Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Ima vaš otrok motnje pozornosti? Začimbe mu lahko pomagajo!

Petra Arula, Bodi zdrava, 30.11.2018 14:01:35

Hrana ima namreč na delovanje možganov močan vpliv.

Delite na:
Ima vaš otrok motnje pozornosti? Začimbe mu lahko pomagajo!
»Za proizvodnjo živčnih prenašalcev in dobro delovanje živčnega sistema so nujni esencialne maščobne kisline, vitamini C, B in E ter kalcij, magnezij in cink. Thinkstock Photos

Vse več otrok se težko osredotoči, njihova pozornost bega od ene dejavnosti do druge, od ene do druge stvari … Morda imajo le vsega preveč. Igrač, dogodkov skozi dan, televizije, računalnika, tablice, telefona, vabljivih plakatov, prospektov, pa tudi zahtev šole, staršev, učiteljev, obšolskih dejavnosti … Se sploh še znajo igrati sami, brez igrač in z veliko domišljije ter osredotočenosti? Pomagajmo jim k čim bolj naravnemu otroštvu, dajmo jim veliko pozornosti in ljubezni, z ljubeznijo pa jim pripravimo tudi zeliščne pripravke, ki jim lahko pomagajo pri delu v šoli.

Preberite tudi: Zdravnik zdravi, narava ozdravi.

Hrana ima namreč na delovanje možganov močan vpliv. »Za proizvodnjo živčnih prenašalcev in dobro delovanje živčnega sistema so nujni esencialne maščobne kisline, vitamini C, B in E ter kalcij, magnezij in cink. Če želimo, da bo otrok z njimi dobro preskrbljen, z njegovega jedilnika brezkompromisno umaknimo vse izdelke iz bele moke, belega sladkorja in vso visoko predelano hrano s kopico dodatnih aditivov,« opozarjata Sabina Topolovec in Sanja Lončar, avtorici knjige Zdravilna moč začimb za otroke, ki sta odpravljanju težav, povezanih z možgani in živčevjem, namenili kar dvanajst strani. Povzemamo nekaj nasvetov, ki lahko vašega otroka pomagajo umiriti in prizemljiti.

Bazilika

O tej preprosti začimbnici, ki jo imate lahko vedno na okenski polici, lep in dišeč okras pa bo tudi na otrokovi pisalni mizi, je Dioskurid že v 1. stoletju napisal, da na glavo deluje očiščujoče. Vonj bazilike torej izkoristimo za boljšo osredotočenost pri umskih obremenitvah otrok, avtorici knjige pa priporočata tudi bazilikin čaj iz nastrganih lističev sveže bazilike (ena žlica ali ena žlička posušenih), ki jih prelijete s skodelico zavrete vode, ohlajene na 70 °C. Pustite stati deset minut, precedite in ponudite otroku (če ima raje sladek čaj, mu ga osladite z medom).

Cimet

Ta čudovito dišeča začimba dokazano izboljšuje pozornost in delovni spomin, zato ga potresite po otrokovih najljubših jedeh ali ga kot začimbo dodajte v jogurt, kosmičem, sokovom, sladicam, v čokoladno-lešnikov namaz, zamešajte ga z medom …

Citronka

Je vaš otrok živčen, nespečen, mu razbija srce ali je tesnoben? Skuhajte mu citronkin čaj za srečo ter ga veliko skodelico privoščite tudi sebi. V enakih delih pomešajte citronko, lipo, meto in kamilico; na skodelico vode odmerite eno čajno žličko mešanice, jo prelijte z vrelo vodo, pokrijte in po desetih minutah precedite.

Črna kumina

Črna kumina, ki jo lahko ponudite otroku v čaju, zamešano v med ali pretlačeno z banano (v vseh primerih jo prej strite v možnarju), ščiti živčne celice pred propadanjem, njeno olje pa pomaga ohranjati kognitivne sposobnosti ter ščiti pred nevrodegenerativnimi boleznimi.

začimbe.jpg
Začimbe
Dreamstime

Gorčična semena

Ekološko pridelana gorčična semena dvigujejo razpoloženje in krepijo spomin. Če vaš otrok ni ljubitelj gorčice, mu bodo gotovo všeč pražena semena, saj so slastna in brez ostrine. Vmešajte jih v skuto, jogurt, posujte po slanem namazu …

Galgant

Odlično krepi umsko osredotočenost, odličen je ob umski izčrpanosti, izboljša kognitivne sposobnosti in ohranja budnost, zato ga ne uživamo zvečer. Ker nima izrazitega okusa, pripravimo čaj, ki še okrepi galgantovo moč za koncentracijo: pol žličke galganta, po četrtino žličke cimeta, mletih klinčkov in sveže nastrganega ingverja prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati deset minut. Precedimo, ohladimo, da bo primeren za pitje, in dodajmo žličko medu ter nekaj (po okusu) limonovega, pomarančnega ali jabolčnega soka.

Kardamom

V ajurvedi velja za enega najboljših in najvarnejših stimulansov. Poživi um in srce, bistri in povečuje radost. Mleko s kardamomom je prava poslastica – kardamom strite, pomešajte z mlekom in zavrite. Ko se ohladi, dodajte še žličko medu.

Koromač

Z raziskavami so potrdili, da vodni izvleček koromača (čaj) deluje pomirjevalno in varuje možgansko tkivo. Čim večkrat se spomnimo nanj in otroku ponudimo osvežujoč sladkast napitek.

Kumin

Dokazano je, da kumin deluje protistresno, spodbuja dejavnost možganov in krepi spomin. Luisa Francia v svoji knjigi Magična kuharica piše, da kumin spodbuja pozabljene prekate v možganih ter vzpostavlja povezavo med možgani in črevesjem. Z uživanjem kumina bo učenje lažje, saj ta začimba zavira razgradnjo acetilholina, ki je pomemben tudi pri učenju. S kuminom lahko začinjamo najrazličnejše jedi – kruh, sir, enolončnice, iz njega pa lahko pripravimo tudi čaj. Žličko strtih semen prelijemo s skodelico vode, pokrijemo in po desetih minutah precedimo.

Lovorjev list

Je ena najboljših začimb za vse, ki opravljajo zahtevnejše intelektualno delo; najučinkovitejša je aromaterapija z eteričnim oljem (v izparilnik kanimo kapljico ali dve in ga postavimo v delovni prostor), ki krepi spomin in pomaga pri izčrpanosti.

Melisa

Ta priljubljena začimbnica deluje pomirjevalno, izboljšuje kakovost in količino spanja ter uravnava živčne in prebavne motnje. Krepi jasnost misli in povečuje pozornost, izboljšuje kratkoročni spomin in zapozneli priklic besed, občutno poveča hitrost pri izvajanju matematičnih nalog, ne da bi ob tem trpela natančnost. Otroci po četrtem letu lahko zaužijejo tudi do tri skodelice melisinega čaja (ena žlička posušene ali ena žlica sveže melise, prelita s skodelico vrele vode, ki se namaka deset minut), mlajšim količine razpolovimo.

Vrtnica

Vrtnica vpliva na hormonski sistem in počutje – z njo premagujemo globoko žalost in najhujše oblike depresije. Poživlja delovanje možganov in izboljšuje spomin, zato otroke navdušite za uživanje užitnih lističev (seveda z dišeče in neobdelane vrtnice), naredite vrtnični čaj, vrtnične liste pa čim večkrat posujte po solati, sladicah in drugih jedeh.

Žafran

Žafran v tradicionalni kitajski medicini uporabljajo pri zastoju življenjske energije, pomaga tudi pri pomanjkanju osredotočenosti in nespečnosti. Različne raziskave kažejo, da preprečuje odmiranje živčnih celic in izboljšuje težave s spominom, več študij pa tudi dokazuje pozitiven učinek na depresijo in povsem primerljivo učinkovanje z nekaterimi sinteznimi antidepresivi (več o tem si preberite v knjigi Ščepec védenja). Ob zajtrku nam bo prinesel največje koristi z mlekom in žličko medu, ki bosta skupaj z žafranom ustvarila pravi možganski tonik: ¾ skodelice vročega mleka zmešajte z ¼ skodelice žafranovega mlečnega izvlečka (v pol litra mleka dodamo približno dvajset žafranovih nitk in temeljito premešamo), ščepcem burbonske vanilje in žličko medu.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 10, 8. 10. 2018.