Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Jesenska depresija – krajši dnevi in manj svetlobe

Tina Lucu, 18.10.2019 16:00:00

Jesen je lahko sončna in čudovita, po drugi strani pa tudi siva in deževna, krajši dnevi pa marsikoga žalostijo in prežamejo s tesnobnimi občutki. Jeseni se presenetljivo veliko ljudi počuti potrto in brez prave volje.

Delite na:
Jesenska depresija – krajši dnevi in manj svetlobe
Jesenska depresija Profimedia

Seveda ni nujno, da govorimo o depresiji kot o klinični motnji. Morda smo le žalostni zaradi konca poletja, dopusta in ponovne vpetosti v hitri vsakdan.

Zaradi deževnega vremena in pomanjkanja svetlobe trpi predvsem dobro razpoloženje, vzroki pa so večinoma psihološki. Manj svetlobe pomeni, da telo proizvaja manj vitamina D. Če nam ga primanjkuje, se počutimo pobiti, več bi spali, pa še slabe volje smo.

Kako pretentati jesen in ostati poln energije ter dobre volje?

1 Pojdite na zrak

Od novembra do februarja ne dobimo več dovolj vitamina D, ki bi ustrezno podpiral telo. Zato je dobro, da zaloge napolnimo že prej, da sploh ne pride do jesenske depresije.

Vsak dan bodite na zraku najmanj 25 minut.

Ni pomembno, ali je oblačno ali dežuje - UV-žarki najdejo pot tudi skozi še tako goste oblake.

Vsak dan se sprehajajte, četudi vreme ni najbolj vabljivo.

 Vitamin D najdete v jajcih in lososu, pa tudi v šampinjonih.

2 Na klepet s prijatelji

Jeseni smo bolj nagnjeni k zadrževanju doma, skrivamo se pod odejo, gledamo televizijo in pestujemo svojo žalost. Za pozitivne trenutke lahko poskrbite s slastno večerjo za prijatelje ali pri prijateljih, lahko odigrate nekaj družabnih iger ali pa si ogledate film ali dva.

3 Ujemite lepe trenutke

Jesen liste obarva rdeče in rumeno, v odtenke, ki kar zažarijo na soncu. Odprite oči za lepe trenutke, ki vam jih ponuja narava, saj so ravno ti kot balzam za našo dušo. Bodite hvaležni za jesenske darove in se čim večkrat odpravite na sprehod v gozd, nabirajte gobe, kostanj, pojte, uživajte, dihajte. Saj veste: gibanje je velik »krivec« za dobro razpoloženje.

4 Udoben dom

Najprej vrzite stran vso navlako, ki je ne potrebujete, pospravite obleke, nato pa okrasite dom z barvami. Oranžna, rumena in rdeča izboljšajo razpoloženje in so idealne za odpravljanje jesenske slabe volje. Uporabite lahko različne buče, sončnice v loncu ali posušeno listje. Pustite ustvarjalnosti prosto pot. Začnite slikati na platno, najdite nekaj, kar vas osrečuje.

jesen, depresija, barve
Jesenska depresija
Profimedia

5 Najdite svojo strast

Si že dolgo želite začeti plesti ali slikati akvarele? Jesen je idealen čas za nove konjičke. Poiščite nekaj, kar bi se radi naučili, in se tako zaposlite. Že samo pozitivni občutki bodo delovali proti jesenski depresiji. Lahko pa združite drugi in četrti nasvet ter se s prijateljicami zmenite, da ob kavi spletete še nekaj okrasnih dodatkov za dom.

 Kdaj k zdravniku?

V nekaterih primerih pa ni tako preprosto premagati jesenske depresije. V strokovnih krogih to stanje imenujejo sezonsko pogojena depresija. Simptomi so izrazitejši in trajajo dlje, povzročijo lahko tudi to, da oseba težko premaguje vsakdanje naloge.

Če imate občutek, da so simptomi vedno močnejši in da se slabo počutite že več kot dva tedna, poiščite strokovno pomoč pri psihologu ali psihoterapvtu. Če vam je zoprno iti iz stanovanja, je veliko pomoči tudi na spletu in spletna psihoterapija ima prav tako dobre rezultate kot v ordinaciji.

jesen, depresija, barve
Jesenska depresija
Profimedia

Jesenska depresija je rahlo depresivno stanje, ki nastopi predvsem zaradi pomanjkanja svetlobe. Pomembno je, da poskrbite za pozitivne občutke v vsakdanu.

Ne umikajte se v zavetje doma, temveč tudi v temnejšem letnem času negujte stike s prijatelji.

Vsak dan se odpravite na sprehod in se prehranjujte uravnoteženo in jesenska depresija bo imela zelo malo možnosti za prevlado.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 40, 27.9.2019