Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kako se soočate s stresom?

A. K., Maja, 06.12.2018 12:01:42

Ste tudi vi že ugotovili, kako močno stres vpliva na vaše življenje?

Delite na:
Kako se soočate s stresom?
Stres Getty Images

Morda se nam včasih zdi, da je stres del našega življenja in da nanj ne moremo vplivati ter se mu izogniti. Račune je treba plačevati, vsak dan ima premalo ur, naše obveznosti se nikoli ne končajo, na delovnem mestu ni vedno vse po naših željah. A v resnici imamo v svojem življenju več nadzora, kot si mislimo. Pravzaprav je prav dejstvo, da se tega zavedamo, odločilno, kako se bomo lotili soočanja s stresom. Upravljanje stresa pomeni, da prevzamemo nadzor nad našim načinom življenja, mislimi, čustvi, delom, družino, prostim časom in tudi soočanjem s stresom. Ne glede na to, kako stresno je vaše življenje, ga lahko spravite v red, če se odločite, da se boste s stresom soočili in zopet prevzeli nadzor nad njim.

Zakaj je pomembno spopadanje s stresom?

Če živite življenje, v katerem je stres prisoten v veliki meri, potem svoje zdravje izpostavljate nevarnostim. Stres vpliva tako na fizično kot na psihično zdravje, saj sta med seboj povezana. Čeprav moramo vzeti v zakup, da se stres pojavlja v našem življenju in da je to normalno, pa se ga moramo znati tudi ubraniti, kajti v nasprotnem primeru prevzame nadzor nad našim življenjem in ga počasi, a vztrajno uničuje.

Uspešno spopadanje s stresom vodi v srečnejše, bolj zdravo in bolj produktivno življenje. Cilj je, da uspešno krmarimo med družino, delom, sprostitvijo in prostim časom ter zabavo. Kar pa pomeni, da je včasih treba tudi potrpeti pritiske in spremembe, ki nas vsakodnevno lahko presenetijo. Moramo pa najti način, kako se s stresom čim učinkoviteje soočiti.

Ugotovite, od kod prihaja stres

Najprej morate ugotoviti, kje se stres pojavlja. To ni težko, kadar se soočamo z večjimi spremembami, kot so sprememba službe, selitev, ločitev, smrt bližnjega. Kadar pa je naše življenje bolj ustaljeno, včasih težko najdemo vir stresa. Včasih spregledamo svoje občutke, čustva, celo svoje obnašanje na nekem področju življenja, in zato ne prepoznamo, da gre v resnici za stres. Da bi ugotovili, od kod torej izhaja, si zastavite naslednja vprašanja. Kje in kdaj se najbolje počutim ter kje in kdaj se ne počutim dobro? Sem srečna doma ali sem srečna v službi? Ali v mojem razmerju vlada mirnost ali napetost in nemir? Imam sploh kaj prostega časa in kaj v njem počnem? Kaj povzroča napetost v mojem telesu oziroma kdaj to napetost opazim? Kje v telesu čutim to napetost in kako jo poskušam sprostiti, če sploh? Se pojavljajo različne zdravstvene težave, kot so neurejena prebava, krči v trebuhu, občutek teže v želodcu, glavoboli, nerazpoloženost, utrujenost in podobno? Ko boste razmišljali o teh vprašanjih, vam svetujemo, da si odgovore zapisujete na list, morda celo v obliki miselnega vzorca. To vam bo pomagalo ugotoviti, kje in zakaj se pojavlja stres v vašem življenju.

Ko to ugotovite, si ustvarite dnevnik, kamor si boste lahko zapisovali, kdaj, kje in zakaj se pojavlja stres. Tako boste naredili načrt, kako ga lahko ustavite in kako si lahko pomagate.

GettyImages-479990278.jpg
Aromaterapija
Getty Images

Kako si lahko pomagate sami?

Naučite se reči »ne«. Prepoznajte svoje omejitve in jih ne prekoračite. Naučite se, kako zavrnete prošnjo, ukaz ali navodilo na prijazen način, tako doma kot v službi.

Izogibajte se ljudem, ki vas spravljajo v stres. Če ste prepoznali osebo, ob kateri čutite znake stresa, potem se ji poskusite izogniti ali pa ji postavite mejo.

Prevzemite vajeti v svoje roke. Če vas poročila spravijo v stres, ugasnite televizor. Če ste napeti v prometni konici, si izberite daljšo, a manj prometno pot.

Naredite si seznam opravil. Analizirajte si urnik, opravila in nujne obveznosti in jim določite vrstni red, od najbolj nujnega do najmanj nujnega. Morda celo ugotovite, da lahko seznam skrajšate.

Naučite se izraziti svoj čustva. Če v odnosih z drugimi niste sproščeni, potem se naučite izražati svoja čustva na način, ki opiše vaše čustvo ob določeni situaciji, saj tako ne boste prizadeli druge osebe, ker je odgovornost za čustvo vezana na dejanje in ne na osebo. Poleg tega se boste počutili lažje, ker boste sproti odpravljali napetosti, ki se vsakodnevno pojavljajo v vašem življenju.

Priskrbite si prosti čas. Ko opravite dolžnosti na delovnem mestu in doma, si vzemite še prosti čas in ga preživite tako, kot vam prija. Najsi gre za poležavanje, branje knjig, počivanje na kavču ali pa prosti čas preživite aktivno.
Problem si oglejte z druge perspektive. Poskusite se distancirati od stresne situacije in poskusite problem rešiti tako, da nanj pogledate kot na izziv.

Nekaterih stvari pač ne moremo nadzirati. Ne moremo vplivati na obnašanje drugih ljudi, na situacije, ki se pojavljajo v našem življenju. Lahko pa vplivamo na to, kako jih dojemamo, kako se odzivamo nanje, na svoja čustva in počutje. Lahko tudi vplivamo na to, kako se bomo soočili s stresom, le pozorni moramo biti, da nanj odreagiramo pozitivno in mu ne pustimo, da nam uničuje zdravje in življenje nasploh.

Aktivnost oziroma šport je vedno zmagovalec v boju s stresom. Preizkusite naslednji izziv. Vsak dan pojdite po službi na sprehod za eno uro in to ponavljajte en teden. Videli boste, da se boste mimogrede tudi sprostili in uživali. Napetost v vašem telesu bo izginila in vaše počutje se bo popolnoma spremenilo.

Poiščite si pozitivno družbo. Ne hodite v družbo, v kateri prevladuje negativna energija. Družite se raje ljudi, ki vas ne spravljajo v stres.

Ne pozabite na prehrano. Pozorni bodite tudi na to, kaj jeste, naj bo hrana čimbolj raznolika, zdrava in okusna. Popijte dovolj tekočine in ne jejte hitre prehrane.

Objavljeno v reviji Maja št. 24, 23. 11. 2018.