atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kako preprečiti smrčanje?

A.K., Maja, 03.03.2019 14:00:55

Nikakor ne morete zaspati, ker vam partner smrči na uho vso noč? Preglejte, na kakšne načine lahko preprečite smrčanje.

Delite na:
Kako preprečiti smrčanje?
Kdo moti vaš spanec z glasnim smrčanjem? Profimedia

Tudi vi spadate med 45 odstotkov zdravih odraslih, ki imajo težave s smrčanjem? Poleg zbadljivk na račun smrčanja se verjetno srečujete tudi z bolečim grlom in s težavami v zakonu, saj drugega zakonca držite pokonci večino noči, kar pa lahko vodi do ločenih spalnic. Zagotovo si tega ne želite. Mnogi zakonski terapevti so že večkrat izpostavili smrčanje kot resno težavo v zakonu, zato vam priporočamo, da poskusite to neprijetnost odpraviti. In sicer z naslednjimi predlogi, ki mnogim izjemno koristijo. 

Spremenite položaj spanja
Če spite na hrbtu, vam jezik zdrsne globoko v grlo in posledica je močno smrčanje. Raje se obrnite na bok ali pa na trebuh. Pomaga vam lahko tudi daljši vzglavnik, ki bo podpiral celo telo. Ta bo hkrati telo obdržal v položaju na boku, kar bo preprečilo smrčanje. 

Shujšajte
Čeprav tudi vitki ljudje smrčijo, je za ljudi s čezmerno težo še toliko bolj značilno, da smrčijo. Poskusite izgubiti nekaj kilogramov, verjetno vam bo pomagalo ublažiti smrčanje, ni pa nujno. Pri ljudeh, ki so se zredili tudi v vrat, je smrčanje pogosta težava, saj še težje dihajo zaradi otežene dihalne poti, posledica pa je glasno smrčanje. 

Izogibajte se alkoholu
Alkohol in sedativi zmanjšajo funkcijo mišic v globokem grlu, zato ljudje pod njihovim vplivom smrčijo. Če pijete alkohol štiri ure pred spanjem, boste smrčali še močneje. Za ljudi, ki drugače ne smrčijo, je značilno, da po pitju alkohola vseeno smrčijo.

Skrbite za higieno spanja
Zelo pomembno je, da imate urejeno higieno spanja, kar pomeni, da vsak dan hodite spat ob isti uri in vstanete ob isti uri. To bo zelo verjetno pomagalo preprečiti smrčanje. Če delate pozno v noč na račun spanja, potem greste v posteljo preutrujeni. Takrat spite močno in globoko, mišice pa postanejo bolj ohlapne, zato smrčite. 

Odprite nosne kanale
Če se vaše smrčanje začne že v nosu, vam bo pomagalo, če skrbite za odprtost nosnih kanalov. Tako bo šel zrak skoznje počasneje. Pri tem vam lahko pomaga vroča prha pred spanjem, lahko pa si nos izpirate tudi s fiziološko raztopino. 

Zamenjajte vzglavnik
Morda je problem v vašem vzglavniku, ki je poln pršic ali pa je polnjen s perjem. Velikokrat alergeni v vaši spalnici povzročijo smrčanje, zato je priporočljivo, da na vsake toliko časa vzglavnik zamenjate. Priporočamo menjavo vzglavnika na šest mesecev, vmes pa ga vsak teden prezračite ali operite enkrat mesečno. Ne pozabite, da vaši hišni ljubljenčki ne spadajo v posteljo, če imate težave z alergijami.

Pazite na dehidracijo
Velikokrat je vzrok smrčanja dehidracija. Poskrbite, da spijete dovolj tekočine. Ženske naj bi spile okoli 11 kozarcev vode na dan, moški pa okoli 16 kozarcev na dan. 

Prenehajte kaditi
Če ste kadilec, nemudoma prenehajte kaditi. Kajenje je škodljiva razvada, ki povzroča tudi smrčanje. 

Kaj pa, če kljub vsemu trudu težave še vedno ne izginejo?
Če imate kljub upoštevanju vseh predlogov še vedno težave s smrčanjem, pa je najbolje, da se oglasite pri svojem osebnem zdravniku.

Objavljeno v reviji Maja št. 4, 15. 2. 2019.