Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Izboljšajmo svoje reflekse

J. K., Zarja, 05.11.2018 14:01:43

Tudi pri refleksih ni nič dano samo po sebi; z vajo lahko okrepimo hitrost svojih reakcij. In prav hitra odzivnost je v življenju več kot dobrodošla.

Delite na:
Izboljšajmo svoje reflekse
Z vajo lahko okrepimo hitrost svojih reakcij. Revija Zarja

Če bi o skrivnosti uspeha spraševali uspešneže, bi najverjetneje dobili širok nabor odgovorov, a med najpogostejšimi nasveti bi se zanesljivo znašel ta: treba je vaditi. Kako že pravi dobri stari pregovor? Vaja dela mojstra? Drži, a prav tako je res, da tudi mojster dela vajo. Kajti vaja je eden izmed najtrdnejših temeljnih kamnov vsake uspešne poti: kar poglejmo vsakdanjo rutino uspešnih glasbenikov, športnikov, umetnikov. Če želimo tudi sami biti v skupini uspešnih ljudi, je pametno z vajo krepiti svoje sposobnosti. Dodajmo temu še zadnje izsledke znanosti, da pomaga tudi špinača, menda tudi igranje videoigric in celo drobiž. Torej – vadimo!

Preberite tudi: V življenju prebolimo več kot 200 prehladov. Kliknite TUKAJ!

Športna vadba

Vsak športnik in tudi dober trener vesta, da brez trdnih temeljev ni uspeha. Osnova pa vključuje tako imenovani mišični spomin, ki ga mišica pridobi s ponavljanjem giba. Tako se mojstri bekhend, kravlanje, slalomski zavoj, met na koš, enajstmetrovka in še in še. Bolj ko je športna disciplina specifična, več ponavljanja je potrebno, da dosežemo mojstrstvo. Izberimo si torej svojo športno panogo in začnimo vaditi osnove.

Sprostimo se

Naš reakcijski čas se lahko zaradi napetosti bistveno upočasni. Zategnjene mišice so počasne, in to ne le v trenutnem reakcijskem času, ampak tudi v gibanju. Upoštevajmo izkušnjo borilnih športov, za katere je znano, da je za doseganje dobrih rezultatov potrebno veliko relaksacijskih vaj. Za uspeh v borilnih športih je najboljše takšno stanje duha in telesa, v katerem smo sproščeni, hkrati pa v pripravljenosti. To pa pravzaprav velja za vse športe in za vsakršno dejavnost nasploh. Udeleženci raziskav, ki so meditirali, so se bolje odrezali v nalogah s časovno omejenim odzivom. Zato meditirajmo in se sproščajmo.

Špinača z jajcem

Znanstveniki z Univerze Leiden so v navezi z univerzo v Amsterdamu raziskali vpliv tirozina na odzivnost in na reflekse. Udeleženci v raziskavi, ki so redno uživali tirozin, so bili uspešnejši pri soočanju z nalogami, temelječimi na dobri odzivnosti ter refleksih v primerjavi s tistimi, ki niso zaužili tirozina. In kaj je ta famozni tirozin? Nič posebnega, naravna snov, aminokislina, ki skrbi za sintezo beljakovin v celicah in jo vsebujejo špinača in jajca.

gibanje refleksi spinaca z jajci.jpg
Špinača z jajcem
Revija Zarja

Igrajmo videoigrice

Nasvet je povsem resen, kajti dokazano je, da igranje videoigric izboljšuje reflekse. S tem so se ukvarjali znanstveniki univerze v Rochestru. Ne gre le za telesne reakcije – ljudje, ki veliko igrajo računalniške igrice, tudi sicer v življenju hitreje sprejemajo odločitve ter razvijejo večjo občutljivost za detajle v okolju.

Z drobižem do boljših refleksov

Mislite, da se z drobižem ne da dobiti nič zares vrednega? Zmota! Z njim si lahko izboljšamo reflekse. Iztegnimo roko, dlan naj bo s hrbtom obrnjena navzgor. Položimo na hrbet dlani kovanec, vrzimo ga v zrak, obrnimo dlan in kovanec ujemimo v pest. Ko sčasoma vaja postane preveč preprosta, dodajmo več kovancev.

gibanje refleksi video igre.jpg
Igrajmo videoigrice.
Revija Zarja

Stara dobra žogica

Za otroke je žoga neprecenljiva – a tudi odraslim je lahko v nemajhno korist. Poiščimo kakšno staro teniško žogico ali pa podobno ne preveč veliko žogico, ki se dobro odbija. Potrebujemo še zid in začnimo vaditi lovljenje hitro odbite žoge. Vadimo lahko tudi v paru.

Za konec – dobro spanje

Predvsem pomanjkanje spanja upočasnjuje reflekse in sposobnost sprejemanja odločitev. Raziskave so pokazale, da pomanjkanje spanca učinkuje podobno, kot če bi zvrnili nekaj kozarcev alkoholne pijače. Zato poskrbimo za dober in krepčilen spanec, ki naj traja osem ur.