Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Kako vrstni red sorojencev določa naše življenje

U.L., 20.01.2020 20:00:00

Vrstni red bratov in sester določa karakter ljudi in vpliva celo na izbiro poklica in partnerja. Kdor to razume, lahko bolje izkoristi svoj potencial in intenzivneje uživa v življenju in ljubezni.

Delite na:
Kako vrstni red sorojencev določa naše življenje
bratje in sestre Profimedia

Prvorojeni

Prvi nasmeh, prve besede - starši veselo vzklikajo in dokumentirajo vse sproti. Vsa njihova ljubezen, a tudi vse njihovo upanje se osredotoči na ta mali čudež. Otrok postane zelo samozavesten.

Ja, prvorojenci so zvezde družine - vse dokler se ne rodi drugi otrok. Od takrat naprej se morajo boriti za pozornost staršev. Veliko otrok meni, da niso dovolj dobri, da bi jih starši imeli radi, in se na vso moč trudijo, da bi pokazali, kako pridni so. Iz prvorojencev tako nastane angažiran, na dosežke in uspehe osredotočen odrasel človek, ki se dobro znajde. To so sicer dobre lastnosti za poklicno življenje, v zasebnem pa se morajo naučiti, da ne šteje le delovna storilnost.

»Vmesni« otrok

Pri drugem otroku so starši veliko bolj sproščeni. Najprej je sicer le najmlajši otrok, ima pa tudi že ljubosumne brate ali sestre, ki jih je treba pomiriti. Če pride v družino še tretji otrok, se mu odpre še druga fronta. Uveljaviti se mora še proti razvajenemu najmlajšemu članu, ne sme pa biti preveč grob do njega. Starši postanejo malce manj pozorni in otrok ima na voljo kar precej svobode.

V tej situaciji se drugorojenci naučijo diplomacije, samostojnosti in sposobnosti vživljanja. Razvijejo pa lahko tudi strah, da jih bodo drugi spregledali ali pa jih ne bodo imeli radi. Kot odrasli ljudje se morajo naučiti, da se postavijo zase in da znajo vzdržati različne konfliktne situacije.

Benjaminčki

Vsi drugi znajo bolje: risati, si zavezovati čevlje, govoriti … To nervira. Tako zelo, da se zadnjerojeni sprašujejo, zakaj bi se sploh trudili. Bodo že starejši opravili delo. Na starše lahko vplivajo s svojimi začudenimi očkami, krokodiljimi solzami in ukanami. Posledica: zadnjerojenim včasih manjka malce čuta za odgovornost. So pa pogosto zelo šarmantni in kreativni.

Imajo pa tudi svoje zelo močne strani, saj se morajo ves čas boriti proti varuštvu starejših bratov in sester. Benjaminčki zato zelo dobro vedo, kako dobijo to, kar želijo. Paziti pa morajo, da pri tem ne manipulirajo!

bratje-in-sestre
bratje in sestre
Profimedia

Napotki za starše

Prvi otrok

Rojstvo bratca ali sestrice v otroku vzbudi strah pred izgubo. Pomaga naslednji ritual: skupaj si ogledujta fotografije »prvorojenca« in ob tem pripovedujte, kako srečni ste bili, ko se je rodil/a, in kako srečni ste tudi zdaj. Povejte mu/ji, da mu/ji ni treba početi nič posebnega, da bi bil/a še naprej vaš največji zaklad.

Drugi otrok

Največja nevarnost tiči v tem, da starši novorojenca preveč primerjajo s prvim otrokom. To je sicer normalno, a pri tem pazite, da mu hkrati tudi pokažete, da je on/ona edinstvena, čudovita osebnost! Pokažite mu tudi, da ga boste zaščitili pred morebitno silovito ljubosumnostjo starejšega brata ali sestre.

Najmlajši otrok

Benjaminčki so pogosto zaviti v vato. Tako kot je pomembno, da mu pomagate, da se zna zoperstaviti starejšim bratom in sestram, je tudi pomembno, da spodbujate njegovo samostojnost. Nalagajte mu enake dolžnosti kot prej drugim otrokom. To mu bo pomagalo, da bo zaupal v svoje sposobnosti.

Zanimivosti:

Z brati in sestrami imamo enakih približno 50 odstotkov genov.

Če imamo brata ali sestro nasprotnega spola, nam grejo zmenki praviloma lažje od rok.

Sorojenci preživijo skupaj več časa kot s komerkoli drugim.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 1, 3.1.2020