Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Ne boste verjeli, kaj vse zmore jabolčni kis!

A.K., Maja, 04.12.2018 12:01:40

Imate tudi vi radi naravne preparate, s katerimi skrbite za svojo lepoto?

Delite na:
Ne boste verjeli, kaj vse zmore jabolčni kis!
Jabolčni kis zmanjšuje starostne in lepotne pege. Dreamstime

Jabolčni kis je odličen lepotni izdelek za vsako denarnico. Odlično se odreže pri negi las in kože, pomaga proti draženju kože in je odličen celo pri beljenju zob. Pravzaprav se sprašujemo, kako smo doslej sploh živeli brez njega.

Kaj sploh je jabolčni kis?
Jabolčni kis je najbolj znana vrsta kisa, vsebuje ocetno kislino, ki nastane med fermentacijo jabolčnika. Če ga kupujete, potem izberite tistega boljše kakovosti, tak ima navadno še močnejši vonj.

Je dober za vašo kožo?
Vsebuje izjemno koristne encime, bakterije, pektin in sledi mineralov, ki so odlični za vaše lase in kožo. Je antibakterijski, zato ga lahko uporabljate pri zdravljenju in preprečevanju različnih kožnih stanj.

Njegove lepotne skrivnosti

Lahko posvetli kožo
Potrebujete žlico jabolčnega kisa in dve žlici vode. Uporabite bombažne krpice, ki jih namočene aplicirate na čist obraz. Raztopine ne spirajte, kajti vonja čez nekaj minut ne bo več.

Za občutljivo kožo po britju
Moški si po britju lahko pomagate z jabolčnim kisom, če imate občutljivo kožo. Pomiril bo razdraženo kožo in jo naredil gladko. Ne spirajte.

Ženske pa si pri britju nog lahko pomagate na naslednji način, če je vaša koža občutljiva. Najprej nanesite tanko plast medu in ga pustite na koži 5 minut. Potem ga odstranite in temeljito obrišite noge do suhega. Nato z bombažnimi krpicami nanesite nerazredčen jabolčni kis. Kombinacija teh dveh sestavin, ki delujeta protivnetno, pomiri razdraženo kožo in jo zmehča. Pomaga tudi pri vraščenih dlačicah.

Pomirjanje kože po sončnih opeklinah
Kadar se preveč nastavljate soncu in dobite sončne opekline, izjemno pomaga jabolčni kis. Namočite staro brisačo v pol skodelice kisa, zmešanega s štirimi skodelicami vode, nato pa namočeno brisačo nežno vtrite na opekline. Pustite na poškodovani koži čim dlje, saj bo jabolčni kis uravnal pH kože in pospešil celjenje, hkrati pa prinesel občutek olajšanja.

kis dreamstime_xxl_17636337.jpg
Jabolčni kis deluje protivnetno.
Dreamstime

Zmanjšuje starostne in lepotne pege
Morda zveni nekoliko nenavadno, a ljudje po vsem svetu že dolgo uporabljajo sok čebule in jabolčni kis proti starostnim pegam. V enakem razmerju zmešajte in nanesite na kožo z bombažnimi krpicami. Ponavljajte to vsak dan nekaj tednov, opazili boste razliko na vaši koži.

Pomoč pri atletskem stopalu
Mnogo ljudi ima težave z atletskim stopalom oziroma z glivično okužbo stopala. Pojavlja se zaradi toplega in vlažnega okolja, kot so čevlji, in je izjemno neprijetno. Lahko si pomagate z jabolčnim kisom. Namočite stopala v lavor, napolnjen z vodo in kisom. To ponavljajte nekaj dni zapored pred spanjem in kmalu bi morali opaziti izboljšanje.

Odstranite trdo kožo in žulje
Trda koža in žulji so ena izmed najpogostejših težav, s katerimi se srečujejo tako ženske kot moški. V jabolčni kis namočite cunjo, ovijte jo okoli predela s trdo kožo in žulji, na primer okrog stopal, in jo pustite ovito čez noč. Zjutraj bo koža mehkejša, zato boste lažje odstranili odmrlo kožo, žulji pa se bodo hitreje zacelili.

Odstranite prhljaj
Jabolčni kis pomaga tudi pri negi las, na primer pri težavah s prhljajem. Hkrati uravnava pH in obnavlja zaščitni sloj kože. Najboljši način uporabe kisa pri pojavljanju prhljaja je spiranje las s kisom. Napolnite skledo z vodo in kisom, nato pa jo počasi zlivajte po laseh in vmasirajte v lasišče. Nadaljujte z običajno rutino umivanja las in postopek ponavljajte enkrat na teden, dokler se ne znebite prhljaja.

Osvežite si dah
Če ste jedli hrano, ki pušča močan zadah, si lahko pomagate z jabolčnim kisom. Požirek kisa bo uničil bakterije, ki oddajajo neprijeten vonj.

Beljenje zob
Grgljajte kis, preden si zjutraj umijete zobe, to bo pomagalo odstraniti madeže z vaših zob.

Odstranite neprijetne vonjave z nog
Po dolgem dnevu, posebno v vročem delu leta, ko se vaša stopala kopajo v potu in bakterijah, se lahko zgodi, da vam tudi prhanje ne bo pomagalo. Takrat lahko v lavor, napolnjen z vodo, dodate še malo kisa in vanj namočite noge.

Pomagajte modricam pri celjenju
Jabolčni kis ima protivnetne lastnosti, ki pomagajo pri poškodovani koži, ocetna kislina v kisu pa pripomore k boljši cirkulaciji, kar pripomore k zdravljenju. V bombažno krpo ali blago nanesite kis in ga pustite delovati na modrici vsaj uro ter opazujte razliko.

kis dreamstime_xxl_11222993.jpg
Jabolčni kis ima mnoge lepotne skrivnosti.
Dreamstime

Imate suho kožo?
Če se na vašem obrazu pojavlja suha koža, si pripravite skodelico tople vode, v katero dodajte tri žličke kisa. S tem si sperite obraz in pustite, da se sam osuši. To bo navlažilo vašo kožo in jo ohranilo hidrirano.

Za sijoče, mehke in zdrave lase
Ste ugotovili, da učinek šampona ni več tak kot pred meseci, ko ste ga kupili? Zmešajte dve žlici kisa v večjo skledo vode in si z njo izperite šampon. Potem si sperite lase še s hladno vodo in nanesite blag balzam, ki ga nato izperete z navadno vodo.

Ugrizi insektov
Po ugrizu insekta nanesite kapljo kisa na mesto ugriza, to bo pomagalo proti srbečici. Lahko pa si pripravite tudi mešanico, s katero se poškropite, da preprečite ugrize. Zmešajte vodo, kis in eterična olja, kot je olje sivke, ki insektom smrdi. 

Objavljeno v reviji Maja št. 24, 23. 11. 2018.