Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Kako se spopasti z izzivi najstništva?

R. Š., Bodi zdrava, 18.10.2018 12:01:50

Ko otrok vstopi v najstniška leta, se spremeni marsikaj. Pridna punčka in ubogljivi fantek nenadoma postaneta zlobni bitji, ki veliko kričita, se jezita, se zapirata v sobo in loputata z vrati.

Delite na:
Kako se spopasti z izzivi najstništva?
Med adolescenco mladostnikovo življenje krojijo hormoni in številne fizične, pa tudi čustvene spremembe. Thinkstock Photos

Starši se zato pogosto sprašujejo, kje so ga polomili pri vzgoji in kaj sploh še lahko naredijo, da bi se stvari umirile. Najprej morate vedeti, da je adolescenca povsem normalna razvojna stopnja, ki s seboj prinaša težave, ne zgolj za vas, starše, temveč se z njimi spoprijema in bori predvsem vaš najstnik.

Preberite tudi: Iščete vadbo zase? Kliknite TUKAJ!

Najbolj trpi najstnik

Med adolescenco mladostnikovo življenje krojijo hormoni in številne fizične, pa tudi čustvene spremembe. Najstnik takrat doživlja veliko novih stvari, ki jim sam ni kos, ter novih čustev, ki jih ne zna izraziti in še ne ve, kako naj se z njimi spoprime. V njem se nabirajo jeza, agresija in nezadovoljstvo, ki jih najstnik izraža s svojim nedopustnim obnašanjem, starši pa to pogosto napačno razumejo.

Nihanje razpoloženja, jeza, uporništvo in tudi loputanje z vrati so v hiši, kjer prebiva najstnik, nekaj povsem običajnega. Najstniki namreč še ugotavljajo, kdo sploh so in česa so zmožni, zato redno preizkušajo meje in zaupanje staršev ter jim tako kravžljajo živce. Bodite torej pripravljeni na upore in izzivanje, vendar ne popuščajte. Vedite, da otrok to počne v želji po samostojnosti, vendar je kljub vsemu še vedno samo otrok, ki je odvisen od vas in vas potrebuje, pa čeprav ni videti tako. S svojim nemogočim obnašanjem in preizkušanjem meja zgolj preizkuša vašo ljubezen do njega.

Prav je, da mu poveste, da ga razumete, in mu prisluhnete. Nikoli ne obupajte nad njim, njegove podvige v samostojnost pa sprejemajte z veliko mero potrpežljivosti in vztrajnosti ter mu stojte ob strani – naj ve, da vam lahko zaupa. Vendar pa mu morate nujno postaviti tudi meje, saj mu s tem sporočate, da vam ni vseeno zanj – to pa je tisto, kar v tem obdobju (čeprav to ni niti najmanj očitno) najbolj potrebuje.

Spolnost na dnevnem redu

Mladostniki radi raziskujejo in preizkušajo nove stvari, predvsem spolnost. V spolne avanture se zato pogosto podajo iz radovednosti, pa tudi zaradi pritiska vrstnikov oziroma želje poskusiti tisto, kar so poskusili že drugi.

Dejstvo je, da so najstniki večinoma že spolno aktivni, zato je čas, da si nehate zatiskati oči in se z njimi pogovorite o spolno prenosljivih boleznih, neželeni nosečnosti in seveda zaščiti. Vam je nerodno govoriti o tem? Pomislite, kako nerodno mora biti potem o občutljivih temah govoriti šele sramežljivemu in negotovemu najstniku. Svojemu otroku zato čim bolj neobremenjeno, brez zadržkov in sramu razložite, da je spolnost nekaj povsem običajnega in lepega ter da je spolni odnos povsem drugačen med dvema, ki se imata rada, kot pa med dvema, ki sta skupaj preživela zgolj eno noč. Naj ve, da mu stojite ob strani in da se lahko obrne na vas po odgovore ali nasvet, kadar koli želi. 

moj soncek_ThinkstockPhotos-527679120.jpg
Starši najstnikov se pogosto sprašujejo, s kom se druži njihov otrok, kam zahaja in kaj tam počne.
Thinkstock Photos

Slaba družba?

Leta, ko se je vaš otrok veselil družinskih izletov, počitnic in druženja ob družabnih igrah, so le še bled spomin. Namesto tega se vaš najstnik zdaj raje zapre v sobo, si navije glasbo, deska po spletu in neutrudno piše SMS-sporočila. Vi pa ste le tečna mama, ki mu ne pusti živeti in uživati življenja.

Starši najstnikov se pogosto sprašujejo, s kom se druži njihov otrok, kam zahaja in kaj tam počne. Dejstvo je, da mladostnik potrebuje družbo vrstnikov, saj se z njimi lahko poistoveti in jim zaupa težave, za katere misli, da jih starši ne bi mogli razumeti. Nekateri med njimi pa uteho za svoje težave poiščejo tudi v opojnih substancah.

Preden odvihrate v njegovo sobo, mu vzamete računalnik in telefon ter prepoveste izhode, se ustavite, globoko vdihnite in štejte do deset. Zdaj pa premislite, kateri bo vaš naslednji korak. Če mu boste prepovedali druženje z (nekaterimi) vrstniki, boste dosegli ravno nasprotni učinek, saj je prepovedan sad najslajši. Raje mu povejte, da bi radi, da se ima lepo, da pa je zrelo in odgovorno, če vam pove, kje in s kom je ter kdaj se vrne domov. Dogovorite se, ob kateri uri naj prihaja domov med tednom in kdaj ob vikendih. Obljubiti pa vam mora tudi, da bo vedno dosegljiv na telefon (vendar ga nikar ne kličite vsako minuto!). Tako mu boste vlili občutek zaupanja, vi pa boste zato lažje zaupali njemu, tudi glede uživanja alkohola in drog. Nad svojim trmoglavcem nikoli ne boste imeli popolnega nadzora, zato se namesto tega raje osredotočite na dobro komunikacijo med vama, ki je ključna za medsebojno zaupanje.

Veliko se pogovarjajte

Potrudite se in si vzemite čas za pogovor s svojim mladostnikom vsaj enkrat tedensko. Zavrnitve, kot so »Zdajle res nimam časa« ali pa »Tiho bodi, imam telefon« naj bodo zato raje izjema. Najstniki, ki že tako ali tako težje komunicirajo s starši, še posebno o občutljivih temah, kot je na primer spolnost, se vam bodo namreč na ta način le še težje izpovedali in vam zaupali.

Ni toliko pomembno, kaj poveste, temveč kako to poveste. Ko ga na primer sprašujete, kakšen dan je imel ali kaj se dogaja v njegovem življenju, bodite pripravljeni na kratke odgovore, s katerimi bo vaš otrok morda poskušal na hitro končati pogovor. Vedite, da o nekaterih stvareh morda ne zmore govoriti z vami, ker meni, da ga ne bi razumeli, ali pa mu je preprosto pretežko izraziti svoje občutke in čustva. Na tem mestu sta zelo pomembna potrpežljivost in razumevanje z vaše strani. Ne dovolite pa nespoštovanja in kričanja. V mirnem tonu mu povejte, da se bosta pogovarjala umirjeno in spoštljivo, ker je tako edino prav. Če vam bo otrok zaupal, kaj ga teži, ga v prvi vrsti poslušajte, nato pa mu poskušajte pomagati. Nikoli se mu ne posmehujte in nikoli ne podcenjujte njegovih težav, saj te zanj predstavljajo veliko težavo in ga zato spravljajo v stisko. Pa tudi če s pogovorom (že prvič) ne boste dosegli ničesar, ostanite mirni in ne silite vanj. Na dolgi rok se vam bo to obrestovalo.