GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Kaj morate vedeti, preden se odločite za podaljšane trepalnice?

Brigita Potočki, Bodi zdrava, 09.12.2018 14:01:32

Podaljševanje trepalnic že dolgo ni več tabu. Če se ozrete okoli sebe, boste opazili, da ima podaljšane trepalnice skoraj vsaka tretja ženska. Kar pa ne pomeni, da gre podaljševanje trepalnic jemati zlahka in da si jih lahko omislite brez premisleka.

Delite na:
Kaj morate vedeti, preden se odločite za podaljšane trepalnice?
Nives Špehar nam je zaupala, kaj je dobro vedeti, preden se odločimo za podaljšane trepalnice. Revija Bodi zdrava

Certificirana inštruktorica podaljševanja trepalnic podjetja London Lash Pro in lastnica salona Bella by Nives, Nives Špehar, nam je zaupala, kaj je dobro vedeti, preden se odločimo za podaljšane trepalnice, in kako potem skrbimo zanje, da so dalj časa lepe in obstojne.

Kako dolgo držijo podaljšane trepalnice?
Podaljški se na trepalnicah obdržijo različno dolgo, vsekakor pa jih je za brezhiben videz treba obnavljati na dva do tri tedne. V tem času se namreč po naravni poti zamenja polovica naravnih trepalnic. Kdaj je pravi čas za obnovo, je odvisno predvsem od uporabnice, nemalokrat pa tudi od dela stilistke.

Kako se kaže alergija na lepilo za podaljševanje trepalnic?
Ločimo dve vrsti reakcije na lepilo. Ko gre za alergijo na cianoakrilat, ki ga vsebujejo vsa lepila za podaljševanje trepalnic, se v nekaj urah po tretmaju pojavi rdečina, oteklina na veki je vse večja, srbečica pa je nenehno prisotna. Podaljšane trepalnice je v takem primeru treba takoj odstraniti! Kadar pa je sluznica očesa občutljiva za hlape, ki jih lepilo proizvaja ob strjevanju, se pojavita srbečica in zelo blaga oteklina. Takšna občutljivost mine v nekaj dneh, ko se hlapi lepila poležejo, odstranjevanje podaljškov pa ni potrebno. Občutljivost se lahko pojavi kadar koli, ne le ob prvem podaljševanju. Včasih lahko nosite podaljške tudi več let, potem pa nenadoma ne več. Pri alergiji na lepilo se odsvetuje ponovno nanašanje podaljškov. Alergijo pa lahko povzročijo tudi obliži, s katerimi zaščitimo trepalnice. Teh je na trgu veliko, zato obliže vedno kupite le pri preverjenem ponudniku. V nasprotnem primeru tvegate alergično reakcijo, ki se kaže kot srbečica, rdečica in oteklina na mestu, kjer je bil nalepljen obliž.

Ali lahko s podaljšanimi trepalnicami uporabljamo črtalo za oči?
Žal ne. Uporaba črtala za oči se odsvetuje vsem s podaljšanimi trepalnicami, ker večina njih vsebuje olje, ki se ne ujame prav dobro z lepilom, s katerim lepimo trepalnice. V stiku z maščobo se začne vez med lepilom, podaljškom in naravno trepalnico mehčati. Če torej zjutraj nanesete črtalo za oči in ga odstranite šele zvečer, vplivate na obstojnost podaljškov. Namesto črtala zato raje uporabite senčilo ali črtalo, ki ne vsebuje olja, na primer MAC Pro Longwear Fluidline.

Kako čistimo podaljšane trepalnice?
Zvečer je treba dosledno odstraniti ličila in očistiti oči. Črto najlažje odstranimo z vatirano palčko, pomočeno v micelarno vodico. Poskrbeti morate, da se izdelek ne bo nalagal na korene trepalnic, kjer bi lahko skupaj z odmrlimi delci kože in oljem, ki ga izločajo naše žleze lojnice, povzročil vnetje. Takšna nesnaga je namreč odlično okolje za čezmeren razrast pršice Demodex, ki povzroča vnetje veke ali blefaritis. Dosledno čiščenje trepalnic je torej izjemno pomembno, tudi če ne uporabljate očesnih ličil. Čiste veke in trepalnice so pogoj za dobro obstojnost in zdravje lasnih mešičkov, ki jim tako pomagate, da neovirano proizvajajo nove dlake.

Je premor med nošenjem podaljšanih trepalnic potreben?
Premor v nošenju podaljškov ni nujen, če je storitev opravljena pravilno. V praksi to pomeni brez zlepljenih podaljškov, brez zlepljenih novih trepalnic ter izbiro varne dolžine in debeline podaljškov. Kljub varni aplikaciji pa svojim strankam občasno svetujem premor. V poklicu, ki ga opravljam, ženskam pomagam, da se počutijo lepe, samozavestnejše, urejene. To je lepota mojega poklica. Ni pa edino poslanstvo. Zaradi trepalnic smo si resda bolj všeč, vendar so nekatere prepričane, da so lepe samo zaradi njih. Zato vsaki stranki povem, da svetujem premor zato, ker menim, da v življenju nikoli ni dobro, če si od česa odvisen.

Kako popolnoma odstranimo podaljšane trepalnice?
Prvo pravilo: ne pulite jih! Če ne želite več podaljškov, imate več možnosti. Lahko začnete uporabljati maskaro in ob čiščenju z dvofaznim odstranjevalcem očesnih ličil bodo podaljški začeli odstopati. Druga možnost je, da jih vsak večer tik ob veki namažete z naravnim oljem. Olje bo počasi omehčalo lepilo in ob čiščenju bodo podaljški postopoma odstopili. In še najbolj priporočljiva možnost: na odstranitev pojdite k stilistki za podaljševanje trepalnic, ki bo to opravila najbolj strokovno.

Ali podaljški uničijo naravne trepalnice?
To se nikakor ne bo zgodilo, če bo delo opravila oseba, ki je za to usposobljena, ki je pri svojem delu natančna in potrpežljiva. Ponudb na trgu podaljševanja trepalnic je vse več, cene so različne, kakovost storitve pa velikokrat vprašljiva. Ni nujno, da je draga storitev tudi najboljša, gotovo pa je vredno razmisliti, ali je ponudba, ki ponuja prvo podaljševanje za trideset evrov, vredna zaupanja. Če je aplikacija v celoti izvedena pravilno, kar pomeni, da je vsaka posamezna trepalnica izolirana in ni zlepljena z drugo, da količina uporabljenega lepila ni prevelika, da je izbrana dolžina in debelina podaljškov primerna za uporabo na vaših trepalnicah, ni bojazni, da bi podaljški uničili vaše naravne trepalnice.

Previdno med postopkom

Med nanašanjem podaljškov se s stilistko ne pogovarjamo, saj lahko pride do kemične opekline očesa zaradi hlapov lepila. To se zgodi, če oko med nanašanjem ni popolnoma zaprto, in med govorom ni. Če kljub vsemu nastane opeklina, se sluznica očesa praviloma umiri v dveh do treh dneh, uporabnica pa lahko v tem času čuti, da jo oči pečejo. Oko je tudi rdeče po vsej površini.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 11. 12. 11. 2018.