požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Iz soda naravnost na kožo

Mateja Bevk, 30.11.2019 18:00:00

Na letošnje martinovo boste končno lahko brez slabe vesti segli po rdečem vinu. A malo drugače, kot si morda predstavljate. Namesto po grlu ga uporabite za lepotičenje, saj vsebuje nadvse pomembno učinkovino resveratrol, antioksidant, ki je veliko odkritje na področju zdravja in lepote. Znan je po tem, da upočasnjuje staranje in preprečuje škodo, ki jo povzročajo prosti radikali. Z vinom na koži boste to jesen dobesedno zacveteli!

Delite na:
Iz soda naravnost na kožo
Profimedia

Dolgo časa je bilo grozdje v lepotnem svetu podcenjeno, dokler v njegovih lupinah in peškah raziskovalci niso odkrili čudežne sestavine. Rastlinske snovi, imenovane resveratrol, ki ima nadvse dobrodejen učinek na kožo. Resveratrol varuje grozdje pred bakterijami, plesnijo in škodljivci, ravno tako varovalno pa učinkuje na kožo: v njej ščiti celice, jim podaljšuje mladost, ščiti pred vplivi iz okolja in UV-žarki.

Poleg resveratrola je v grozdju in vinu tudi snov viniferin, poznana kot obrambno sredstvo zoper mikroorganizme, ki povzročajo plesni, in ugotovljeno je, da je 62-krat učinkovitejša pri odpravljanju pigmentnih madežev kot vitamin C.

Potrebujete torej še kakšen razlog, da za nego in lepotičenje sežete po vinu? Poskusite v svojo negovalno rutino vključiti naslednje vinske recepte:

Rdeče vino in limona za enakomerno polt brez pigmentnih lis

Sestavine: 2 žlici rdečega vina, 2 žlici limonovega soka

Priprava: Zmešajte obe sestavini v skodelici in dobljeno tekočino z vato nanesite na obraz. Pustite jo učinkovati 20 minut, nato se umijte z mlačno vodo. Postopek lahko ponavljate vsak dan.

Rdeče vino in aloe vera za zdravo kožo

Sestavine: 2 žlici rdečega vina, 2 žlici gela aloe vere

Priprava: Zmešajte obe sestavini, da dobite pasto. Nanesite jo na obraz za 20 minut, nato jo sperite za vodo.

Rdeče vino in sok kumare pomlajujeta

Sestavine: 2 žlici rdečega vina, 2 žlici kumaričnega soka

Priprava: V skodelici zmešajte obe sestavini ter dobljeno zmes z masažnimi gibi vtrite v kožo. Naj se posuši na zraku. Zatem se umijte in obraz nežno popivnajte z mehko brisačo.

Rdeče vino, limonov sok in olivno olje radirajo gube

Sestavine: 2 žlici rdečega vina, 2 žlici limonovega soka, 2 žlici olivnega olja

Priprava: Vse sestavine zmešajte in nanesite na obraz za 20 minut. Ko boste po tem času masko odstranili, boste opazili, da je vaša koža nahranjena, čvrstejša in gladka.

dobro stara vino.jpg
Staro vino
Revija Zarja

Zoper neželene obrazne dlačice

Če verjamete ali ne, vam vino lahko pomaga celo pri odstranjevanju obraznih dlak.

Sestavine: 2 žlici rdečega vina, 2 žlici koruznega škroba

Priprava: Zmešajte sestavine v pasto in jo nanesite na obraz. Pustite učinkovati pol ure, nato jo odluščite skopaj z dlačicami. Umijte se z mlačno vodo. Postopek lahko ponavljate vsakih 15 dni.

Piling z luščilnim učinkom

Rdeče vino lahko uporabite za pripravo čistilne paste z luščilnimi zrnci. Zmešajte vino z nekaj zmletega riža, kave ali sladkorja v grobo zmes. Nanesite jo na obraz v krožnih gibih in tako odstranite s povrhnjice odmrle kožne celice in umazanijo.

Rdeče vino in česen za srbeče lasišče

Česen ima protimikrobne lastnosti, ki pomirjajo srbeče lasišče, izboljšujejo prekrvitev in odpravljajo prhljaj.

Sestavine: 1 dl rdečega vina, 2 žlici sesekljanega česna

Priprava: V vino zamešajte zdrobljen česen in pustite stati čez noč. Naslednje jutro si z mešanico temeljito zmasirajte lasišče. Nato si umijte lase kot po navadi.

Rdeče vino, jajca in kokosovo olje za boljšo rast las

Kokosovo olje vsebuje vitamine in esencialne maščobe, ki hranijo lasišče ter odstranjujejo sebum in silikonske obloge z lasnih foliklov. S tem pospešijo rast las.

Sestavine: 2 stepeni jajci, 2 žlici kokosovega olja, 2 žlici olivnega olja, 5 žlic rdečega vina

Priprava: V skledo ubijte jajci in jima primešajte kokosovo olje. Dodajte olivno olje ter vse skupaj dobro premešajte. Na koncu prilijte še vino ter mešajte, da dobite enotno zmes. Nanesite jo na lasišče in lase ter jih za pol ure pokrijte z brisačo. Z blagim šamponom sperite masko z las in nadaljujte z nanosom balzama kot po navadi. Takšno vinsko masko uporabljajte vsak teden in v enem mesecu boste opazili izboljšanje.

Vse koristi rdečega vina

Antioksidanti in tanini, ki jih vsebuje rdeče vino, v telesu zavirajo vnetne procese. Mnogi verjamejo, da je tudi eden najboljših eliksirjev za podaljševanje mladosti.  

·        Upočasnjuje staranje: antioksidanti v rdečem vinu (flavonoidi, resveratrol in tanini) pomlajujejo kožo, saj obnavljajo kolagenska in elastinska vlakna.

·        Izboljša polt: rdeče vino pomaga izenačiti kožni ten in ohranja sijaj kože. Naravni lesk se pogosto izgubi zaradi prevelikega stresa in onesnaženega okolja.

·        Zoper akne: rdeče vino ima antiseptične in antibakterijske sposobnosti, zaradi česar zavira izbruhe aken. Nanašanje rdečega vina topično na kožo čisti pore in varuje pred mozolji.

Kaj zmore šampanjec?

Podobno kot za rdeče vino velja tudi za šampanjec. Ta peneča se pijača namreč vsebuje več kot tisoč sestavin, med katerimi so za kožo neprecenljivi vitamini, minerali, polifenoli in sadne kisline, ki se učinkovito zoperstavljajo znakom staranja in gladijo kožo, lepšajo pa tudi lase. Priporočamo, da se v šampanjcu okopate: kopel bo dobila povsem nove razsežnosti, če boste kopalno sol zamenjali s šampanjcem. Mehurčki ogljikovega dioksida delujejo tako, kot bi ležali v masažnem bazenu, luščijo odmrle kožne celice, globinsko čistijo in izboljšajo prekrvitev kože.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 45, 2.11.2019