Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kako doseči, da bo vaša koža, gladka kot svila?

Mateja Bevk, Zvezde, 09.10.2018 12:01:53

Nastajanje drobnih obraznih gubic, ki z leti postajajo vse globlje in izrazitejše, spada med naravne procese staranja. Vendar guba ni enaka gubi: poznamo več različnih vrst, ki se jim tudi na različne načine postavimo po robu.

Delite na:
Kako doseči, da bo vaša koža, gladka kot svila?
Dinamične gube nastanejo zaradi mimike oziroma gibanja obraza. Maja

Par smejalnih gubic okoli oči in ust je lahko prav simpatičnih, toda ko se poglobijo in so vse vidnejše, postanejo za številne ženske in moške moteče. Ta proces se začne že okoli 30. leta starosti, ko koža začne izgubljati svojo prožnost in elastičnost. V njej je namreč vse manj vlaken, kot sta elastin in kolagen, ki skrbita za podporno strukturo v podkožju. Pri ženskah vse skupaj okoli 50. leta poslabša menopavza, koža je vse tanjša in bolj suha ter bolj ranljiva tudi za poškodbe. K nastajanju gub prav tako pripomorejo vsakodnevno gibanje obraza in vplivi okolja, kot so onesnažen zrak, UV-sevanje in slaba preskrba telesa z vodo. Procesa staranja žal ne moremo ustaviti, lahko pa ga upočasnimo, če le vemo, s kakšnimi gubami imamo opravka.

Preberite tudi: Njena zveza z Bourdainom ni bila "zaprtega tipa". Kliknite TUKAJ!

Dinamične gube

Kot že ime pove, nastajajo dinamične gube zaradi mimike oziroma gibanja obraza med govorjenjem, smejanjem … Najbolj pereči sta zarezi na čelu med obema obrvema ob nosnem mostu, kjer jih rado spremlja še več manjših vodoravnih gubic.

Kaj pomaga: Takšne gubice lahko zgladimo z uporabo krem s tako imenovanim anti-age učinkom. Vsebujejo naj hialuronsko kislino, Q10, retinol ali peptide. Globlje gube na čelu se da odpraviti z botoksom, ki učinkuje do šest mesecev. Malce blažji učinek ima injekcija hialuronske kisline, to je snovi, ki jo sicer proizvaja tudi naše telo; učinkuje kot polnilo in prav tako drži do šest mesecev. Ne nazadnje pa je priljubljen tudi hladni postopek frotoks: pri tem lepotni kirurg s fino iglo vnese v podkožje tekoči dušik, mišice se zaradi hladnega šoka sprostijo in gube izginejo – za do šest mesecev.

Aktinične gube

Aktinične gube se kažejo kot fine, navpične črte na licih, ob ustnicah, okoli oči, pa tudi na vratu, dekolteju, zgornjem delu dlani oziroma povsod, kjer je koža močneje izpostavljena sončnim žarkom. Razlog za pojav tovrstnih gub je nezaščiteno zadrževanje na soncu ali obiski v solariju, kjer UV-žarki poškodujejo vezno tkivo v podkožju.

Kaj pomaga: Alfa in omega preprečitve tovrstnih gub je celoletna redna uporaba zaščitnih krem pred sončnimi žarki. Drobne gube, ki so nastale zaradi izsušenosti kože, lahko odpravite z intenzivno vlažilno nego s kremami, ki vsebujejo hialuronsko kislino. Pomaga tudi luščilo s sadnimi kislinami in mikrodermabrazija, ki je mehanična metoda luščenja povrhnjice. Dobre rezultate pa dosegajo tudi minimalno invazivne laserske terapije.

Statične gube

Statične gube so nasprotje dinamičnih gub. Nastanejo neodvisno od mimike, po navadi tam, kjer je koža najtanjša – okoli oči in ust (na primer račje tačke). Sem štejemo tudi nazolabialno gubo, ki se razteza od spodnjega roba nosu proti kotičkom ustnic.

Kaj pomaga: S serumi in kremami proti staranju, ki nadomeščajo izgubljeni kolagen, bomo dosegli bolj slab učinek. Globlje gube lahko zgladijo šele injekcije botoksa, kolagena in hialuronska polnila, ki zapolnijo ugreznjeno tkivo in tako zgladijo zgornjo plast kože.

Začasne gube

Zjutraj mnogo žensk in moških na bradi, licih, čelu ali dekolteju opaža drobne, začasne gubice. Te nastanejo zaradi tiščanja blazine ob obraz, na srečo pa postopoma izginejo. Toda starejši ko smo, tem dlje traja, da se razblinijo.

Kaj pomaga: Zagotovo prava blazina. Ergonomsko oblikovan vzglavnik, oblečen v svilo, zmanjša trenje med kožo in podlago ter tako polepša kožo in lase. Svila ima poleg tega enako pH-vrednost kot naša koža in vsebuje koži enake proteine in aminokisline. Tako ostane stopnja vlage v koži čez noč stalna in posledično se tvori tudi manj gub. Obstajajo celo vzglavniki, ki imajo pomlajevalni učinek.