Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Izberite si kakovostna očala

Petra Arula, Bodi zdrava, 13.09.2018 12:01:37

Sončna očala so namenjena zaščiti pred UVA- in UVB-sevanjem. Na voljo jih je toliko, da se kar težko odločimo, katera izbrati. Z najbolj modnimi okvirji jih dobimo v vsaki modni trgovini, že od najbolj dostopnih cen, z oznako UV-filtrov. Pa so za naše oči res najprimernejša?

Delite na:
Izberite si kakovostna očala
Sončna očala Thinkstock Photos

Ni pomemben le UV-filter

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije so ugotovili, da tudi nizkocenovna očala in očala srednjega cenovnega razreda, ki jih lahko kupite v trgovinah po Sloveniji, nosijo pravilne oznake glede UV-filtrov. Torej res ščitijo pred škodljivostjo sončnih žarkov. Ko kupujete sončna očala, Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije, priporoča »sončna očala, ki filtrirajo več kot 99 odstotkov žarkov UVA in UVB. Taka sončna očala imajo oznako UV 400

Pa vendarle lahko materiali in njihova obdelava na naše oči ne delujejo pomirjevalno, temveč jih obremenijo do te mere, da si z njimi škodujemo, čeprav nas po drugi strani varujejo pred UV-filtri. »Le s kakovostnimi očali ne bomo poškodovali svojega vida,« opozarja Maja Lengersdorf, M. Sc. optometristka iz Optike Zajec. Če so namreč očala izdelana slabo, lahko povzročijo poslabšanje vida, glavobole in nepotrebno napenjanje oči. Kakovosten material leče na očalih poskrbi za jasnost slike in njihovo življenjsko dobo. Maja Lengersdorf predlaga leče, izdelane iz CR-39 ali polikarbonatnega materiala, ki sta lahka in odporna proti zdrobitvi. Takšna očala so tudi odpornejša proti praskam, ki so jih rada deležna sončna očala, praske pa za zaščito naših oči pomenijo smrt.

Izberite dobra sončna očala

Maja Lengersdorf, M. Sc. optometristka iz Optike Zajec, svetuje, da ob nakupu upoštevate naslednje:

Vaša sončna očala so:
- dovolj velika – prekrijejo celotno površino okrog očesne jamice,
- narejena iz kakovostnih materialov: imajo optična stekla, ki so izdelana iz CR-39 ali polikarbonatnega materiala,
- proizvedena z brušenjem,
- imajo trdne in trpežne okvirje.

Vaša sončna očala niso:
- proizvedena z ulivanjem,
- nimajo prizmatičnih aberacij,
- nimajo notranjih napetosti.

Barva očal

Izbiramo lahko med zelo svetlimi in zelo temnimi stekli ter vsemi vmes, a Maja Lengersdorf pravi, da barva očal in stekel ne igra pomembne vloge pri zaščiti. Stekla na očalih so obarvana zato, da zmanjšajo svetlost, sliko pa naredijo jasnejšo. Kako pa posamezne barve očal delujejo na vaše dojemanje sveta za njimi? Rjave, zelene in sive leče zmanjšajo bleščanje in ne popačijo barv ter razbremenijo oči. Očala s svetlečo prevleko na zunanji površini leč zmanjšajo bleščanje, barve skoznje pa bodo videti temnejše, kot so v resnici. Rumene in zlate barve leče se odlično obnesejo ob zmanjšani vidljivosti, odlične so za uporabo v megli in za zimske športe. Če si boste nadeli rožnata ali rdečkasta očala, bo tudi svet, v katerega boste zrli, veliko svetlejši, zato vam bodo zagotovila odlično vidljivost takrat, ko je svetloba manjša, okrepila bodo tudi kontraste, torej so primernejša za zimske športe kot poletno bleščanje morja, čeprav je res, da okrepijo vidnost objektov na modri ali zeleni površini.

lepota_ThinkstockPhotos-684929028.jpg
Določeni materiali in njihova obdelava na naše oči ne delujejo pomirjevalno, temveč jih obremenijo do te mere, da si z njimi škodujemo, čeprav nas po drugi strani varujejo pred UV-filtri.
Thinkstock Photos

Praske na sončnih očalih

Ali tudi vi večkrat pozabite škatlico, v kateri ste prejeli očala ob nakupu, v avtu ali napačni torbici ter jih, ko se mudi, na hitro spustite v predalček h ključem, kot da samo čakate, da bi se odrgnila? »Na mestu odrgnine ni več UV-zaščite,« opozarja optometristka Maja Lengersdorf, ki svetuje, da odrgnjena stekelca zamenjate, saj bodo sončna očala le v primeru brezhibnosti lahko služila svojemu namenu. »Poleg tega, da se navadite očala vedno shranjevati v škatlici, v katerih ste jih dobili ob nakupu, teh nikoli ne izpostavljajte visokim temperaturam, stekla pa pred uporabo vedno očistite s krpico iz mikrovlaken.« Le tako bodo sončna očala resnično služila svojemu namenu in bodo našim očem blagodejna.

Izberite pravo obliko očal zase

Očala boste radi nosili le, če si boste v njih všeč. Torej pri izbiri ne glejte toliko na to, kaj je trenutno v modi, temveč jih izberite glede na to, ali vam je oblika (in barva) všeč ter se prilega obliki vašega obraza. »Na modo se oziramo do te mere, da nam oblika očal še vedno pristaja in ustreza anatomski obliki našega obraza,« predlaga strokovnjakinja, ki nam je na naše vprašanje odgovorila, da so v modi še vedno večja očala mačjih in okroglih oblik, ter dodala, da so letošnja modna muha povsem ozka očala, ki pa žal nimajo nobene funkcije pri zaščiti oči.

Ker je pomembna kakovost …

Kakovostna sončna očala žal ne stanejo toliko kot dve kavi. Namesto da izberete takšna, ki jih narekujejo zadnje modne smernice, si poiščite očala, ki vam res odlično pristajajo, ki so lahka, a hkrati trdna, ki resnično pokrijejo vašo celotno očesno jamico in ki jih boste lahko nosili nekaj let, ne glede na modo. Morda je prav druga polovica poletja pravi čas za nakup, saj kakovostna sončna očala v tem času lahko najdemo po znižani ceni. Le ene oči imamo, zato si poiščimo takšna, da jim bodo res hvaležne.

Nasveti 

1. Ko kupujete sončna očala, vedno preverite kakovost in nujno njihovo zaščito pred žarki. Če nosite le obarvana stekelca brez zaščite, se bodo vaše očesne leče še boljo odprle, zato bodo vaše oči izpostavljene še večji nevarnosti.

2. Če jemljete fotoobčutljiva zdravila, torej zdravila, zaradi katerih je vaša koža občutljiva za svetlobo (preverite v navodilih ali povprašajte farmacevta), nujno nosite kakovostna sončna očala, saj fotoobčutljiva zdravila vplivajo tudi na vaše oči.

Poškodbe oči zaradi izpostavljenosti soncu

Z dolgotrajno izpostavljenostjo škodljivim sončnim žarkom lahko trajno poškodujemo oči. Najpogostejša bolezen ljudi, ki veliko časa preživijo na prostem brez zaščite oči, je siva mrena.