Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Kaj se zgodi, če pred spanjem popijemo zlato mleko?

Katarina Kecek, 30.03.2020 08:00:48

Zlato mleko je napitek, ki ga dobimo, če zmešamo pol žlice kurkume v prahu in skodelico mleka. Medtem ko mi mirno spimo, ta pijača čudežno vpliva na naše telo. Če ga pijemo vsak dan, lahko zlato mleko okrepi naš imunski sistem, očisti telo skozi jetra in celo zavira nastanek rakavih celic.

Delite na:
Kaj se zgodi, če pred spanjem popijemo zlato mleko?
zlato mleko profimedia

 1. Čiščenje jeter

 Kurkuma je dokazano koristna za jetra. V našem telesu deluje kot čistilec odpadnih snovi in preprečuje kopičenje maščobnih kislin v jetrih. Kurkumovo mleko poveča sposobnost naših jeter pri predelavi hrane in kemikalij ter redno odstranjuje tiste snovi, ki jih naše telo ne potrebuje.

2. Zmanjšuje razna vnetja v našem telesu

profimedia-0405816132.jpg
kurkuma
Profimedia

Glavna sestavina kurkume je snov, imenovana kurkumin. Raziskave kažejo, da ima kurkumin protivnetne lastnosti za zdravljenje pogostih okužb, pa tudi težjih oblik bolezni, kot so artritis, vnetne črevesne bolezni, vnetje trebušne slinavke (pankreatitis) in drugo. Ko popijemo kozarec zlatega mleka, bo kurkumin v pijači blokiral nekatere encime, ki omogočajo vnetja v telesu.

3.  Naravna antibiotična zaščita

 Številne raziskave so pokazale, da ima kurkuma tudi antibiotične lastnosti, ki se borijo proti bakterijam, virusom in glivicam, zato je odličen zaveznik pri zdravljenju viroz, prehladov in vnetega grla.

4.  Kurkuma je močan oksidant

 Kurkuma učinkuje kot močan antioksidant. Raziskave kažejo, da zmanjšuje oksidativni stres, ki v našem telesu ustvarja proste radikale, kar lahko povzroča kronične bolezni, tudi raka.

5. Pomaga pri izgubi kilogramov

profimedia-0394289019.jpg
zlato mleko
profimedia

Ne le da kurkuma povečuje delovanje našega metabolizma, ampak pomaga, da telo hitreje prebavi maščobe. Nedavna raziskava kaže, da je kurkuma učinkovita snov za pospešitev prebave, zato ob rednem uživanju zlatega mleka preprečujemo tudi kopičenje maščobe v telesu.

6. Pomaga pri krepitvi srca in ožilja

Kurkuma omejuje sproščanje citokinov v telesu. Citokini so snovi, ki so povezane z vnetji ter boleznimi srca in ožilja. Uživanje kurkumovega mleka vsak večer lahko pomaga zmanjšati tveganje za nastanek srčnih težav.


7. Pripomore k večji učinkovitosti možganov

Kurkuma prav tako dviguje raven BDNF, snovi, ki poveča število nevronskih povezav v naših možganih in posledično zmanjšuje tveganje za razvoj degenerativnih bolezni, kot je Alzheimerjeva bolezen.


8. Zaveznik našega imunskega sistema 

Kurkumin, ki ga najdemo v kurkumi, je močno sredstvo, ki aktivira naš obrambni sistem, kot so T-celice, B-celice itd. Imunski sistem tako dobi več moči za obrambo proti napadom različnih virusov in bakterij.

9. Odličen za kosti

Mleko, bogato s kalcijem in vitaminom D, z dodatkom pol čajne žličke kurkume je učinkovit tonik za naše kosti. Redno uživanje kurkume prepreči izgubljanje kostne mase v telesu za približno 50 %.  

Ste že kdaj poskusili kurkumovo mleko? Pišite nam in nam zaupajte svoje izkušnje.

Objavljeno v reviji Bodi Zdrava št. 12, 9.12.2019