mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kako biti aktivni v udobju doma?

A. K., Bodi zdrava, 14.12.2018 12:01:12

Migajmo tudi doma.

Delite na:
Kako biti aktivni v udobju doma?
Če telovadite v stanovanju, poiščite ugodno mesto za trening, brez prestavljanja pohištva. Thinkstock Photos

Če želite izgubiti težo in biti v formi, ob tem pa ne morete ali nočete hoditi v fitnes, vam ponujamo nasvete, s katerimi si lahko pomagate kar doma.

Vodene vadbe in obiski fitnesa največkrat propadejo, ker nam manjkajo družba, motivacija, vztrajnost in čas. Za treninge, ki jih lahko opravljate kar v svoji dnevni sobi, pa ni izgovorov. Različne študije pravijo, da so mnogo bolj učinkovite vadbe, ki se izvajajo ob prijetni glasbi, zato imejte to v mislih že pri svojem prvem treningu. Za domače treninge ne potrebujete dragih članarin, opreme ali osebnih trenerjev, potrebujete le voljo, dober načrt in prijeten prostor v stanovanju.

Za vas smo pripravili naslednje nasvete, s katerimi si lahko pomagate pri treningih.

Motivacija

Je ena izmed najpomembnejših stvari pri treningu. Postavite si natančno določen cilj, ki vas bo motiviral, da pridno telovadite. Recimo: »Želim si, da bi bila moja postava videti dobro v ozkih hlačah.«

Prostor

Najdite prostor za trening. Če telovadite v stanovanju, poiščite ugodno mesto za trening, brez prestavljanja pohištva. Vadbeni kotiček naj bo udoben in dovolj velik, da se lahko obračate, skačete, se sklonite, razširite roke in naredite tri korake.

Naredite si urnik

Disciplina je izjemno pomembna. Izberite čas, ko ste večino dni zagotovo doma in ste prosti, da ne bi izpuščali preveč treningov. Na začetku vam bo težko, ker boste telovadili namesto počivali na kavču ob gledanju najljubših serij, pozneje pa bodo treningi postali rutina in se jih boste veselili.

Izberite pravo vadbo

Na spletu najdete bogato ponudbo in množico idej, le pozorni bodite, da ne boste delali vaj le za zadnjico in noge. Izberite si raje vadbo, ki bo okrepila celotno telo, hkrati pa bo oblikovala tudi predele na telesu, ki jih želite preoblikovati. Preizkusite različne programe in najdite pravo vadbo zase. Ne začnite s težkimi vajami, vse dokler ne pridobite nekaj kondicije in moči, da ne boste razočarani nad svojimi zmožnostmi.

Poslušajte svoje telo

Ne dvigujte 50-kilogramske uteži in ne pretecite dolžine enega maratona. Ne pozabite na ogrevanje pred treningom, nato postopoma obremenite telo in stopnjujte napor. Če vam je neko vadbo težko izvesti ali pa je ne morete izvesti za celo dolžino časa, kot je predvideno, poslušajte svoje telo. Sčasoma boste lahko vse to naredili, presenečeni pa boste nad svojo zmogljivostjo.

Seznam priljubljenih skladb

Naredite izbor ritmične glasbe, ki vas bo motivirala in vam pomagala obdržati tempo. Ne prižigajte televizorja ali računalnika med vadbo, to vam bo le odvrnilo pozornost.

Ne pozabite na prehrano

Pri hujšanju in oblikovanju telesa je ključna prehrana. Jejte v manjših porcijah štiri- do petkrat dnevno namesto dveh velikih obrokov. Prednost dajte beljakovinam in vlakninam, porcijo ogljikovih hidratov pa zmanjšajte. Lahko si pomagate tudi z beležnico ali kakšno aplikacijo na telefonu, kamor boste vpisovali svoje obroke za boljši pregled nad jedilnikom.

telovadba 1 vadba-telovadba-fitnes-doma-joga-jpg.jpeg
Izberite čas, ko ste večino dni zagotovo doma in ste prosti, da ne bi izpuščali preveč treningov.
Thinkstock Photos

Kupite lepo športno opremo

Ni nujno, a nekatere ženske to potrebujemo za lažji in boljši začetek, saj je prikupna oprema neke vrste motivacija. Vsekakor pa lahko izvajate vadbo tudi v stari in razvlečeni trenirki, ko dosežete zadane rezultate, pa si le privoščite kakšno novo in moderno oblačilo, ne nujno športno.

Pišite dnevnik

Vzemite beležnico ali koledar in si zapisujte, kdaj ste naredili trening in kakšen je bil. Tako boste imeli pregled nad svojo aktivnostjo in vedeli boste, kdaj ste vadbo izpustili. Poskušajte se držati svojih načrtov in čim manj izpuščajte treninge. Med menstruacijo si prilagodite vadbo, vendar jo vseeno izpeljite, ker zelo pomaga pri bolečinah, čeprav nam je ženskam takrat še težje začeti migati.

Prava družba

Če težko telovadite sami, si najdite družbo. Najdite partnerja za tek, hitro hojo ali celo vadbo pri sebi ali pri športnem partnerju doma. Lahko skupaj celo kolesarita ali pa delata vaje, pri katerih potrebujete partnerja.

To hrano lahko jeste tudi ponoči

Da, res je. Prehranjevanje ponoči ni najbolj zdravo. Mnogi strokovnjaki svetujejo, naj po 19. uri zvečer ne jemo, a vendar se mnogo ljudi hrani zvečer ali celo ponoči, zato smo za vas zbrali nekaj živil, ki jih lahko prigriznete tudi v »prepovedanem« času.

Piščančje prsi

Ali katero koli drugo belo meso. To živilo vsebuje veliko beljakovin in je brez maščobe. Lahko je kuhano ali pečeno, le pazite, da ni pripravljeno v olju.

Bučke in buče

Zdaj je sezona buč, ki so zelo zdrave in ne vsebujejo kalorij. Kremna bučna juha z začimbami se lahko uživa tudi hladna.

Kefir

Kefir lahko jeste brez strahu, da bi pridobili dodatne kilograme, poleg tega pa bo zadovoljil tudi lakoto.

Ribe

Ribe so bogate z beljakovinami in vas nasitijo za dalj časa.

Jajca

Presenečeni boste, a jajc se ne jé le za zajtrk. Beljakovine potešijo lakoto in ne pustijo občutka težkega želodca.

Banane

Res je, da so banane bogate s kalorijami, a so hkrati izjemno nasitne, zato si jih občasno lahko privoščite.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 11, 12. 11. 2018.