stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Izdelajte naravni sprej za odganjanje klopov z vrta

V. M., 09.08.2019 08:00:00

Klopi na vas ne prežijo le med sprehodom po gozdu, pred njimi se je treba zaščititi tudi na domačem vrtu. Za vas imamo recept za naravni pesticid, ki ga boste uporabljali za odganjanje nevarnih zajedavcev iz domačega okolja.

Delite na:
Izdelajte naravni sprej za odganjanje klopov z vrta
Klop Profimedia

Ste tudi vi opazili, da je na vašem vrtu veliko klopov? Ljubo jim je senčnato in vlažno okolje, zlasti veliko pa jih je mogoče zaslediti na listnatih površinah. Da boste lahko brezskrbno uživali med preživljanjem časa v domačem okolju, si lahko pomagate z naravnim organskim pesticidom, ki učinkovito odganja klope, hkrati pa ne bo škodljivo vplival na rastline ter zdravje ljudi in domačih živali.

Klopom ne godi suho in sončno podnebje, ljubše so jim vlažne in senčne travnate površine, še posebej radi se zadržujejo na listavcih. Gostitelja zaznajo po vonju, ki jim tudi olajša sledenje in približevanje. Da bi se pred njimi zaščitili, je dobro, če vemo, česa ti nevarni zajedavci ne marajo. Močno jim namreč smrdijo nekatera eterična olja, zaradi česar klopov ne boste zasledili na iglavcih, saj slednji izločajo izrazito aromatično smolo. In če klopom ne godi okolje smrek, jelk, borov in drugih aromatičnih rastlin, je lahko ravno ta vonj orožje, s katerim se boste ubranili pred nadležnimi zajedavci. Za vas pa imamo tokrat recept za naravni pesticid, ki ga boste uporabljali za odganjanje nevarnih zajedavcev iz svojega domačega okolja.

RECEPT ZA ČESNOVO RAZPRŠILO
Česnovo razpršilo je organski pesticid, ki učinkovito preganja nadležne klope. Slednjim namreč česen izjemno smrdi, s pršenjem po vrtu in dvorišču pa boste tako dosegli, da bodo pobrali šila in kopita.
Potrebujete:
-  4 srednje velike česnove čebulice
-  čajno žličko mila
-  jušno žlico mineralnega olja
-  vodo

Priprava:
Česen olupite, stroke pa zdrobite, stresite v skodelico in prek prelijte žlico mineralnega olja. Pripravek premešajte in pustite 24 ur, da se sestavine med seboj povežejo.
Po pretečenem času dodajte žličko mila in premešajte. Pripravljena zmes bo osnova za izdelavo organskega spreja. Za 4 dcl pripravka boste potrebovali le dve žlici zmesi. Pripravite si 4 dcl vode, vanjo denite dve žlici česnove osnove, dobro premešajte, pretlačite s paličnim mešalnikom in prelijte v plastenko z razpršilom.
Kako uporabiti česnovo razpršilo?

Mamica in otrok na vrtu
Ste tudi vi opazili povečano dejavnost klopov?
Profimedia

Česnovo razpršilo razpršite po vrtu, zlasti tam, kjer imate urejen kotiček za preživljanje prostega časa. Smotrno je, da pred pršenjem preverite moč pripravka. Testiranje naravnega spreja izvedemo tako, da s pripravkom popršimo eno rastlino. Če bo slednja porumenela, je to znak, da je koncentrat preveč intenziven, zato mu dodajte nekaj mililitrov vode.
Verjetno vas zanima, kako pogosto lahko pripravek uporabite? Po vrtu pršite sedem tednov, vsake štiri dni. Naravni pesticid ne bo le pregnal klopov, uničil bo tudi ličinke in jajčeca, ki jih samica izleže v tla. S česnovim pripravkom lahko tako učinkovito zaustavite razvojni cikel klopa.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 31, 26. 7. 2019