Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kako določimo tip kože?

D. S., Ženska, 17.06.2019 13:01:43

Pri izbiri negovalnih izdelkov je pomembno, da poznamo tip kože in njeno stanje.

Delite na:
Kako določimo tip kože?
Kakšen tip kože imamo, lahko ugotovimo s svilenim papirjem. Dreamstime

Štirje osnovni tipi – suha, mastna, mešana in normalna koža – predstavljajo značilnosti kože, ki so podedovane, tekom življenja pa se spreminja zaradi različnih vzrokov.

To so lahko zunanji vplivi (okolje, podnebje, temperatura, vlažnost in onesnaženost zraka …), notranji (stres, hormonske spremembe, bolezni, vegetativne obremenitve …) in življenjske navade (prehrana, kajenje, pitje alkohola, gibanje, način čiščenja kože, nenehno dotikanje obraza …).

Trenutni videz je v veliki meri odvisen od stanja kože, na katerega vplivamo z ustrezno nego in tako dosežemo pravilno vzdrževanje njenega zdravega fiziološkega stanja.

Kateri tip kože imamo, lahko izvemo v kozmetičnem salonu, lahko pa si ga določimo tudi sami, če se dobro pogledamo v ogledalo. Največ povedo pore, debelina in splošen videz kože. Pore so namreč dobro vidne le pri mastni koži (po vsem obrazu, tudi po licih) in mešani (T predel – čelo, nos, brada), medtem ko pri suhi in normalni koži izvodila žlez lojnic ali pore niso vidne. Debelino kože določimo tako, da ob robu spodnje čeljustnice primemo kožo med palec in kazalec, glede na polnost otipa ima suha koža tanko kožo, pri mastni koži pa je otip bolj poln, je debelejša. Pri pregledu splošnega videza pa opazujemo, ali se koža sveti po vsem obrazu, je mastna, pri mešanem tipu pa je izrazito masten T predel (čelo, nos, brada), lica pa so suha. Suha koža je povsem brez mastnega leska, pri normalni koži pa je izločanje loja in znoja uravnovešeno in so zato čelo, nos, brada le rahlo mastni.

Značilnosti posameznih tipov kože

• Suhi tip kože: v mladosti je ta koža najlepša – je tanka, žametna, breskove barve, pore niso vidne, nima mastnega leska, je brez ogrcev in občutljiva, zato potrebuje preventivno nego. Z leti postane suha koža še tanjša in še bolj občutljiva, rožnata z vidnimi kapilarami, pogosto se tudi lušči, nima sijaja zdrave kože, ampak je mat barve, ima slab tonus, značilno je zgodnje pojavljanje gub, saj koži primanjkuje maščobe in vlage – zaščitnega sloja, ki omogoča prožnost povrhnjice ter zaščito pred izparevanjem vlage iz kože in pred škodljivimi vplivi iz okolja.

• Masten tip kože: je puste barve, ima široke in dobro vidne pore ter povečani izločanje loja, zaradi česar se koža močno sveti. Prisotni so ogrci, koža je polnejša na otip (debelejša), napeta in tudi z leti ostane mastna koža dlje časa mlada, saj jo pred izsušitvijo in pojavom gubic ščitijo ravno maščobe. Značilno pa je tudi, da tako mastna, kot je v mladosti, ni vse življenje.

• Mešan tip kože: zanj sta značilna masten (T predel - čelo, nos, brada, ali I predel – nos, brada) in suh predel (lica). Na mastnih delih se koža sveti, pore so dobro vidne, prisotni so ogrci. Na suhih delih pa so pore ozke in komaj vidne, koža je občutljivejša, prisoten je občutek izsušenosti in zategovanja, koža se lahko tudi lušči. Razlika med obema predeloma je lahko tako velika, da ne vemo, katere negovalne izdelke bi uporabljali;

• Normalen tip kože: koža je nežna, mehka in napeta, pore so majhne, komaj vidne, in niso zamašene. Je rožnate barve, kar pomeni, da je dobro prekrvljena, ni občutljiva, izliv loja pa je normalen – ni niti mastnih niti suhih predelov.

Negovanje

Negovalni izdelki so večinoma razdeljeni za posamezne tipe kože, torej se je najboljše držati osnovnih priporočil proizvajalcev. Še največja težava je pri mešani koži, kjer se pogosto izkaže, da izdelki za mešano kožo ne ustrezajo in tako jo je najboljše negovati z izdelki za suho kožo (lica), masten predel z izdelki za mastno ali mešano kožo ali pa kremo za suho kožo nanesemo le na lica, na nos, brado in čelo pa zelo majhno količino ali sploh ne.

Profesionalna nega upošteva tako tip kože kot tudi trenutno stanje kože in slednje je tisto, na kar lahko vplivamo s pravilno nego. Največ težav je danes z izsušeno povrhnjico in občutljivo kožo. Če imate s kožo težave, kot je na primer občutek zategovanja, suhosti, razdraženosti, in vam izdelki glede na tip kože ne nudijo zadovoljstva, se prepustite izkušeni kozmetičarki, da vam opravi teste kože (običajno so brezplačni) in na podlagi tega svetuje o ustrezni negi.

Test s svilenim papirjem

Kakšen tip kože imamo, lahko ugotovimo s svilenim papirjem. Kožo najprej dobro očistimo in počakamo od pol do ene ure. Nato s tankim svilenim papirjem (lahko tudi cigaretnim) pritisnemo na posamezni del obraza. Za vsak del vzememo nov papir. Če je papir namaščen z vseh delov obraza, imamo mastno kožo. Če je papir s čela, nosu in brade masten, z lic pa suh, je koža mešana, če pa se sploh ne zmasti, je koža suha. Takšen je rezultat tudi pri normalni koži, vendar je za razliko od suhe kože normalna koža čvrsta in voljna.

Objavljeno v reviji Ženska št. 4, 1. 4. 2019.