Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kaj pomaga, ko boli, praska in skeli v grlu?

Tea Dečman, Novice Svet24, 11.01.2019 12:01:17

Vnetje samo po sebi ni bolezen, temveč reakcija tkiva na poškodbo od zunaj ali znotraj, kot je poškodba glasilk, vnetje dlesni ali infekcijsko vnetje s klicami.

Delite na:
Kaj pomaga, ko boli, praska in skeli v grlu?
Če ste naveličani vode, priporočamo skodelico zeliščnega čaja, ki pomirja vneto grlo. Revija Zarja

Ne glede na vzrok je vnetje precej moteče in nadležno. K sreči si lahko pomagate tudi sami, z naravnimi sredstvi oziroma ukrepi za blažitev težav. Grgrajte slano vodo. Številne študije so pokazale, da grgranje tople slane vode večkrat dnevno zmanjša oteklino in hkrati poskrbi za boljše vlaženje sluznice ter prepreči razmnoževanje bakterij. Zdravniki priporočajo eno raztopljeno žličko soli v kozarcu vode. Preslana voda ni priporočljiva. Če je okus preveč neprijeten, dodajte čajno žličko medu. Vodo po grgranju vedno izpljunite!

Sirup in obkladki

Statistika sicer pravi, da je povsem normalno, če smo prehlajeni štirikrat na leto, toda nihče si ne želi bolečega grla in nadležnega kašlja. Sirup proti kašlju si pripravite sami: čebulo sesekljajte s paličnim mešalnikom, iz pridobljene kaše skozi gazo iztisnite sok ter ga zmešajte z medom in limono.  Večkrat na dan pojejte eno ali dve žlički sirupa. Bolečine v grlu blaži tudi obkladek s kisom. Brisačo navlažite z mlačno vodo, v katero ste kanili malce kisa. Položite jo okoli vratu in okoli nje ovijte šal.

jabolčni kis slika 3
Bolečine v grlu ublaži obkladek s kisom.
Profimedia

Poskrbite za dovolj tekočine

Poskrbite, da boste dovolj pili. Hidracija je zelo pomembna, saj ohranja sluznico navlaženo, kar pomaga telesu v boju proti bakterijam in/ali alergenom in drugim simptomom prehlada. Kaj piti? Voda vedno deluje. Tudi naravni sokovi so dobra izbira ... Kaj boste izbrali, je seveda odvisno od vas. Preventivno si lahko pomagate z vitaminskim napitkom, ki ga popijte dvakrat na teden za zajtrk. V mešalniku sesekljajte pol jabolka, sok polovice limone in ene pomaranče, tri korenčke, pol rdeče pese, list komarčka in tretjino gomoljne zelene ter napitek popijte še sveže pripravljen.

profimedia-0280517174.jpg
Preventivno si lahko pomagate z vitaminskim napitkom, ki ga popijte dvakrat na teden za zajtrk.
Profimedia

Objavljeno v časniku Novice Svet24 št. 7, 10. 1. 2019.