamstime

Mrtva kopriva (Lamium album), pomoč pri boleznih sečil.

Posebno pozornost si zasluži tudi mrtva kopriva, saj ima prav posebne učinke, poudarja Lara Lapajne Golob. Poznamo jo po njenem diuretičnem delovanju, čisti kri in ureja delovanje znojnic. Čaj iz cvetov pomaga pri vnetju ledvic, boleznih sečil, diareji ter nespečnosti. Tradicionalno se mrtva kopriva uporablja za spiranje pri belem toku ter neredni in boleči menstruaciji. Čaj iz cvetnih vršičkov čisti mastno kožo in kožo lasišča ter odpravlja težave s prhljajem.

Navadni jagodnjak (Fragaria vesca), skrita moč listov.

Vsi poznamo slastne drobne rdeče plodove gozdnih jagod, malokdaj pa pomislimo na koristni učinek jagodnih listov, nas poduči zeliščarica. Od maja do junija nabiramo mlade liste, ki jih v tradicionalnem zdravilstvu uporabljamo pri blažjih driskah odraslih in otrok ter za grgranje pri vnetjih sluznic dihalnih poti. Poparek jagodnih listov uporabljamo pri celjenju ozeblin ter spiranju sončnih opeklin. Lahko pa ga uporabimo tudi za čiščenje mastne kože, saj deluje adstringentno. V splošnem pa zeliščarji liste jagod uporabljajo za povečanje volumna čajev.

Malinjak (Rubus idaeus), prva pomoč pri driski.

Tudi listi maline so nam lahko v veliko pomoč. Zaradi vsebnost čreslovin čaj iz listov maline uporabljamo za lajšanje blažjih drisk, za grgranje pri vnetjih ust in žrela. Ureja menstruacijo, pri mamicah pa je dobro poznan blagodejni učinek čaja iz malinovih listov, saj lajša porod. Čaj se lahko pije po 36. tednu nosečnosti, eno skodelico na dan. Liste maline in jagode se vam splača posušiti in vzeti s sabo na pot, kot prvo pomoč, če vas na potovanju preseneti driska. V mešanico lahko dodate še posušene borovnice, ki ravno tako pomagajo pri driski. Iz poparka listov maline lahko navsezadnje naredimo tudi oblogo za obraz, ki pomirja občutljivo kožo. Slednja pa v tem času, ko nas oblegajo komarji ter pregreva sonce, ni nikakršna redkost.

dreamstime_xxl_malina.jpg

Priljubljeni bezeg (Sambucus nigra) za lažje dihanje.

Bezeg je nedvomno ena izmed najbolj priljubljenih zdravilnih rastlin. Včasih v domači hiši ni smel manjkati čaj iz bezgovih jagod, ki je blažil nadležne prehlade in gripe. No, spomladi ne nabiramo jagod, pač pa bezgovo cvetje, ki se bo vsak hip odprlo v vsej svoji lepoti. Iz njega pripravimo osvežilni napitek - šabeso, bezgov sirup ali čaj. Slednji pomaga pri obolenjih pljuč in zgornjih dihalnih poti, blaži kašelj, pomaga pri izkašljevanju, astmi, bronhitisu ter pljučnici. Poparek iz bezgovih cvetov deluje pomirjevalno in pospešuje potenje, kar pomaga zniževati povišano telesno temperaturo, ter odplavlja odpadne snovi iz telesa, kar ugodno deluje pri težavah z artritisom. Zeliščarica Lara priporoča, da si ga posušimo tudi za hladnejše dni, saj nam lahko pride še kako prav pri gripi. V tem primeru je še posebej učinkovit čaj iz enakih delov bezga, rmana in poprove mete. Sicer pa se izvlečki iz bezgovih cvetov uporabljajo tudi v kozmetiki za čiščenje kože in v pripravkih za blaženje kožnih ekcemov ter psoriazi.

Lipa (Tilia plathyphyllos) pri živčni napetosti.

Že čez dober teden ali dva bomo lahko nabirali tudi cvetove lipe. Pri lipi najprej pomislimo na lipov čaj ali med, ki ga pijemo v času grip in prehladov. Čaj je prijetnega vonja in okusa, lepo pogreje, spodbuja potenje in s tem pripomore k nižanju povišane telesne temperature. Vendar pa enako dobro pomaga pri živčni napetosti. Varuje pred nastankom ateroskleroze in hipertenzije, ki sta povezani z živčno napetostjo. Je odlično sredstvo za blaženje stresa in panike ter pri razbijanju srca, ki je posledica nervoze. Pomirjevalni učinek lipe in njen vpliv na cirkulacijo posledično vpliva tudi na blaženje nekaterih oblik migren. Lipov čaj pijemo zmerno, po potrebi. Pri živčni napetosti si za pomiritev pripravimo čaj iz lipe in hmelja, pri prehladnih obolenjih pa lipi dodamo bezeg, timijan, slez ali slezenovec, ob koncu pogovora svetuje izjemna poznavalka blagodejnih rastlin.

Če je še nimate, se vam lipo torej splača posaditi v vašo bližino iz več razlogov. Poleg tega, da vam bo delala senco v vročih dneh, bo ob pitju čaja tudi na več kot en način poskrbela za vaše boljše zdravje in počutje.

Preberite tudi: Kako odplakniti aluminij iz telesa? Kliknite TUKAJ!