stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Kapljice olajšanja

Milka Krapež, Zarja, 24.04.2019 14:01:10

Oči so ogledalo duše, pravi pregovor. Rjave, črne, zelene, modre ali sive, vse so lepe, jasne in globoke. To sicer že sodi v besednjak zaljubljenega človeka, vendar pa je dejstvo, da so oči vedno vlažne, ker take morajo biti. Če je vlage v očeh premalo, kar se zgodi z leti ali pa zaradi mnogih drugih vzrokov, so suhe, vnete, pekoče, skratka povzročajo veliko težav.

Delite na:
Kapljice olajšanja
Najpogostejše težave, ki prizadenejo tudi roženico, so posledica občutljivosti za cvetni prah, Pixabay

Oko je suho, ko nima dovolj tekočine (solz), da bi vlažilo svojo zunanjo površino. Prizadeti imajo zaradi suhih oči različne težave: zbadanje, pekoč občutek, poslabša se jim vid, oko je razdraženo, srbi, lahko se pretirano solzi, posebej pri branju, vožnji, gledanju TV ali računalniškega zaslona, v očesu se nabere zgoščena sluz, ki teče iz njega. Kontaktnih leč pri teh težavah skoraj ni mogoče nositi.

Za zdravo zaščito očesa je pomembno ravnovesje med sestavinami, ki tvorijo solze: oljem, vodo in sluzjo. S tem je oko stalno navlaženo, kar je tudi pomembna zaščita zanj. Če katerekoli od teh snovi manjka, postane oko suho in razdraženo. Če se ves čas ne tvorijo solze, ki vsebujejo vse nujno potrebne sestavine, postane površina očesa razdražena in oko se bo močneje solzilo, da bi površino navlažilo.

Tvorba solz se s staranjem zmanjša. Suhe oči so lahko povezane s sistemsko boleznijo, kot je artritis, včasih pa tudi s suho ustno sluznico. Vzrok za suhe oči so lahko tudi nekatera zdravila (diuretiki, beta blokerji, antihistaminiki, uspavala, zdravila proti pretirani vznemirjenosti, proti bolečinam) in alkoholne pijače, ki zmanjšujejo izločanje solza.

Zamašene žleze v vekah, ki sproščajo olja, lahko povzročijo, da so solze neustrezne sestave, kar pa tudi lahko izzove suhost oči. To je dostikrat mogoče popraviti s pazljivo higieno vek; priporočljivi so topli obkladki, ki si jih položite na zaprte oči, da se bodo žleze odprle in začele spet sproščati olja v solze oziroma solzni film. Veke si lahko očistite tudi z mešanico otroškega šampona in vode, s katero jih nežno zdrgnete. Za to uporabite gazo ali vato. Če je oko le rahlo zasušeno, pomaga stalno mežikanje. Kadar berete, na primer, med branjem večkrat zamežikajte, enako velja tudi, kadar gledate televizijo ali vozite. 

Pomoč umetnih solz. Mnogo ljudi, ki imajo težave s suhimi očmi, pogosto uporablja kapljice, ki jim pravijo umetne solze. Na izbiro jih je več vrst, kupite pa jih lahko v lekarni brez recepta. Vendar čisto vsake niso najprimernejše za vsakogar. Večina ponavadi s preizkušanjem različnih najde tiste, ki jim najbolj ustrezajo. V zadnjem času je mogoče dobiti umetne solze brez konzervansov, ki lahko oči samo še dodatno obremenijo. Če si morate dajati kapljice pogosto (večkrat kot vsaki dve uri), so za vas najprimernejše umetne solze brez sintetičnih dodatkov (proizvajalci dodajajo konzervanse, da ostanejo kapljice dlje uporabne). Nekateri raje uporabijo gostejše tekočine oziroma gele, ki navdajo z daljšim olajšanjem, vendar pa začasno zameglijo vid. Krajši čas je možno uporabljati kapljice s steroidi, ki zmanjšujejo vnetje.

Izbira je zelo velika. Še ne tako davno je bilo na voljo le nekaj vrst kapljic za oči, pa še te so bile večinoma sintetičnega izvora. Danes je izbira tako velika, da se človek težko znajde. Večina tistih, ki ne vsebujejo konzervansov, ima za osnovo hialuronsko kislino. Ta je v posebni obliki človeku lastna, saj se nahaja v steklovini očesa, v hrustancu sklepov, stenah krvnih žil in še kje. Pomembna je za obnovo prizadetih tkiv, za vnetni odgovor in angiogenezo (tvorbo krvnih žil), vse to so namreč faze popravil tkiva pri poškodbi. Hialuronsko kislino uporabljata tudi kozmetična industrija in estetska kirurgija oziroma dermatologija, in sicer v t. i. polnilih, ki jih vbrizgajo pod kožo, da zgladijo gube. Učinek traja približno šest mesecev do enega leta oziroma še dlje, odvisno od vrste polnila.

Uporabljajo jo tudi pri operacijah oči, ker uravnava vnetje in varuje pred okužbami. Hialuronska kislina je sestavni del kapljic za oči, ki jih priporočajo bolnikom s konjuktivitisom (vnetjem notranjega dela vek), pa tudi pri večini drugih težav z očmi, ki so lahko posledice okužbe z virusi ali bakterijami, a tudi pri alergijah (seneni nahod), suhih očeh zaradi bivanja v prostorih s suhim ozračjem, klimatsko hlajenih prostorih, na vetru, mrazu, pa tudi na onesnaženem območju.

Izvleček ciklame in smetlike. Homeopatija in naravno zdravilstvo ponujata kapljice, ki so izdelane iz rastlin. Že stoletja se za zdravljenje oči uporablja izvleček iz ciklame, ki so ga v daljni preteklosti uporabljali tudi za lajšanje menstrualnih težav, pri prebavnih motnjah in nevrotičnih težavah. Danes terapevtska uporaba snovi (saponinov) iz ciklam ni več tako popularna. Vendar pa jih vsebujejo kapljice za oči, ker pomagajo pri akutnem vnetju nosne in očesne sluznice v povezavi z vnetjem sinusov. Enako koristne so tudi pri suhih ali vnetih očeh, alergijah in okužbah. Zmanjšajo bolečino in raztopijo zamašene poti v sluznicah oči ter nosa.

Ena od rastlin, ki jo stoletja uporabljajo za zdravljenje suhih oči, je tudi smetlika. Včasih so jo uporabljali tudi za spodbujanje delovanja možganov, pri slabem spominu in vrtoglavici. Uporabo smetlike za nego in zdravljenje oči je znova obudil naravni zdravnik Švicar Alfred Vogel, ko je z njo izdelal recepturo za očesne kapljice. Kapljice iz smetlike lajšajo vnetje oči pri prehladu, kašlju, okužbah sinusov, vnetem grlu in senenem nahodu; vse te tegobe navadno spremljajo tudi vnete, pordele, pekoče ali suhe oči. Pomagajo tudi pri blefaritisu, vnetju očesnih vek in beločnice, pri vnetju veznice, zlepljenih očeh, ječmenu, tudi pri utrujenih očeh in motnjah vida.

Solze oziroma solzna tekočina so pomembne tudi za roženico, ki varuje pred vstopom umazanije, mikrobov vseh vrst in raznih delčkov, ki bi lahko poškodovali oči. To vlogo ima skupaj z očesnimi vekami, vrečkami, solzami in steklovino. Roženica je pomembna tudi zato, ker pomaga fokusirati svetlobo, ki pride v oko. Odgovorna je za od 65 do 75 odstotkov celotne sposobnosti očesa za fokusiranje.

Manjše poškodbe roženice se pozdravijo same od sebe, globlje poškodbe pa povzročijo brazgotinjenje, ki poslabša vid. Človek s tako poškodbo ali boleznijo roženice čuti bolečine v očeh, oči so občutljive za svetlobo, vid je meglen, nejasen, oči so pordele in vnete, lahko pa se pojavijo tudi glavobol, slabost in utrujenost.

Najpogostejše težave, ki prizadenejo tudi roženico, so posledica občutljivosti za cvetni prah, alergije oziroma seneni nahod, kar je posebej moteče v suhem in toplem vremenu. Znaki so enaki kot sicer pri suhih očeh, vendar večinoma še bolj moteči, saj se poleg pekoče bolečine, rdečine, razdraženih oči pojavita zbadanje in vodeni izcedek, ki je videti, kot da ne bo nikoli prenehal. Tudi v takih primerih bodo koristne kapljice za oči, saj bodo težave umirile. Pri alergijah pomaga tudi, če se shladi in začne deževati. Aprilsko deževje je torej za ljudi s senenim nahodom pravi balzam.

Objavljeno v reviji Zarja št. 16, 16. 4. 2019.