Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kako izbrati prava sončna očala?

R. Š., Bodi zdrava, 27.07.2018 14:01:22

Zaščita oči je še posebej pomembna poleti, ko je UV-sevanje vsaj trikrat večje kot pozimi, nujna pa je tudi pozimi in v visokogorju.

Delite na:
Kako izbrati prava sončna očala?
Thinkstock Photos

Sončna svetloba poleg vidnega in infrardečega sevanja ustvarja tudi ultravijolično (UV) sevanje oziroma ultravijolične žarke. Zmerno izpostavljanje sončnim žarkom ima koristne učinke za telo, saj sodeluje pri tvorbi vitamina D, ima pozitiven vpliv na naše počutje in razpoloženje, dobro pa vpliva tudi na kožo. Če smo pretirano izpostavljeni soncu, pa to ne škoduje le naši koži, temveč tudi očem.

Najbolj škodljivi so kratkovalovni UV-žarki

Dolgovalovni UVA-žarki (od 315 do 400 nanometrov) v normalnih količinah pomagajo koži tvoriti melanin oziroma kožni pigment, s pomočjo katerega koža porjavi. Ker prodirajo v globlje plasti kože, so še posebej nevarni, njihovi negativni učinki pa se pokažejo šele čez desetletja. UVA-žarki škodijo tudi očem, saj leča v očesu absorbira večino njih.

Srednjevalovni UVB-žarki (od 280 do 315 nanometrov) delno prodrejo do Zemljinega površja, nekaj pa jih ujame ozon. UVB-žarki so bolj nevarni od UVA-žarkov, ne le za našo kožo, temveč tudi za oči, saj lahko povzročijo snežno slepoto.

Kratkovalovni UVC-žarki (od 100 do 280 nanometrov) pa so najmočnejši in potencialno tudi najbolj škodljivi za našo kožo in oči. Pred njimi nas ščiti ozon, ki zaustavlja prodiranje skoraj vseh UVC-žarkov do nas. Ker pa se ozonski plašč tanjša, izgublja svojo moč in s tem omogoča, da nekaj UVC-žarkov prodre tudi na Zemljo. 

Preberite tudi: 10 trikov za hujšanje tik pred zdajci. Kliknite TUKAJ!

Rešitev so kakovostna sončna očala

Zaščita oči je še posebej pomembna poleti, ko je UV-sevanje vsaj trikrat večje kot pozimi, nujna pa je tudi pozimi in v visokogorju. Dolgotrajno izpostavljanje ultravijolični svetlobi namreč pospeši nastanek sive mrene in vpliva na spremembe na očesnem ozadju, kar lahko vodi do poslabšanja vida, nekateri pa mu pripisujejo celo rakotvorne učinke.

Če torej želite zaščititi svoje edine oči pred nevarnim sončnim sevanjem, si priskrbite kakovostna sončna očala. In nikar ne verjemite, da so sončna očala brez UV-zaščite boljša kot nič! Zaradi temnih stekel na tovrstnih očalih se zenice namreč razširijo, oči pa tako absorbirajo še več UV-žarkov, kot če očal sploh ne bi nosili.

tema_ThinkstockPhotos-513894294.jpg

Kako izbrati prava sončna očala?

UV-zaščita

Pri nakupu kakovostnih sončnih očal bodite v prvi vrsti pozorni na oznako »99 % ali 100 % UV-zaščita« oziroma »UV-absorpcija do 400 nm«, kar pomeni enako kot 100 % UV-absorpcija svetlobe.

Zatemnitev in barva

Izbirate lahko tudi med različnimi vrstami, zatemnitvami in celo barvami stekelc. Indeks zatemnitve pove, koliko so leče zatemnjene oziroma koliko vidne svetlobe prepuščajo. Pri tem pa velja opozoriti, da sama barva in zatemnjenost leče nista indikatorja zaščite pred UV-svetlobo. V gorah in na morju se priporočajo čim manj prepustne leče, srednje zatemnjena očala pa za vsakodnevno uporabo.

Polarizacija

Polarizacijska stekla prepuščajo svetlobo samo pod določenim kotom in tako preprečujejo neprijetno bleščanje, kot je na primer lesketajoč se odsev vodne površine. Vendar polarizacija stekel ni v nobeni povezavi z UV-absorpcijo svetlobe, zato se je vedno treba prepričati, ali imajo takšna očala tudi UV-zaščito.

Fotokromatična stekelca

Potem pa so tu še očala s fotokromatičnimi lečami, ki samodejno potemnijo na močnem soncu in pri višjih temperaturah ter postanejo svetlejša pri slabi osvetlitvi. Tovrstna stekelca namreč vsebujejo molekule srebrovega klorida ali druge srebrove spojine, ki se ob stiku s sončevo svetlobo razširijo in ustvarijo učinek zatemnjenosti, saj absorbirajo velik delež vidne svetlobe. Hitrost zatemnjevanja in osvetljevanja je odvisna od količine UV-svetlobe v zraku in od temperature okolja. V vročih poletnih dneh se bodo stekla zatemnila veliko hitreje kot pozimi, ko je ta čas za odtenek daljši. Pri izbiri teh stekelc, ki jih uporabljamo tudi za korekcijska in sončna očala obenem, bodite prav tako pozorni na to, da imajo UV-zaščito.

Zaščitite tudi otroke

Tudi pri najmlajših, ki so veliko izpostavljeni soncu, ne smemo pozabiti na zaščito pred škodljivimi sončnimi žarki. Pri otroških očalih je poleg UV-zaščite zelo pomembno, da so ta otroku čim bolj prijazna, tako po velikosti in obliki kot po materialu, iz katerega so izdelana, saj ne smejo dražiti kože. Otroci pa naj poleg kakovostnih sončnih očal nosijo tudi pokrivalo.

Preverite kakovost sončnih očal

Očala primite v roko in skoznje poglejte ravno linijo, na primer rob tal. Pri tem zaprite eno oko in očala nekoliko odmaknite od oči. Premikajte jih z ene strani na drugo ter navzgor in navzdol. Če linije pri premikanju ostanejo ravne, so stekelca v sončnih očalih kakovostna. Poleg tega pa se pred nakupom sončnih očal vedno prepričajte, da imajo tudi potrebne oznake za UV-zaščito.