Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Joga na stolu

Tina Guček, Maja, 04.12.2018 14:01:59

Tokrat na naših straneh gostimo Ano Kersnik Žvab (Devayani Yoga & Dance Lifestyle), mednarodno priznano jogistko, plesalko, model, inštruktorico aerobike in pilatesa ter avtorico knjižnih uspešnic Joga za nosečnice, Joga mami in dojenček, Srčna joga, Joga in (ne)plodnost in Joga za najmlajše.

Delite na:
Joga na stolu
Vadba joge na stolih je primerna za vse vadeče. Revija Maja

Joga na stolih poteka, kot razberemo že iz imena, na stolih, ki imajo naslonjalo. Pri tem se izvajajo asane - telesni položaji, ki so prilagojeni za tovrstno vadbo. Kljub temu da se pri določenih asanah le sedi, pa je telo aktivno in se vsak vadeči po koncu vadbe dobro počuti, saj se telo razgiba, okrepijo se sklepi in raztegnejo mišice. Joga na stolih pa se ne izvaja le sede, temveč tudi leže, kleče in stoje ob stolu. Včasih se stol uporabi za podporo, včasih za nadgradnjo in v nekaterih primerih se uporabi za dodaten razteg ali krepitev določene mišične skupine. Prav tako se da s pomočjo stola tudi dobro sprostiti in nabrati nove energije za delovne dni.

Kako začeti?

Dobro je, če jogo na stolih izvajamo vsaj dvakrat na teden, idealno je seveda vsak dan. Začnemo lahko kjerkoli in kadarkoli. Potrebujemo udobna oblačila, prostor in stol. Stol naj ne bo vrtljiv in naj bo čim bolj stabilen. Jogo na stolu lahko izvajate v studiih za jogo, doma ali celo v pisarni.

Telesni položaji

Telesni položaji na stolu so različni in prilagojeni glede na stopnjo in težavnost. V tem prispevku so izpostavljeni položaji polovični lok (bolj napredna asana), čolniček in predklon (vaja za lepo držo, lažja asana, ki je primerna tudi za začetnike).

- Polovični lok (Uthita ardha dhanurasana) je znan tudi pod imenom »Lord of the Dance«, kar razkriva eleganco in moč giba v enem. Položaj skrbi za prožnost hrbtenice, vitalnost notranjih organov in moč nog. Prav tako je odlična vaja za ravnotežje, koordinacijo in koncentracijo.

polovični lok joga.jpeg
Polovični lok
Revija Maja

Izvajamo jo tako, da izhajamo iz stoječega položaja, eno nogo dvignemo nazaj, roke so v bokih, pogled naravnost naprej. Nogo dvigujemo počasi in previdno. Z desno roko primemo desno nogo, ki je v kolenu pokrčena na 90º. Druga roka je stegnjena naravnost naprej. Roke nato sklenemo za glavo. Vaja izboljšuje koordinacijo, koncentracijo in ravnotežje, razteza noge, krepi trebušne mišice in hrbet.

Pozor: Boki so obrnjeni proti tlom, pazite, da ne prihaja do rotacije. Roko lahko položite tudi v čin mudro, kjer sta palec in kazalec skupaj, preostali prsti so obrnjeni navzgor proti stropu za boljši pretok energije. Izjemna pozornost pri izvedbi.

- Pri predklonu (Utanasana) izhajate iz sedečega položaja. Hrbet je lepo poravnan z naslonjalom, stopala so plosko na tleh. Roke dvignete nad glavo, pogled je usmerjen za rokami, nato počasi z ravnim hrbtom potujete navzdol. Originalno se popek dotakne stegen. Zadržite tam, kjer se še udobno počutite, in imejte čim bolj raven hrbet.

joga-na-stolu-predklon-jpg.jpeg
Pri predklonu
Revija Maja

Ta vaja povečuje dotok krvi v organe, uravnava krvni tlak, razteza noge, krepi hrbtne mišice, razteza hrbtenico, razteza roke, omili zatekanje nog in gležnjev.

- Čolniček (Ubhaja padangusthasana) je položaj, podoben kleščam, a je pri tej vaji dodan še preizkus ravnotežja. Originalno se pri tej vaji dotaknete z glavo kolen. Izvajate jo tako, da sedite na stolu z iztegnjenimi nogami, nato pokrčite noge čez stol. Primete se za kolena in z glavo potujete do kolen. V položaju ostanete tam, kjer se počutite udobno.

joga-na-stolu-colnicek-jpg.jpeg
Čolniček
Revija Maja

Ta vaja preprečuje napenjanje, krepi trebušne in hrbtne mišice in blagodejno vpliva na ledvice.

Pozitivni učinki joge na stolu

Vadba joge blagodejno vpliva na celo telo. Vsak posameznik si z vadbo joge izboljša počutje in zdravje. Redna vadba joge pripomore k znižanju krvnega tlaka, boljši cirkulaciji, oksigenaciji telesa, znižanju frekvence srčnega utripa. Z dihalnimi tehnikami se izboljša kapaciteta delovanja pljuč in očistijo dihalne poti. Joga omogoča masažo notranjih organov in izboljša funkcije prebavnega sistema. Vse to pa pripomore k dvigu imunskega sistema.
Joga na stolu pa dodatno spodbuja proces razstrupljanja telesa, s čimer se tudi upočasnjuje staranje. Prav tako pripomore k boljši in pravilni telesni drži, gibljivejši hrbtenici in močnemu centru, to so mišice trupa, hrbta in mišice medeničnega dna. Z redno vadbo joge na stolu izboljšamo pretok energije po telesu, kar vsak posameznik občuti kot zadovoljstvo, in sicer se vadeči po vadbi joge na stolu počuti močnejši in z več energije.

Objavljeno v reviji Maja št. 24, 23. 11. 2018.