Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Kako lahko zmanjšajte kožne pore?

M. B., Maja, 19.09.2018 14:01:08

Pomagata globinsko čiščenje in prava nega.

Delite na:
Kako lahko zmanjšajte kožne pore?
Obstajajo posebni izdelki za čiščenje in oženje por. Dreamstime

Velike pore so dokaj neprivlačne. »Krive« so za nečisto kožo, ogrce, mozolje in masten sijaj. Sploh po dopustu se pogosto povečajo, predvsem zaradi uporabe mastnih zaščitnih krem in izdelkov za po sončenju. Da jih zožite in naredite praktično nevidne, na srečo ne potrebujete veliko - le pravo negovalno rutino morate ubrati.

Velike pore resda niso privlačne, a nekateri iz njih delajo pravega slona. Obstaja celo fobija, imenovana porexia, pri kateri prizadeti ob pogledu na veliko pore doživljajo hude napade strahu in celo panike. Verjamemo, da tako hudo pri vas še ni, kljub temu pa bi radi nekako ukrepali, da bi te luknjice na vaši koži postale čim manjše.

Preberite tudi: Z meditacijo nad raka dojke. Kliknite TUKAJ!

Kako nastanejo veliko pore?

Kožne pore so kanali žlez lojnic in vsak človek jih ima na kvadratnem centimetru kože okoli 15. Žleze lojnice proizvajajo sebum, kožno maščobo, ki varuje zunanji sloj kože in ga ohranja voljnega. Če žleze lojnice proizvajajo preveč maščobe, se lahko zgodi, da so kanali v porah preozki in se zamašijo. In kadar ti ostanki loja zaradi zraka oksidirajo, postanejo vidni kot majhne črne pikice. Ker je v njih pogosto ujeta tudi umazanija in bakterije, lahko pride do vnetja, nastane mozolj, ki pa te kanale v porah močno razširi.
Vendar za široke pore ni krivo le čezmerno izločanje loja, tudi leta in preveliki odmerki sončenja prinesejo to nadlogo. Kajti tako s staranjem kot ob izpostavljanju UV-žarkom se zmanjša proizvodnja kolagena in elastina - snovi, ki skrbita za elastičnost in čvrstost celičnih sten in s tem tudi por. Ker je tkivo oslabljeno, se pore enostavno razlezejo.

Še slabša novica pa je, da je razširjene pore zelo težko spet zožiti. Obstajajo pa metode, da se izognete njihovemu pojavu oziroma da se optično pomanjšajo.

maska dreamstime_xxl_41694496.jpg
Pri oženju por si lahko pomagate tudi z obraznimi maskami.
Dreamstime

Očistite jih

Pri čiščenju kože ne gre le za odstranjevanje površinske umazanije, ostankov ličil in loja, s čimer jim preprečite, da bi vdrli v pore, temveč za globinsko čiščenje kanalov. Obstajajo posebni izdelki za čiščenje in oženje por, ki prodrejo v same kanale, kjer očistijo ne samo umazanijo, pač pa tudi tkiva, odluščijo poroženele delce ter poskrbijo za dezinfekcijo. Če imate občutljivo kožo, bodite pri nakupu teh mil previdni, saj nujno potrebujete takšne z manj agresivnimi sestavinami. Tudi redni piling, to je uporaba čistil z drobnimi luščilnimi zrnci, ima zožitveni učinek, zažene mikro cirkulacijo vseh kožnih celic in tako poskrbi za odvoz odpadnih snovi. Vendar prepogosti pilingi lahko izsušijo kožo, zato niso priporočljivi več kot dvakrat na mesec. Sicer se lahko znajdete v začaranem krogu, kajti suha koža začne izločati več loja in pore se spet razširijo.  

Profesionalna pomoč pri dermatologu

Včasih so razširjene pore zelo trdovratna nadloga, ki ji samo čiščenje ni kos. Takrat vam ne ostane drugega kot obisk dermatologa. Ta običajno priporoča redne pilinge s sadnimi kislinami, a je treba biti z njimi vseeno previden, kajti sadna kislina je zelo agresivna. Sicer pa vam tudi svetuje primerno kozmetiko. Na primer kreme, ki imajo poleg velikega deleža vode in so zato zelo vlažilne tudi sestavine, ki delujejo na velike pore. Od teh naj omenimo zlasti čajne liste z Jave, lečo in izvleček srebrne vrbe - vsi našteti imajo zožitveni učinek. Prav tako priporočajo sestavine, kot so cink in glikacil, medtem ko se je treba izogibati kremam s kakavovim maslom, olivnim oljem, sezamovim oljem, voskom in stearinsko kislino. Slednji veljajo za komedogene, kar pomeni, da pripomorejo k nastajanju mozoljev in s tem razširjajo pore.

Skrijte jih za ličila

Ličenje z mat učinkom: Velike pore lahko prekrijete z enakomernim nanosom ličil, senčil, bronzerja … a že čez nekaj časa jih pore posrkajo in luknjice spet postanejo vidne. Temu se boste izognili z izdelki, ki dajejo mat učinek.
Puder z učinkom gobe: Po eni strani puder posrka odvečno maščobo in ohranja enakomerno polt, po drugi strani pa prodira v pore in jih maši. Da se izognete mozoljem in razširjenim poram, je najbolje uporabljati puder z dezinfekcijskimi sestavinami, kot je cink.
Brez bleščic: Izogibajte se izdelkom z bleščicami in odbojnimi delci. Kajti svetloba se od njih odbija in tako na vse nepravilnosti (ogrce, velike pore in gube) meče neprivlačno senco.

ličila dreamstime_xxl_88544933.jpg
Velike pore lahko prekrijete z enakomernim nanosom ličil.
Dreamstime

Obrazne maske z zožitvenim učinkom

Pri oženju por si lahko pomagate tudi z obraznimi maskami, ki jih nanašate enkrat do dvakrat na teden, kupite pa jih v lekarni ali drogeriji. Za kožo, ki je nagnjena k nečistočam, priporočajo maske z glino ali blatom, babice pa prisegajo na doma pripravljene maske iz jajc. Zmešajte en rumenjak, malo smetane, kanček mandljevega olja in limoninega soka. Mešanico pustite učinkovati od 15 do 20 minut, nato pa jo sperite z mlačno vodo.