mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kaj nam sporočajo bolečine v dlaneh?

Katarina Kecek, 29.03.2020 16:00:29

Ali ste vedeli, da bolečine na nekaterih predelih dlani ali prstov na rokah sporočajo, kaj vse je lahko narobe z našim telesom? Ko je v njem porušeno ravnovesje, se lahko zdravstvene težave kažejo navzven z bolečinami, mravljinčenjem, odrevenelostjo in oteklinami v rokah. Bodite pozorni na te simptome in sporočila, ki nam jih pošilja telo. Poglejmo, kaj vse nam sporočajo naše roke.

Delite na:
Kaj nam sporočajo bolečine v dlaneh?
sindrom karpalnega kanala profimedia

 Sindrom karpalnega kanala

profimedia-0012770484.jpg
dlani
profimedia

Sindrom karpalnega kanala je bolezen modernega časa, saj do vnetega živca običajno pride zaradi ponavljajočih se gibov, kot je tipkanje po tipkovnici, pritiski s prsti na miško ali drsenje s palcem po zaslonu, kar vsi počnemo vsak dan. Karpalni kanal v našem zapestju je namreč izjemno ozek, in ko pride do poškodbe in otekline, se zmanjša pretok krvi v roko. V njej takrat čutimo mravljinčenje, bolečino, občutek odrevenelosti in otekanje sklepov na prstih, zlasti v palcu, kazalcu in sredincu. 

Kako si lahko pomagamo? Večkrat dnevno krožimo z rokami in delajmo vaje za roke, sklep v zapestju redno razgibavajmo, roki privoščimo počitek in grejmo predel bolečine. Ko gre vnetje karpalnega kanala predaleč, pomaga tudi posebna rehabilitacijska terapija TECAR.  

Poškodba hrbtenice

3.poškodba hrbtenice.jpg
poškodba hrbtenice
profimedia

Otrplost v prstancu in mezincu, zlasti leve roke, lahko nastane kot posledica težav s hrbtenico. Tovrstna bolečina v dlani nakazuje, da imamo v hrbtenici ukleščen živec. Bolečina se pojavi kot posledica prevelikega pritiska na živce ali pa je to že sama posledica poškodbe živca. Otrplosti pa lahko nastane tudi zaradi dolgotrajnega sedenja.

Kako si lahko pomagamo? Večkrat na dan se je treba dobro pretegniti, prav tako je dobro, da vsak dan raztegujemo hrbet, pri tem pa nam lahko pomagata plavanje ali joga.

profimedia-0480025249.jpg
dlani
profimedia

Utrujenost

2.utrujenost.jpg
utrujenost
Profimedia

Občutek mravljinčenja na površini prstov lahko povzroči tudi dvigovanje težkih bremen ali postavljanje zapestja v neudobni položaj, kar vpliva na pritisk živcev v rokah. Večinoma je takšno mravljinčenje posledica utrujenosti in preobremenjenosti.

Kako si lahko pomagamo? Poskrbimo za dober in dovolj dolg spanec ter za dovolj sproščanja, da razbremenimo telo in um pritiska vsakodnevnega stresa.


Pomanjkanje vitaminov

pomanjkanje vitaminov.jpg
pomanjkanje vitaminov
profimedia

Če čutimo mravljinčenje v prstih na rokah in tudi na nogah, je to lahko znamenje, da nam primanjkuje vitaminov E, B1, B6 in najpomembnejšega, vitamina B12. Dolgotrajno pomanjkanje teh vitaminov lahko pripelje do anemije, kronične utrujenosti in pomanjkanja energije.

Kako si lahko pomagamo? Zagotovimo si zadosten vnos potrebnih vitaminov. Lahko se posvetujemo tudi s prehranskim strokovnjakom, ki nam bo svetoval, kako z ustrezno prehrano dobiti več vitaminov.

Slaba prekrvitev

slaba prekrvavljenost.jpg
slaba prekrvavljenost
profimedia

Če imamo večkrat hladne roke in noge, imamo najverjetneje slab pretok krvi v udih. Vzrok za to so lahko tudi srčno-žilne bolezni. Če v konicah prstov čutimo bolečino in so konice večkrat modrikaste barve, pomeni, da imamo zelo slabo prekrvitev ali da je v naši krvi premalo kisika. S to težavo se najpogosteje srečujejo kadilci, saj zaradi nenehnega vnosa nikotina postane krvni obtok moten, kar vodi do odrevenelosti prstov in posledično tudi do Buergerjeve bolezni, ki v glavnem prizadene kadilce. Odrevenelost se pojavi v prstih in se lahko razširi na celotno roko, pogosto pa gre pri tem vzroku tudi za kombinacijo pomanjkanja pomembnih vitaminov.

Kako si lahko pomagamo? Večkrat se sprehodimo – vsaj pol ure na dan – in delajmo raztezne vaje. In nehajmo kaditi, drugega ni.

Sladkorna bolezen

slasdkorna.jpg
sladkorna
profimedia

Mravljinčenje dlani, ki poteka od korena dlani do konice prstov, je pogosto znak sladkorne bolezni, ki povzroča poškodbe na živčnem sistemu. Krvni pretok na nekaterih delih telesa se zato zmanjša, kar povzroča poškodbe živcev.

Kako si lahko pomagamo? Če imamo sladkorno bolezen, moramo redno opravljati zdravniške preglede, kontrolirati krvno sliko in paziti na pravilno prehrano.

Objavljeno v reviji Bodi Zdrava št. 12, 9.12.2019