GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Izkoristite še toplo jesen - sol in sonce, veter in voda pospešijo samozdravljenje.

Tina Lucu, 09.10.2019 14:00:00

Močan veter z morja in mivka med prsti za mnoge predstavljata čisti užitek. Toda moč morja je veliko večja.

Delite na:
Izkoristite še toplo jesen - sol in sonce, veter in voda pospešijo samozdravljenje.
zdravje Profimedia

Posebnost: močan veter, sonce, morje in predvsem pri morskih vetrovih nadvse čist, nealergen zrak, bogat z jodom in soljo, utrjuje, aktivira presnovo in krepi obrambne mehanizme telesa.

Kdaj pomaga: pri alergičnih obolenjih, kot so nevrodermitis, astma ali seneni nahod, morska klima dobesedno razbremeni dihalne poti in kožo. Morske kopeli z intenzivnimi UV-žarki blažijo luskavico in ekceme. Zrak deluje pomirjevalno na razdražene bronhije in čisti sluznice.

koža sončenje dreamstime_xxl_116194647.jpg

Helio terapija - okrepite se na soncu

Že slavna avstrijska cesarica Sissi se je zaradi depresij zdravila s svetlobno terapijo na Krfu.

Posebnost: kratkovalovni žarki UVB skozi kožo aktivirajo imunski sistem in pospešijo tvorjenje vitamina D, pomembnega tvorca trdnih kosti in zaščitnika pred rakom, sladkorno boleznijo in srčnim infarktom. Poleg tega telo na soncu izloča tudi hormone sreče.

Kdaj pomaga: zanesljivo pri kožnih boleznih, kot sta nevrodermitis in luskavica. Pomirjevalni učinek UV-svetlobe na imunski sistem pomaga blažiti vnetja, ki so vzrok za nadležno srbenje in rdečico kože. S pomočjo UV-žarkov se pozdravijo tudi akne. Po najnovejših spoznanjih lahko sončne kopeli celo zmanjšujejo verjetnost zoženja žil zaradi strjevanja krvi (tromboza).

Pomembno: na kožo ne smete nanesti nobene kreme, zato morate dobro vedeti, kdaj in koliko časa se lahko brez zaščite izpostavljate soncu.

moj soncek_ThinkstockPhotos-588959064.jpg

Sredogorje - nežen počitek v gozdovih

Zeleni gričevnati vrhovi, temno modra jezera in blaga klima - sredogorje je prav zaradi tega zelo dragoceno.

Posebnost: na nadmorski višini med 300 in 1000 metrov gozdno bogastvo ob vsakem letnem času razširja blago klimo, ki ne draži. Drevesa ščitijo pred visoko vročino ter tudi nihanji v temperaturi in vlažnosti zraka. Veter ne piha tako močno in intenzivnost žarčenja je manjša kot v visokogorju ali ob morju. Poleg tega je zrak svež in bogat s kisikom.

Kdaj pomaga: od mnogih omenjenih blažilnih dejavnikov imajo posebno korist predvsem bolniki, ki okrevajo po hudih boleznih, kot so rak, srčne in žilne bolezni, bolezni obtočil. Nežen trening, kot na primer hoja ali gimnastika, brez ekstremnih obremenitev, okrepi krvni obtok in pomaga telesu pri obrambi imunskega sistema.

Tveganja: pri depresijah je sredogorje manj primerno od sončnega visokogorja ali pa sveže, dražilno intenzivne morske klime.

Visokogorje - regeneracija v gorah

Čisto sonce, čist, suh zrak, žareče modro nebo in gore, ki kar vabijo k pešačenju - v legah med 1000 in 3000 metri nad morsko gladino vlada visokogorska klima.

Posebnost: značilni so nizek zračni pritisk, čist zrak z nizko vlažnostjo in intenzivni UV-žarki. V ozračju skorajda ni moč zaznati alergenih pelodov in škodljivih snovi. Dodaten plus: zaradi hladnejših noči in majhne vlažnosti zraka skorajda ni pršic hišnega prahu.

Kdaj pomaga: idealno za alergike na pršice, astmatike, bolnike z obstruktivnim bronhitisom, ob zvišanih vrednostih maščob v krvi, visokem krvnem tlaku in tudi pri splošni neodpornosti. Pešačenje v alpskem visokogorju pospešuje telesno pripravljenost, dihalne poti pa si odpočijejo. Že štiritedenske počitnice imajo podoben učinek kot zdravila za zniževanje krvnega tlaka. Večinoma se bistveno zmanjša tudi uporaba zdravil proti astmi.

Tveganja: previdno pri že obstoječi oslabelosti srca.

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 38, 13.9.2019