Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Imam povišan kortizol? Šest znakov, da proizvajate preveč stresnih hormonov

Tina Lucu, 21.03.2020 16:00:33

Kaj je pravzaprav kortizol? Gre za hormon, natančneje steroidni hormon, ki ima v našem telesu več funkcij. Povečano pa se začne izločati med napori – psihičnimi in fizičnimi – zato o njem pogosto govorimo kot o stresnem hormonu. Vendar pa čisto brez njega človeško telo sploh ne bi moglo preživeti.

Delite na:
Imam povišan kortizol? Šest znakov, da proizvajate preveč stresnih hormonov
kortizol Profimedia

Hormon dejansko poskrbi, da ima naše telo v vsakem trenutku dovolj energije. Kadar smo pod stresom, kortizol prevzame nalogo varovanja naših zalog in virov. Če ga telo proizvaja preveč, nastanejo neprijetne težave, dolgoročno pa precej ogroža tudi zdravstveno stanje.

Simptomi pretiranega izločanja kortizola

Izčrpanost

Kortizol poveča zmogljivost telesa, pod stresom pa ga pripravi tudi na alarmantno stanje in pripravljenost. Tako dolgotrajno stanje je za telo izjemno naporno. Moč mišic se osredotoči predvsem v nogah. Povišane vrednosti kortizola se zato prav na začetku največkrat pokažejo kot utrujenosti in nenehna izčrpanost.

kortizol
kortizol
Profimedia

Visok krvni tlak

Če je telo nenehno v stanju pripravljenosti, se zvišata frekvenca bitja srca in krvni pritisk.

Depresivno razpoloženje

Ženske vemo, da imajo hormoni močan vpliv na naše razpoloženje. Preveč stresnih hormonov precej vpliva na naše občutke. Notranji nemir, depresivna stanja, motnje nihanja razpoloženja in strahovi so zelo resni kazalniki previsokih vrednosti kortizola.

Pridobivanje telesne teže

Kortizol upočasni presnovo, telo pa uskladišči energijo na zalogo. Zato se ljudje v stresnih časih pogosto zredijo, čeprav pojedo zelo malo – stres namreč pošlje signal, da se mora telo pripraviti na slabe čase.

Slabo celjenje ran in težave s kožo

Če je v organizmu preveč kortizola, trpi tudi ožilje. Zato hitro dobimo modrice, tudi rane se počasneje celijo. Stres je viden tudi v obliki aken.

Menstruacija

Ženski ciklus se na zunanje vplive odzove zelo občutljivo. Še zlasti veliko vlogo igra stres. Če se izloča preveč kortizola, lahko pride do neredne menstruacije ali pa tudi ta povsem izostane.

Kaj storiti?

Ker je kortizol življenjsko pomemben, povišanih vrednosti ne smemo nikoli zdraviti brez zdravniške diagnoze. Zdravnik s  preiskavo krvi zelo hitro ugotovi, ali so vrednosti povišane.

Če je zanje odgovoren kronični stres, ga je treba čim prej odpraviti. Pomagajo sprostilne tehnike, reden ritem spanja in izločitev posameznih stresnih dejavnikov. K preveč kortizola lahko prispeva tudi odvisnost od alkohola ali pa depresije.

Previsoke vrednosti krotizola lahko privedejo tudi do bolezni Cushingovega sindroma. V tem primeru pride do funkcijskih motenj hipofize ali nadledvične žleze, ki se pokažejo v obliki benignega tumorja. Bolezen se uspešno zdravi z zdravili ali operacijo.

3 triki, da v 15 minutah poženete prebavo

kortizol
prebava
Profimedia

 1. Mlačna voda in limona
V kozarec mlačne vode stisnite sok 1 limone ter popijte. Ta napitek lahko preventivno popijete vsak dan in tako preprečite prebavne težave.  
2. Olivno olje in limona
Pogoltnite žlico olivnega olja, po želji ga lahko razredčite s sokom ene limone. To domače zdravilo je najbolje uživati zjutraj na prazen želodec ali pa kakšno uro ali dve po obroku.
3. Soda bikarbona in mlačna voda
V kozarec mlačne vode vmešajte pol male žlice sode bikarbone, ki pa jo obvezno kupite v lekarni ali v trgovini z zdravo prehrano.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 9, 28.2.2020