favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Kako prepoznamo željo, ki je dobra za nas?

Petra Arula, Bodi zdrava, 31.05.2018 15:01:47

Barbara Sarić opominja, da je od naše stopnje zavesti odvisno, kako prepoznamo željo, ki je dobra za nas, od tiste, ki nas le duši, kot je na primer maščevanje drugemu.

Delite na:
Kako prepoznamo željo, ki je dobra za nas?
Revija Bodi zdrava

Želja je tisoče. Vsi si želimo biti zdravi (a že tu se zatakne, saj si nekateri ljudje tako močno želijo pozornosti, ki jo dobijo le, kadar so bolni, da si prav zaradi pozornosti želijo biti bolni), želimo si živeti v blagostanju, sreči, ljubezni, včasih si zaželimo tortice ali čipsa, čeprav redita in nista zdrava, priznajmo, četudi živimo v srečni zvezi, si včasih želimo, da bi nas opazila privlačna oseba na drugem koncu sobe, mi si želimo, da zmagajo naši športniki, državljani druge države, da v boju z našimi zmagajo njihovi … So nekatere želje dobre, druge slabe? Kaj pravzaprav so želje in kako nam lajšajo, pa tudi otežujejo življenje?

V Slovarju slovenskega knjižnega jezika je želja definirana takole: »Čustvena potreba po čem: želja raste, se veča; ekspr.: ta želja že dolgo gori, tli v njem; čutiti, imeti, izraziti, pokazati željo; vzbuditi v kom želje; iskrena, podzavestna, trenutna želja; ekspr.: nepremagljiva, pregrešna, srčna, vroča želja; biti obseden od želje po čem.« Želja torej ni le tisoče, ki se rojevajo prav vsak dan, želje lahko torej merimo tudi v tisočih odtenkih. Psihoterapevtka Barbara Sarić iz Holistic centra pravi, da so želje za nas pozitivne, dokler ne postanejo čezmerne, in dodaja: »Želje delujejo motivacijsko, da dosegamo zastavljene cilje. Dokler jih imamo, smo ustvarjalni.«

Torej nas želje ženejo naprej, dajejo nam moč, da spreminjamo svoj svet. »Res je,« pravi psihoterapevtka in dodaja: »Imamo želje na različnih področjih. Dokler so realne in dosegljive, nas ne frustrirajo. Vendar je odvisno tudi od naše naravnanosti, ali jih bomo uresničili ali ne. Kdor je bral knjigo Skrivnost ali kakšno knjigo s podobno vsebino, pozna zakon privlačnosti – zakon narave, ki govori o tem, da je dovoljeno sanjati in si želeti vse, vendar moramo v to tudi verjeti. Če na primer verjamemo, da bomo zase dobili 'dovolj dobrega partnerja', saj idealnega ni, zapišemo lastnosti, za katere si želimo, da jih ima, konjičke, s katerimi naj bi se ukvarjal … in resnično lahko takšnega partnerja spoznamo, se ga dotaknemo in z njim zaživimo. Vendar moramo te želje najprej ozavestiti ter biti tudi sami 'opremljeni' s to stopnjo zavesti.«

psiha-611749554.jpg

Želje, ki so dobre za nas, in tiste, ki nas dušijo

Barbara Sarić opominja, da je od naše stopnje zavesti odvisno, kako prepoznamo željo, ki je dobra za nas, od tiste, ki nas le duši, kot je na primer maščevanje drugemu. »Samemu sebi smo lahko najboljši prijatelj ali pa najhujši sovražnik,« opozarja psihoterapevtka. »Prva stopnja je ozaveščanje. Do sebe moramo biti iskreni, ko se vprašamo, kaj si sploh želimo. Najprej se vprašajmo: Kaj je naš cilj? Verjetno si ne želimo biti nesrečni? Maščevanje nosi slabe energije, in že ob želji po njem, kaj šele uresničitvi, lahko doživljamo slabe stvari. Drugi so naše zrcalo. Opazujmo sebe in odzive drugih na nas – tako bomo veliko spoznali o sebi,« spodbuja k opazovanju, ozaveščanju in širjenju zavesti Barbara Sarić.

Se da uresničiti prav vsako željo?

»To je odvisno od tega, kako močna in realna je,« pravi psihoterapevtka, ki spomni na vsem znani rek: vse se da, če se hoče. Pa je to res? Psihoterapevtka ob našem vprašanju poda primer iz vsakdanjega sveta sodobne ženske: »Če bo neka ženska, ki je tudi mama, ostala brez službe in je povrhu še samohranilka, bo naredila vse, da dobi novo zaposlitev. Njena močna, osredotočena želja in dejavnost bosta poskrbeli, da delo dobi,« je v močno žensko, ki se zaveda svoje odgovornosti, prepričana Barbara, ki ob uresničitvi želje za »preživetje« družine doda: »Seveda je tu pomemben tudi njen značaj; karizmatični ljudje vedno pridejo daleč.« Prav zato se verjetno zdi, da se karizmatičnim ljudem uresniči več želja in da se jim uresničujejo hitreje. Toda ne pozabimo – karizmatični ljudje so tisti, ki na druge naredijo močan vtis. So ljudje z močno voljo, torej ni čudno, da jim uspeva uresničevati, kar si zastavijo.

psiha-622324734.jpg

Ko nas želje ustavijo

Pa vendar skoraj vsak od nas pozna nekoga, ki so ga njegove želje ohromile. Niso bile realne, niso bile res srčne ali so bile prevelike? »Želje nas ohromijo, če so nerealne, ali pa želimo več in več,« opozarja Barbara Sarić in navaja primer: »Neko podjetje raste, številke pridobivanja in izdatkov so vse večje. Nova vrata se hitro odpirajo. Lastnika lahko tak položaj hitro popelje v skušnjavo. Podjetje lahko postane zelo uspešno ali pa ga z nepremišljenostjo zelo hitro izčrpa.«

Želja, ki je ohromila srečo

In če si včasih preveč želimo, nam želja, namesto da bi nas osrečila, lahko srečo ohromi. Naša sogovornica se vrača na zgornji primer: »Nekomu, ki je ambiciozen, se bo porušil svet, če bo finančno padel na dno. Podobno je, ko si nekdo prizadeva za dobro partnerstvo, a ne vidi svojih napak, ki partnerstvo uničujejo. Če zveza poči, se sprašuje: 'Vse sem naredil za ta odnos, ne razumem, zakaj sva prišla do tu?' Prav zato je pomembno, da se čim bolj poznamo in da vemo, kaj si resnično želimo, ter temu sledimo. Naša psihična stabilnost je tu ključnega pomena. Pomembno je, da tudi ko 'pademo', vstanemo, se zavedamo svojih napak in gremo dalje,« spodbuja k zdravemu razmišljanju in željam, ki delajo nam v prid, psihoterapevtka Barbara Sarić, ki dodaja: »Življenje ni ne dobro ne slabo, od nas je odvisno, kaj iz njega naredimo.«

psihas-618062256.jpg

Vredno branja

Če vas je naš zapis spodbudil k razmišljanju o željah, vam toplo priporočamo v branje dve še sveži knjigi, ki nas popeljeta v globine naših želja. Jorge Bucay v knjigi Želim si piše o željah, povezanih s partnerstvom. Čudovito oblikovana knjižica, ko jo boste prebrali v pol ure, vam bo dala misliti za dolge ure o tem, kako prepletena z različnimi željami so naša partnerstva, čeprav so pravzaprav naše želje – enake. In kako pomembno je, kljub našim željam, spoštovanje bitja, ki ga ljubimo.

Druga knjiga je povsem drugačna in govori o tem, kako lahko svoje želje uresničimo, če zamenjamo pogled nanje. Kako mi je Skrivnost spremenila življenje slovite pisateljice Rhonde Byrne govori o vseh, ki so z nauki Skrivnosti povsem preobrazili svoje življenje na področju odnosov, zdravja, ljubezni, družine, kariere in denarja, ter o tem, kako lahko tudi sami z najmočnejšim zakonom vesolja obrnete svoje življenje na bolje. Še prej pa namig: vprašajte se, ali je vaša želja res na mestu, ali pa prosite vesolje, naj se uresniči le, če je v dobro vas in vseh udeleženih. Tako njena uresničitev nikoli ne bo kot bumerang, temveč le nasmeh, ki bo odseval srečo … za vedno.

Preberite tudi: Kako preživeti razhod? Kliknite TUKAJ!