Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Kako vsaj za silo vzdrževati odnos z najstnikom?

T.L., 22.11.2019 08:00:00

Ker vsak odnos potrebuje delo in še enkrat delo, ne pozabite, da je dobra komunikacija z najstnikom nadvse pomembna. Če imata dober odnos, bosta lahko rešila tudi največje težave, če pa ni interakcije ali pa celo vlada napetost, bodo celo najmanjše težave povzročale katastrofe. Za vas imamo 11 zelo pametnih nasvetov, včasih boste pač morali stisniti zobe in najstniku pustiti, da je najstnik.

Delite na:
Kako vsaj za silo vzdrževati odnos z najstnikom?
najstniki Profimedia

1 Prisluhnite mu

Ne pozabite: ko otrok dopolni 13 ali 14 let, se mu zdi, da ve vse, kar je potrebnega v življenju. Kot odrasla oseba se morate zavedati, da ne veste vsega, kar se dogaja v svetu najstnikov. Zato si vzemite čas in mu prisluhnite; resnično prisluhnite, kajti otroci vas bodo vprašali za mnenje.

2 Pretirana kritika

Zmerna kritika je potrebno zlo: vsak starš mora tu in tam opomniti najstnika, da si mora umiti zobe, pospraviti sobo, narediti domačo nalogo itd. Nihče, kaj šele najstniki, pa ne prenese kupa kritičnih besed. Zapomnite si, da otroke kritizirajo že učitelji in vrstniki, zato naj ga doma v čim večji možni meri čakata ljubezen in sprejemanje.

3 Vprašanja, vprašanja

Ne morite ga z vprašanji, čeprav je težko. Seveda, brez težav lahko kaj povprašate, ko se vrne domov, vendar se še raje naslonite nazaj in poslušajte. Najstniku pokažite, da lahko naredi tudi vmesni premor, saj ga poslušate in čakate, da zbere misli.

4 Stereotipno mišljenje

Njihovi možgani se resda še razvijajo, toda večina najstnikov se že zna dobro spopadati z življenjem. Hodijo v šolo, k različnim dejavnostim, se športno udejstvujejo, igrajo inštrument … Zatorej - jim ne bi kdaj pogledali skozi prste zaradi nepomite posode? Seveda pa ne vedno, sem in tja naj jo le pomijejo.

5 Bojevanje napačnih bitk

Večina bitk je nepotrebnih in jih bijete le zato, ker se vam zdi, da jih morate. Če jim boste dovolili svobodo na nekaterih področjih, je veliko bolj verjetno, da vam bodo prisluhnili pri pomembnejših. Pravila naj bodo osnovana na nekih osnovnih pogledih in stališčih vaše družine.

najstniki, starši
najstniki
Profimedia

6 Pričakujte dobro

Če pričakujemo od ljudi najslabše, se to običajno tudi zgodi, najstniki pa to naredijo iz čistega upora. Če starši ustvarijo okolje togih pravil, sumničenja in nezaupanja, otroke kar vleče k nevarnim oblikam vedenja.

7 Morate se znati opravičiti

Kadarkoli po krivem kričite na otroke ali pa jih neupravičeno kaznujete, med vami postavite novo opeko v zid. Vsak starš kdaj naredi napako, vendar pa se morate znati opravičiti. Otroci se iz tega tudi naučijo, kako popravljati napake.

8 Pokažite jim, da jih imate radi

 Seveda vas bodo najstniki odrivali stran in zavijali z očmi, a le pokažite jim, da jih imate radi. Da ko so v težavah, vedo, da se lahko obrnejo na vas, ker jih imate najraje na svetu, pa čeprav odrgnejo nov družinski avto.

9 Primerjava otrok med seboj

Uh. Večina staršev se temu ne zna izogniti, ko pripovedujejo o otrocih sosedov, znancev, članov širše družine. Temu se boste lažje izognili, če boste pomislili, kako bi se počutili, če bi vas mož primerjal z vašo sestro ali bratom. Ali pa se enostavno spomnite, ko so vas starši primerjali z bolj pridno sestro ali bratom. Za znoret zoprno!

10 Pričakovanje uspehov

Otrokom pokažite in dokažite, da jih imate enako radi, tudi če ne dosegajo vrhunskih rezultatov. Tako ali tako jih imate radi. Obožujete jih od dne, ko so se rodili. Vsi tudi ne morejo biti zmagovalci in prvaki, zato naj šteje tudi že ljubiteljsko ukvarjanje s kakšnim hobijem ali dejavnostjo.

11. Cenite njihovo družbo

Najstniki so tako zabavni. Hišo napolnijo z glasbo in smehom, zanimivimi pogovori in spontanimi dejavnostmi. Še močno jih boste pogrešali, ko se bodo čez nekaj let odselili.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 42, 11.10.2019