ženska pomlad Dobra karma

TO je bolj pomembno, kot tuhtanje, kdaj bo težkih...

inja zalta Svet24.si

Inja pozvala k medsebojni pomoči in kritikom ...

PER-upokojenci trgovina nemcija-reuters Reporter.si

Nemški izhod iz karantene: dalj časa bi v ...

maske Svet24.si

Poveljnik Civilne zaščite: Tudi po dobavah ...

20200303-00993114 Necenzurirano

Razkrivamo vladni trik za zvišanje ministrskih ...

Gaia Asta 1 Odkrito.si

Gaia Asta: »Stanje pri nas se bo umirilo v ...

2_Nuša Rojs Njena.si

Nuša Rojs spet z Mijom

Kako čuvati glas in kako si pomagati pri hripovosti?

Tina Lucu, 18.02.2020 20:00:13

Kako pomembno je, opazimo šele, ko ne moremo več govoriti. Preberite, kaj pomaga v akutnih primerih in kako lahko poskrbite za preventivo.

Delite na:
Kako čuvati glas in kako si pomagati pri hripovosti?
grlo Profimedia

Hripavost, ki traja dlje kot tri tedne, ali neprestano odkašljevanje mora pregledati otorinolaringolog.

Tako edinstven je kot prstni odtis in pomemben del naše identitete. Z njim lahko izražamo svoja čustva. In kadar se zlomi ali pa preskakuje, pogosto »izda« o nas več, kakor nam je ljubo: naš glas. Študije dokazujejo: telesna govorica in glas »povesta« o nas veliko več kot izrečene besede. Znanstveniki so odkrili, da je pomembnega le 7 odstotkov sporočila, glede na glas pa je 38 odstotkov pozornih na izrečeno. Nič čudnega torej, da je izguba glasu psihično tako obremenjujoča.

grlo
grlo
Profimedia

Preobremenitev ima tudi organske posledice

Zaposlene v klicnih centrih, učiteljice ali mame: veliko nas mora vsak dan veliko govoriti. Če pri tem napačno dihamo ali pa smo zakrčene, tvegamo, da pride do nepravilnega prepleta mišic in živcev. Poleg tega se med neprestanim govorjenjem izsušijo sluznice. Posledica: glasu ni več ali pa je hripav. Kaj pomaga? Najprej počakajte, pijte žajbljev čaj, predvsem pa govorite malo in polglasno. Šepetanje ni dobro. Še dodatno namreč draži razdražene sluznice. Lahko se pojavijo vozliči na glasilkah. Do njih lahko pride tudi, če nekdo trajno govori s previsokim glasom ali pa preglasno. Dobra novica: s posebno terapijo glasu se ti vozliči uspešno odpravijo, operacija je potrebna le redko. Še boljša je seveda preventiva.

Dihanje

Foniatri in logopedi lahko ljudem, ki veliko govorijo, pomagajo s posebnimi vajami drže, artikulacije, predvsem pa z dihalnimi vajami. V idealnem primeru je treba govoriti med izdihovanjem. Vaja: najprej vdihnite, nato pa med izdihom spregovorite ali zapojte številko ena v tonu, ki vam dobro dene. Kratek premor, vdihnite in štejte naprej, vse dokler v tem ritmu ne pridete do številke deset.

Kaj pove glas o našem zdravju

Glas lahko spreminjajo tudi hormoni (na primer med nosečnostjo). Po meni je starostno pogojeno glas manj močan. Zgaga denimo ni dobra za grlo. Dražijo ga celo najmanjši delci kisline, tako da se moramo stalno odkašljevati. Oboje zelo obremenjuje glasovni organ. Bolje je popiti kozarec vode. Če ste nagnjeni k zgagi, se izogibajte pekočim ali kislim jedem, kavi, alkoholu in cigaretam. Če vas v grlu praska zaradi gripalnega infekta, vnetje žrela blaži grgranje mlačnega žajbljevega čaja ali pa slana voda in pa tudi sirup iz čebule in medu.

Recept: olupljeno čebulo zrežite na kocke, dodajte tri žlice medu in mešanico od 6 do 12 dni hranite v tesno zaprtem kozarcu. Precedite in vsako uro vzemite eno žličko, dokler težave ne izzvenijo.

Če vam ta sirup ni všeč ali pa nimate časa za grgranje, ližite bombone. Vendar ne takih z mentolom ali evkaliptom - oboje izsuši sluznice.

K zdravniku

Če izguba glasu ali hripavost traja dlje kot tri tedne, pa tudi pri povišani temperaturi, bolečinah ali siljenju na odkašljevanje, vam mora otorinolaringolog pregledati grlo. Z mini endoskopom pogleda skozi nos v žrelo in ugotovi morebiten obstoj cist in polipov. Tako se lahko bolezni prepoznajo pravočasno in se lahko takoj začne zdravljenje.

Dobri za glas: bomboni z žajbljem in islandskim lišajem pomirijo sluznice, taki s hialuronsko kislino pa naredijo zaščitni film. Trik: ob misli na limone boste zelo učinkovito spodbudili nastajanje sline.

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 3, 17.1.2020