Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Kako škodljivi so pirsingi in tetovaže?

R. Š., Maja, 20.09.2018 12:01:56

Morda vam tetovaže in pirsingi oziroma prebodeni deli telesa niso všeč in jim niste naklonjeni. Kaj pa, če vam vaš najstnik pove, da si želi prebosti na primer jezik ali ustnico ali pa si telo okrasiti z velikim tatujem?

Delite na:
Kako škodljivi so pirsingi in tetovaže?
Tudi pirsing je danes nekaj povsem običajnega med mladimi. Dreamstime

Pirsing in tatu, ki sta po njegovem mnenju videti »kul«, s seboj prinašata tudi nekaj zdravstvenih tveganj. Vendar namesto da svojemu mladostniku takoj prepoveste tovrstno olepševanje, mu najprej prisluhnite in se z njim pogovorite.

Tetovirali in »luknjali« so se že praljudje

Morda mislite, da so tatuji in pirsingi značilnost moderne dobe, vendar so arheologi odkrili veliko dokazov, da tetoviranje oziroma nanašanje barv pod kožo ter prebadanje telesa izhaja že iz pradavnine.

Preberite tudi: Kakšna oblika nohtov vam najbolj pristaja? Kliknite TUKAJ!

Arheologi so našli veliko dobro ohranjenih pripomočkov, ki so jih takratni ljudje uporabljali za tetoviranje: razne posode z barvili, poleg pa ostre igle iz živalskih kosti ali kamnitih okruškov. Najboljši dokaz za to, da so se ljudje tetovirali in si prebadali telesa že davno pred današnjim časom, pa so dobro ohranjena trupla oziroma mumije.

pirsing 6 dreamstime_xxl_110296874.jpg
Najpogostejše tveganje pri pirsingu je reakcija na kovino.
Dreamstime

Ste vedeli?

Na območju Alp, na meji med Italijo in Avstrijo, so arheologi leta 1991 našli mumijo človeka iz kamene dobe (živel je pred 5300 leti), ki so jo poimenovali Ötzi. »Mož z ledenika,« kot mu tudi rečejo, je imel na delih telesa dobro ohranjene ostanke 57 karbonskih poslikav, za katere strokovnjaki menijo, da so rezultat tetoviranja. Prav tako pa so odkrili, da je imel Ötzi prebodena ušesa.

Izraz identitete ali upor?

Tetovaže smo še pred desetletji povezovali z mornarji, vojaki, zaporniki, uličnimi tolpami, nasiljem in kriminalom. S pojavljanjem tetovaž na telesih slavnih zvezdnikov (na primer Angeline Jolie, Davida Beckhama, Lionela Messija, Justina Bieberja) in drugih idolov pa so tatuji večinoma izgubili negativen predznak ter še posebej med mladostniki postali zelo priljubljeni in zaželeni.

Tudi pirsing je danes nekaj povsem običajnega med mladimi, zato pogosto vidimo najstnike z uhani v ušesu (v ušesnih mečicah, pa tudi na robu uhlja), nosu, obrveh, ustnicah, jeziku, popku itd. Znano pa je tudi, da si nekateri ljudje prebodejo bradavice in/ali spolovila.

Kaj je tako zanimivega na tatujih in pirsingih, da si jih mladostniki želijo in so pripravljeni zanje trpeti med posegom in po njem? Eden izmed razlogov za to je preprosto dejstvo, da vaš najstnik ne želi izstopati iz družbe, v kateri so pirsingi in tatuji tako rekoč nujni. Morda želi na ta način izraziti sebe oziroma svojo identiteto. Možno je tudi, da se na ta način upira - staršem, njihovim vrednotam ali celo družbenim merilom. Ne nazadnje pa mu je na primer uhan v nosu ali tetovaža na gležnju preprosto všeč.

pirsing dreamstime_xxl_20600432.jpg
Opomnite svojega otroka na to, da bi utegnil imeti zaradi tatuja ali pirsinga težave z nesprejetostjo v šoli.
Dreamstime

Moj najstnik si želi tatu/pirsing - kaj pa zdaj?

Problema se lotite v treh korakih:

1. Pogovor

Preden rečete »ne«, se pogovorite z njim, prisluhnite mu in ga poskušajte razumeti. Naj vam razloži, zakaj si želi takšne spremembe (mu je to všeč ali si le ne želi izstopati v družbi prijateljev). Bodite razumevajoči in potrpežljivi, tudi če se ne strinjate z njim. Če imate (slabe) izkušnje s tem ali poznate koga, ki jih ima, spregovorite o njih - tako bo imel vaš najstnik boljši vpogled v to, kaj ga čaka. Seveda mu ne pozabite omeniti, da je tetoviranje in prebadanje boleče in vključuje veliko krvi, po posegu pa skrbno nego za »ranjeno« mesto na koži.

2. Razmišljanje na dolgi rok

Če je nekaj uspelo oziroma je videti lepo pri prijatelju, še ne pomeni, da bo tudi pri njem. In če mu je tatu ali uhan v ustnici všeč danes, mu bo morda že čez nekaj let žal, da ga ima. Povejte mu tudi, da se pirsing sicer lahko odstrani, vendar luknjica oziroma brazgotina po njem ostane še dolgo, morda celo za vedno. Tetovaže pa so, kot verjetno že ve, večne (imena trenutnih deklet ali fantov so zato precej neposrečena izbira). Naj nikar ne naseda na obljube o kratkotrajnih tatujih (na primer za pet let), saj ti zgolj zbledijo in ne izginejo, kar je potem videti še slabše. Če si bo torej nekoč želel odstraniti tatu, bo za to potreboval kup denarja in časa, poleg tega pa je odstranjevanje boleče in dolgotrajno.

Opomnite svojega otroka na to, da bi utegnil imeti zaradi tatuja ali pirsinga težave z nesprejetostjo v šoli ali na fakulteti (na primer pri nekaterih profesorjih) ali kasneje pri iskanju službe.

pirsing 3 dreamstime_xxl_30771245.jpg
Zelo nevarno in nespametno je svoje telo prepustiti rokam neusposobljene in neizkušene osebe.
Dreamstime

3. Kompromis

Predlagajte kompromis. Obljubite svojemu mladostniku, da mu boste na primer za 18. rojstni dan plačali tetovažo ali pirsing, če mu bo to še všeč.

Če na to ne bo pristal, se dogovorita, na katerem mestu lahko ima pirsing ali tatu, kakšen je lahko motiv in kako velika sploh lahko je tetovaža, da bo (za vas) še sprejemljiva.

Če tudi to ne bo obrodilo sadov, ostanite mirni, saj ni konec sveta. Bolje je, da vam otrok zaupa, saj mu boste tako lahko pomagali najti usposobljenega tetovatorja oziroma osebo, ki bo poseg opravila varno in kakovostno, pa tudi po posegu boste imeli več nadzora nad tem, kako se celi rana.

Preden dokončno privolite, pa svojega mladostnika seznanite s tveganji, posledicami in seveda z dejstvi o tem, kaj ga čaka po posegu.

Kaj gre lahko narobe?

Najpogostejše tveganje pri pirsingu je reakcija na kovino, predvsem na nikelj. Zato je bolje uporabljati nakit iz zlata, srebra ali titana, v prvih tednih ali mesecih po prebadanju pa nakit iz kirurškega jekla.

Pri pirsingu je pogosta posledica tako imenovana keloidna brazgotina, ki se je je kljub zdravljenju zelo težko znebiti. Dokaj pogoste pa so tudi različne okužbe ter raztrganine (ko se uhani zataknejo za oblačila ali lase).

pirsing 4 dreamstime_xxl_43841356.jpg
Tveganje za nastanek okužb je odvisno tudi od mesta prebadanja - najbolj tvegan je pirsing v jeziku in genitalijah.
Dreamstime

Zelo nevarno in nespametno je svoje telo prepustiti rokam neusposobljene in neizkušene osebe (na primer nekvalificiranega »strokovnjaka« ali celo prijatelja), saj s tem tvegamo resne okužbe in bolezni. Tako pri pirsingu kot pri tetoviranju so namreč možne različne okužbe: bakterijske (s stafilokoki, streptokoki itd.), virusne (na primer hepatitis B, hepatitis C, HIV), tetanus, poškodovanje živcev (na primer pri pirsingu na obrveh), dlesni in zob (pri pirsingu na ustnicah ali v jeziku). Tveganje za nastanek okužb je odvisno tudi od mesta prebadanja - najbolj tvegan je pirsing v jeziku in genitalijah.

Poiščite kvalificiranega strokovnjaka

Najprej je pomembno, da najdete usposobljenega tetovatorja, ki bo varno in kakovostno opravil poseg (zelo dobrodošla pri tem so priporočila sorodnikov in prijateljev). Pozanimajte se, ali ima licenco ter temu namenjeno ordinacijo, ali uporablja sterilne pripomočke in igle ter seveda rokavice.

pirsing 1 dreamstime_xxl_26511852.jpg
Tetoviranje in prebadanje je boleče in lahko vključuje veliko krvi.
Dreamstime

Po posegu naj vaš mladostnik skrbno upošteva navodila strokovnjaka, kako negovati in oskrbovati rano oziroma poškodovano kožo (čiščenje, izogibanje agresivnim čistilnim sredstvom, izpostavljanje rane kloru, soncu itd.). Po pirsingu v jeziku, ki zahteva izpiranje, razkuževanje in hlajenje z ledom, pa se bo moral izogibati trdi in grobi hrani.

Pomembno

Najprimernejši čas za tetoviranje je med septembrom in junijem. Po tetoviranju se je namreč treba odpovedati sončenju vsaj za 14 dni ter kopanju v bazenu in morju za 10 dni, da ne bi prišlo do infekcije ali da tetovaža ne bi obledela.