Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kako za vedno ostati vitki?

Lea Pufek, Bodi zdrava, 18.08.2018 12:01:25

Večina priljubljenih diet vam je verjetno znanih. Njihovi dolgoročni učinki tudi. Ne glede na to, kako zelo se trudimo z dietami, nikakor ne moremo priti do tega, da bi tako prigarana želena teža tudi ostala.

Delite na:
Kako za vedno ostati vitki?
Ena največjih napak, ki jih naredijo ljudje, ko se odločijo za dieto, je odpovedovanje najljubši hrani. Thinkstock Photos

Redke srečnice (in srečneži) imajo ta privilegij, da se jim s skrbjo za telesno težo ni treba ukvarjati. Večina pa nas mora nenehno paziti, kaj damo v usta, in se vsakega 1. januarja odločiti za korenito spremembo življenjskega sloga, da nam poleti tisti en teden na plaži ne bo neprijetno. Bilo bi idealno in veliko lažje, če bi se s tem morali ukvarjati samo enkrat v življenju. Enkrat bi shujšali in držalo bi za vedno. V resnici je to povsem izvedljivo, treba se je le odreči nekaterim navadam, ki preprečujejo, da bi naša okleščena teža ostala za vedno.

Preberite tudi: Miti o dehidraciji. Kliknite TUKAJ!

Odrekanje hrani

Ena največjih napak, ki jih naredijo ljudje, ko se odločijo za dieto, je odpovedovanje najljubši hrani. Predvsem zato, ker je to hrana, ki se ji navadno težko odpovemo, in ko jo enkrat začnemo jesti, je navadno pojemo preveč. A že dejstvo, da gre za hrano, ki se ji težko odpovemo, je zadosten razlog, da se ji ne bi smeli odpovedovati. Gre namreč za šolski primer recepta za katastrofo. Hrana, ki se ji že tako težko uprete, postane neustavljivo privlačna, kadar si jo odrečete. Daljše odrekanje pa tako postopoma naraste do te mere, da se, takoj ko dosežete želeno težo, spet zatečete k njej. Sprva brez slabe vesti, ker ste s svojo težo kolikor toliko zadovoljni, sčasoma pa znova zaidete na stara pota in k še večji konfekcijski številki. Če želite pridobljeno težo obdržati, potem je veliko pametneje obvladati željo po najljubši redilni hrani, kot pa se ji povsem odpovedati. Občasno si privoščite razvado in v njej uživajte, a imejte mero. Če obožujete piškote, si namesto cele vrečke v pekarni kupite samo enega in v njem zares uživajte. Namesto banjice sladoleda si privoščite kepico pri lokalnem sladoledarju ipd.

Zanemarjanje spanja

Premalo spanja je eden največjih krivdnih vzrokov za povečanje telesne teže, saj spanje uravnava hormone, ki skrbijo za apetit in prebavo. Če ne spite dovolj, hormoni sitosti niso v ravnovesju, kar pomeni, da ste veliko bolj lačni. Verjetno ste že opazili, kako ste po krajših ali neprespanih nočeh veliko bolj lačni in hlepite po hrani, ki vsebuje veliko maščobe in sladkorja. Spanec je pomemben tako za zdravje in daljše življenje kot tudi za vitkejši stas, zato ne imejte slabe vesti, če osem ura spanja na dan postane del vaše dnevne rutine. Za ohranjanje telesne teže je to pomembno, prav tako to nikakor ne pomeni, da ste leni ali poležuh.

Instantne diete

Vsi poznamo ta scenarij: čez štirinajst dni smo povabljeni na poroko, za katero se moramo spraviti v obleko, ki nam trenutno ne pristaja ravno najbolje. Takrat se zatečemo k eni od zvezdniških strogih diet, ki v nekaj dneh obljubljajo drastično izgubo obsega. Čeprav zaradi dejavnika ekstremnosti pri takšnih dietah vaše telo res izgubi precej vode in posledično obsega, se takšnih diet izogibajte. Ne samo da so nezdrave, upočasnijo tudi presnovo, zaradi česar boste po končani dieti v enakem časovnem razponu (nekaj dni) vse dobili nazaj. Če vam je pri dieti slabo, ste utrujeni, slabe volje, vas boli glava, se vam vrti … vse to so znaki, da je dieta preveč ekstremna za vaš organizem, kar je jasen znak, da na dolgi rok takšnega življenja ne boste zmogli.

dieta hujšanje.jpg
Zlato pravilo zdravega življenja: več manjših obrokov na dan.
Thinkstock Photos

Divje študentsko življenje

Pri tem seveda mislimo na tisti del študentskega življenja, ki ga tudi pozneje v življenju večina enači s sprostitvijo – divja noč popivanja. Morda ste večino tedna ali meseca dosledni pri hrani in ne spijete niti kapljice alkohola, vsake toliko pa potrebujete sprostitev, zato s prijatelji zavijete v najljubši bar, si privoščite serije najljubših koktajlov, nato pa zavijete še na mastno pico, burek ali hamburger. Zmačkani nato naslednji dan potrebujete precej večjo količino bolj kalorične hrane, da dan prebrodite. Ker se to zgodi vsake toliko, ste prepričani, da vam ne more škoditi. A kompulzivno popivanje in prenajedanje, ki se redno dogajata, precej zmotita naš sicer zdrav življenjski slog. Podobno kot ekstremne diete tak način življenja na dolgi rok ne prinese nič dobrega.

Izpuščanje obrokov

Zlato pravilo zdravega življenja: več manjših obrokov na dan. A kljub temu je večina še vedno prepričana, da preskakovanje obrokov pomeni manjši vnos kalorij, kar vodi v hujšanje. A ni čisto res. Naša hormona za lakoto in sitost (grelin in leptin) najbolje delujeta in ohranjata ravnovesje, če jemo na vsake štiri ure. Če se tega ne držimo, se ravnovesje poruši, kar pa lahko povzroči poznejše prenajedanje. Za vseživljenjsko ohranjanje zdrave teže je torej pomemben dober dnevni prehranjevalni načrt, kar morda včasih res zahteva tudi pripravo obrokov vnaprej. A je to precej malo zlo v primerjavi z zdravim telesom, v katerem se dobro počutite.

Živila brez maščob

Z uživanjem živil brez maščob svojemu telesu delate medvedjo uslugo. Prvič zato, ker naše telo potrebuje maščobo prav tako kot ogljikove hidrate in beljakovine, drugič pa zato, ker je ravno maščoba tista, ki večini izdelkov da okus in ki nas nasiti. Živilom brez maščobe prej maščobo odstranijo, posledično pa jim torej odstranijo tudi tisto, kar imamo pri hrani ljudje najraje – dober okus. Da bi tega nadomestili, navadno dodajajo živilom umetna sladila, emulgatorje in druga umetna sredstva, ki pa ne samo da so našemu telesu veliko bolj škodljiva kot maščoba sama, temveč nas tudi ne nasitijo toliko kot maščoba, zaradi česar obstaja večja možnost, da bomo pojedli veliko več tega izdelka, kot bi tistega z maščobo.