kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kako prenehati dojiti?

R. Š., Bodi zdrava, 27.07.2018 12:01:04

Prekinitev dojenja je lahko zelo stresna za otroka, pa tudi za mater, ki mora biti zato trdno odločena, da bo z dojenjem prenehala.

Delite na:
Kako prenehati dojiti?
Dreamstime

Dejstvo je, da je materino mleko najboljše hranilo za dojenčka, saj ga nahrani, odžeja, varuje pred boleznimi, okužbami, celo alergijami, tako v otroštvu kot odrasli dobi. Potem pa je tu še čustvena plat. Dojenje namreč povezuje mater in otroka že vse od otrokovega rojstva, dojenčku pa daje tisti prvinski občutek varnosti in povezanosti z mamo, česar je vajen še iz maternice. Med dojenjem dojenček spoznava mamo z vsemi čutili, saj se je dotika, jo gleda, posluša, pa tudi vonja. Prav zaradi teh vezi je prekinitev dojenja lahko zelo stresna za otroka, pa tudi za mater, ki mora biti zato trdno odločena, da bo z dojenjem prenehala.

Večina mamic se sprašuje, kdaj oziroma pri kateri starosti je najbolje odvaditi otroka od dojenja. Strokovnjaki običajno priporočajo dojenje prvih šest mesecev, nato pa še naslednjih šest mesecev ob dodajanju goste hrane. O tem, kdaj boste svojega malčka dokončno odstavili, pa odločate vi oziroma vaš otrok. Če razmišljate o tem, da bi to storili še pred koncem porodniškega dopusta, se najverjetneje sprašujete, kdaj začeti odvajanje. Je bolje začeti že nekaj mesecev, preden se spet vrnete v službo, ali tik pred tem? Ker gre za veliko spremembo, ki je lahko za otroka zelo stresna, strokovnjaki priporočajo postopno odvajanje. Za to pa si je dobro vzeti nekaj več časa.

Preberite tudi: Naravno do popolnih ustnic. Kliknite TUKAJ!

Mamice pred izzivi

Mamice se pri odvajanju od dojenja spoprijemajo z različnimi težavami in izzivi, ki so jim včasih le s težavo kos. Otroci pa so si med seboj različni, zato je težko napovedati, kateri prijemi bodo uspešni pri katerem otroku. Morda vam bo pomagal kateri izmed naštetih nasvetov.

Ne ponujajte niti ne preprečujte

Otroku sploh ne ponudite dojke, tudi če je siten in razdražljiv, vi pa imate polne dojke. Izogibajte se krajem oziroma prostorom, kjer ste otroka navadno dojili. Če otrok izrazi željo po dojenju, pa mu tega ne preprečujte oziroma ne odbijajte, temveč mu preprosto ustrezite. Bodite pripravljeni na to, da bo tovrstno odvajanje od dojenja najverjetneje trajalo nekaj tednov ali celo mesecev.

Omejite čas dojenja

Pri tej metodi otroka še vedno dojite, le da skrajšate dolžino podojev. Ko se čas dojenja, ki ste ga določili, izteče, pa otroku ponudite nadomestilo, na primer gosto hrano, pijačo ali kaj drugega, kar ga bo zamotilo. Pomagalo bo tudi crkljanje.

Preusmerite pozornost

Ko se bo otrok želel dojiti, njegovo pozornost preusmerite na nekaj drugega oziroma ga zamotite – s pijačo, hrano, igračo, zanimivimi predmeti ali živalmi v okolici, z branjem, pripovedovanjem zgodbe ali pa kar s crkljanjem.

Prestavite dojenje za nekaj minut

Ta metoda deluje še posebej pri starejših otrocih, ki so že bolj vešči verbalnega izražanja. Če otroku, ki se bo želel dojiti, ne boste takoj ustregli, bo to prestavilo dojenje za določen čas in posledično podaljšalo čas brez dojenja. Pomembno je le, da pri tem ne rečete ne, temveč otroku pojasnite, da bo dobil, kar si želi, le nekoliko pozneje (na primer čez deset minut). Obljubo potem seveda tudi izpolnite.

Grenak okus

Če nobeden izmed naštetih prijemov ne zaleže, lahko otroka poskušate odvaditi od dojenja tudi z izdelki grenkega okusa, s katerimi premažete bradavice. To ga bo zagotovo odvrnilo od sesanja. Pomagate si lahko s pelinom ali pa o tovrstnih izdelkih povprašate v lekarni.

Odlog dojenja za nekaj časa

Če je otrok že dovolj star, mu morda lahko lepo razložite, da je že velik fant (ali punca), ki zna jesti sam in za to ne potrebuje mamice, da bi ga podojila. Povejte mu, da materino mleko potrebujejo le dojenčki, da lahko zrastejo. Če kljub vsemu, kar ste storili, ugotovite, da se otrok še vedno ni pripravljen odpovedati dojenju, pa je odvajanje morda pametno za nekaj časa odložiti.