Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Kako ohraniti zagorelo polt čim dlje

R. Š., Bodi zdrava, 12.10.2018 14:01:50

Zagotovo ste z morja prinesli kakšen spominek, ki vam bo na obraz priklical nasmeh vsakič, ko ga boste zagledali. Eden takšnih »spominkov« je tudi zagorela polt, ki ste jo nabirali ali pa mimogrede ujeli med poležavanjem na plaži ali pohajkovanjem na prostem. Da bo ta lepotni spominek trajal čim dlje, pa lahko pripomorete tudi sami.

Delite na:
Kako ohraniti zagorelo polt čim dlje
Izogibajte se agresivnih mil, grobih luščil in drugih agresivnih čistilnih sredstev. Thinkstock Photos

Hladna voda

Veliko ljudi se rado prha s toplo oziroma za kožo preveč vročo vodo. To pa izsušuje kožo in povzroča, da se ta sčasoma začne luščiti. Med prhanjem naj bo zato voda čim bolj hladna (ali pa vsaj mlačna) – s tem boste med drugim pospešili tudi pretok krvi ter poživili kožo in telo.

Preberite tudi: Varno televizijsko igrišče. Kliknite TUKAJ!

Nežno prhanje

Izogibajte se agresivnih mil, grobih luščil in drugih agresivnih čistilnih sredstev, saj boste z njimi odstranili vrhnjo plast kože, s tem pa tudi barvo. Poleg tega pa se utegne zgoditi, da bo vaša polt po odstranitvi odmrlih celic neenakomerno porjavela.

Mehka brisača

Po prhanju počakajte nekaj minut, da koža vpije čim več vlage, nato pa telo nežno obrišite ali pa še bolje popivnajte z mehko brisačo. Tako boste ohranili vrhnji, porjaveli sloj kože.

Nahranjena koža

Po vsakem prhanju kožo obvezno nahranite z negovalnim losjonom ali mlekom za telo, ki ga nežno vmasirajte v kožo s krožnimi gibi, da se dobro vpije. Tako bo koža dlje časa nahranjena, navlažena, posledično pa tudi bolj prožna in gladka, kar bo preprečilo njeno luščenje in s tem izgubo barve.

Nežno odstranjevanje dlačic

Brez odstranjevanja dlačic pač ne gre, vendar pa se, če želite ohraniti zagorelo polt, izogibajte depilaciji z voskom. Za britje zato raje uporabite brivsko peno in britvico.

Betakaroten

V svojo prehrano vključite živila, ki vsebujejo veliko betakarotena. Ta namreč ne vpliva le na hitrejšo porjavelost kože, temveč tudi na njeno prožnost. Betakaroten je tudi pomemben vir vitamina A, ki pa ga naše telo lahko absorbira le z dodatkom (olivnega) olja. Betakaroten boste našli v korenju, paradižniku, sladkem krompirju, melonah, marelicah in breskvah.

koža lepota_ThinkstockPhotos-504056409.jpg
V svojo prehrano vključite živila, ki vsebujejo veliko betakarotena.
Thinkstock Photos

Vitamini

Jejte veliko živil, bogatih z vitamini A, C in E, saj ti regenerirajo telo ter skrbijo za lepo in zdravo polt.

Vitamin A v koži spodbuja tvorbo kožnega barvila melanina, ki predstavlja enega najbolj učinkovitih obrambnih mehanizmov kože pred sončnim sevanjem. Poleg tega je znan tudi kot močan antioksidant, ki našo kožo brani pred rakom in drugimi kožnimi spremembami ter skrbi za njeno prožnost. Vitamin A vsebujejo korenje, špinača, paradižnik, paprika, brokoli.

Živila, bogata z vitaminom E, so kvas, avokado, orehi, semena in olivno olje.

Vitamin C pa vsebujejo agrumi, jagode, jagodičevje, kivi, paprika.

Zdrave maščobe

Veliko dobrega za svoj organizem in za kožo boste naredili tudi, če boste uživali zdrave maščobne kisline omega-3 in omega-6, ki jih je največ v mastnih ribah in lupinastih plodovih.

Veliko vode

Poskrbite za hidracijo kože, zato ne pozabite piti. V organizem redno vnašajte zadostno količino vode, zeliščnih čajev in naravnih sokov. Koža obraza pa vam bo hvaležna tudi, če jo boste na vsake toliko časa osvežili in navlažili z navadno ali mineralno vodo.