Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Idealna dieta za ženske nad 40

J. K., Zarja, 08.03.2018 12:01:05

Ste se odločile izgubiti kakšen kilogram? Mislite, da vam pri teh letih ne more več uspeti? Motite se. Lahko. Z lahkimi beljakovinskimi obroki se lahko poslovite od občutka lakote in ste ves čas polne energije.

Delite na:
Idealna dieta za ženske nad 40
Revija Zarja

Formula je preprosta: jejte več beljakovin. Te namreč pospešujejo izgorevanje maščob, nasitijo in občutek sitosti dalj časa ohranjajo. Če na primer pojeste jogurt, kos nemastnega mesa ali ribe, telo porabi kar nekaj energije, da to prebavi in presnovi. In od kod telo črpa to energijo? Iz maščobnih zalog.

Vendarle pa je treba beljakovine skrbno in pozorno izbirati, da bi dosegli ta namen. Pozabite na smetano, svinjino, klobase in salamo, ki vsebujejo tudi veliko slabih maščob in holesterola. Najboljši viri beljakovin so jajca, ribe, belo meso (perutnina, teletina, zajec), divjad, stročnice, soja, oreščki, žita in mlečni izdelki.

Energetske potrebe telesa z leti upadajo

Še posebno ženske po 40. letu vedo, da telo potrebuje vse manj energetskega vnosa. 45-letna ženska s pisarniškim delom potrebuje le še 1700 kalorij na dan, medtem ko je bila ta potreba pri dvajsetih 2000 kalorij. Poskusite z beljakovinami. Pet dni se držite spodnjega načrta in opazili boste spremembe.

Zajtrk

Najnovejše študije so odkrile, da beljakovinski zajtrk pospeši izgorevanje maščob. Dan začnite z jajci, sirom, slanino, lososom, avokadom, skuto, jogurtom ali mlekom. Izogibajte se belemu kruhu, marmeladi, čokoladnim kosmičem in rogljičkom.

Večerni obrok

Čez dan si lahko privoščite kakšne ogljikove hidrate, zvečer pa bodite disciplinirani. Raje si privoščite lahke beljakovinske obroke, kot so losos s špinačo, ramstek s solato, piščančje prsi z zelenjavo ali jajce s paradižnikom in slanino.

Recepti petdnevne diete

1. dan: stročji fižol s piščančjim filejem

200 g stročjega fižola narežite na koščke. 150 g piščančjega fileja narežite, solite, poprajte in koščke nekaj minut pecite na žlici olja. Medtem skuhajte fižol. Na žlici olja prepražite nasekljano čebulo in česen, po želji tudi čili. Dodajte odcejen fižol in meso. Začinite po želji in okusu.

Čas priprave: 30 min

Na porcijo: pribl. 290 kcal, 38 g beljakovin, 9 g maščob, 12 g ogljikovih hidratov

dieta zarja.png

2. dan: zrezek z modrim čipsom in paradižnikovo omako

120 g paradižnika, čebulo in šopek bazilike nasekljajte in zmešajte z žlico kisa. Solite in poprajte. 100 g modrega krompirja naribajte na rezine in hitro ocvrite. Na kuhinjski brisački dobro odcedite. Goveji zrezek (120 g) hitro popecite na žlici olja. Začinite. Zavijte v aluminijasto folijo in pustite tri minute, potem postrezite.

Čas priprave: 30 min

Na porcijo: 330 kcal, 44 g beljakovin, 9 g maščob, 18 g ogljikovih hidratov.

dieta zarja 1.png

3. dan: piščančji file po gozdarsko

120 g šampinjonov narežite, nasekljajte pol čebule. 80 g piščančjega fileja narežite na približno 2,5 cm dolge trakove, solite in poprajte. Meso popecite na žlici olja in vzemite iz ponve. Dodajte čebulo in gobe ter pražite 5–6 minut. Solite, poprajte, začinite s papriko. Dodajte meso in 60 ml jušne osnove. Zavrite in dodajte 30 g smetane. Kuhajte še 6–7 minut. Dodajte nasekljan peteršilj.

Čas priprave: 25 min

Na porcijo: 320 kcal, 38 g beljakovin, 15 g maščob, 6 g ogljikovih hidratov

dieta zarja 4.png

4. dan: omleta s šparglji in rezinami salame

50 g zelenih špargljev narežite na koščke in v slanem kropu kuhajte 3–4 minute. Odcedite jih. 40 g puranje salame narežite na rezine. Nasekljajte šalotko in dve vejici peteršilja. Jajce penasto umešajte z žlico mleka, solite in poprajte. Na žlici olja približno 3 minute pražite šparglje in salamo, dodajte šalotko, nazadnje še jajčno mešanico, v katero ste dodali peteršilj. Ponev pokrijte in pecite pet minut.

Čas priprave: 30 min

Na porcijo: 400 kcal, 21 g maščob, 5 g ogljikovih hidratov

dieta zarja 6.png

5. dan: lososov file à la saltimbocca

Narežite četrt bučke, razpolovite 80 g paradižnikov, dve šalotki narežite na rezine. 200 g lososa zrežite na tri kose, solite in popoprajte. Na vsak kos položite žajbljev list in zavijte v rezino parmske slanine. Učvrstite z zobotrebcem. Zelenjavo popecite na žlici olja, odstranite in začinite z balzamičnim kisom. Približno sedem minut pecite še ribo. Postrezite skupaj.

Čas priprave: 30 min

Na porcijo: 50 g beljakovin, 11 g maščob, 7 g ogljikovih hidratov

dieta zarja 9.png

Hitri napotki

Krompir z manj kalorijami nasiti bolj kot testenine ali riž.
Hrustljav rženi kruh vsebuje balastne snovi ter vitamina E in B.
Losos vsebuje veliko joda za zdravo ščitnico.
Kosmiči s sadjem so zdrav in nasiten zajtrk.
Voda je življenjski eliksir.
Jabolka vsebujejo pektin in znižujejo raven holesterola v krvi.
Stročji fižol je bogat s kalcijem, vitaminom C in K.
Brokoli vsebuje le 28 kalorij na 100 g, veliko kalcija, vitamina C in železa.
Sirotka vsebuje kalcij in magnezij, vitamin B in beljakovine.

Preberite tudi: Vas ogroža izgorelost? Kliknite TUKAJ!