favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Hujšanje z magično trojko

J. K., 12.07.2018 12:00:56

Vse dobre reči so tri – tako pravi ljudsko izročilo in velja tudi za hujšanje. Poskusimo s kombinacijo telovadbe, primernimi jedmi ter dobrim razmišljanjem.

Delite na:
Hujšanje z magično trojko
Revija Zarja

Čas je, da v svoje življenje vnesemo kakšno pozitivno spremembo. Izberimo katerikoli dan in ga posvetimo temu. Zapolnili ga bomo s pravo kombinacijo, in sicer z gibanjem, izbrano prehrano ter spodbudnim razmišljanjem. Brez odlašanja bomo začeli že kar zjutraj, ko se bomo najprej lotili prve od treh vaj. Vse tri pa nas bodo okrepile, oskrbele z novo močjo in vzdržljivostjo ter sprostile napetosti. Ne gre le za prispevek k lepši postavi – tudi spali bomo bolje! Čez dan se bomo prehranjevali skladno s tremi dobro premišljenimi recepti, ki zagotavljajo telesu vse, kar potrebuje. Za okrepljenega duha, ki bo glavna opora pri našem prizadevanju, pa si bomo kar sproti izbirali izjave, s katerimi se bomo spodbujali.

Shujševalni načrt je preprost in ga sestavljajo tri stvari: pravilno prehranjevanje, več gibanja, nova miselnost.

 Več gibanja

S preprostimi, a zelo učinkovitimi vajami si krepimo celotno telo. Dan začnemo z vajo, ki daje moč, opoldne zvišujemo kondicijo, zvečer pa se predvsem sprostimo.

Superženska – za krepko telo in boljše ravnotežje

Pokleknimo na tla v položaj kužka – upremo se v dlani in kolena, boki so navpično nad koleni. Napnemo trebušne mišice in vodoravno iztegnemo levo roko naprej, desno nogo pa nazaj, da tvorita skupaj s telesom vodoravno linijo. Pogled je usmerjen v tla. Sledi faza izdiha, ko skrčimo levo roko in desno nogo, tako da se približata koleno in komolec nekje pod našim trebuhom in dotakneta. Hrbtenica se pri tem usloči. Pri vdihu gremo nazaj v izhodišči položaj. Naredimo 10 ponovitev, nato zamenjamo nogo in roko.

Hujšanje z magično trojko

Skakanje s kolebnico

Vajo poznamo še iz otroštva. Ne gre pa le za igro – skakanje s kolebnico krepi vzdržljivost in koordinacijo gibov. Skačite čim dlje, kajti vaja zagotavlja izjemno kondicijo.

Alternativa: če vam skakanje s kolebnico ni všeč ali se mu morate odreči zaradi zdravstvenih razlogov, lahko kolebnico nadomestite z 20-minutnim džogingom ali nordijsko hitro hojo.

Hujšanje z magično trojko

Gosenica

Sedimo na tleh s stegnjenimi nogami. Sklonimo telo, tako da se z nosom približamo kolenom, roke so ob nogah, komolec upognjen v pravem kotu ob kolenu, dlani iztegnjene proti gležnjem, hrbet pa se pri tem izboči. Vaja je iz jinjoge in pomaga sproščati telo. Nobeno naprezanje ni potrebno, deluje naj sila težnosti. Na noge lahko položimo tudi vzglavnik in nanj položimo glavo. V položaju vztrajamo 3–5 minut, potem pa se zelo počasi vzravnamo v sedeč položaj.

Novo mišljenje

Kaj ustreza današnjemu razpoloženju? S čim se da okrepiti motivacijo za ta shujševalni dan? Misel, ki vas bo spremljala ta dan, izberite sami, vsaj trikrat pa jo čez dan izgovorite naglas. Lahko seveda tudi večkrat, denimo vsakokrat, ko se vam zdi, da potrebujete vzpodbudo ali pa ste zadovoljni s seboj. Pravzaprav je najbolje poved izgovoriti, kadar jo pač potrebujemo! Pozitivno sporočilo izgovorite pred ogledalom in se medtem glejte v oči. Ta vodila so neke vrste mentalna sidra v glavi, ki vas bodo trdno zavezala vašemu pozitivnemu namenu.

Ne veste, kakšno naj bi bilo vaše osebno vodilo? Za primer vam ponujamo nekaj izjav: Sem zdrava in močna. Majhne spremembe v svoje življenju lahko vpeljem z lahkoto. Moje telo je vsak dan v boljšem stanju. Ipd.

 Pravilna prehrana

Med hujšanjem je pomembno, da telo dobi s hrano dovolj hranilnih snovi, kajti dieta nikakor ne sme ogrožati našega zdravja. Poleg tega prav uravnotežena hrana najdlje zagotavlja sitost. Z našimi recepti ne boste niti vedeli, da ste na dieti.

TRIJE HITRI RECEPTI

Zjutraj

Začinjena umešana jajca s chorizo

¼ rdeče paprike, por, 35 g klobasice chorizo, žlička oljčnega olja, 2 jajci, 4 žlice mleka, sol in poper.

Papriko očistimo semen in jo na drobno narežemo, tudi por narežemo na kolobarčke. Klobaso razrežemo po dolgem na pol in jo narežemo na polkolobarčke. Olje segrejemo v ponvi, pražimo klobaso 6 minut, ves čas počasi mešamo in obračamo, potem dodamo papriko in por, pustimo le nekaj od obojega za končni posip.

Medtem ubijemo jajca in jih skupaj z mlekom umešamo, posolimo in popopramo. Vlijemo v ponev, počakamo, da zakrknejo, pred postrežbo pa posipljemo s preostankom paprike in pora.

370 kcal

Hujšanje z magično trojko

Opoldne

Pečen piščanec z rižem s papriko

50 g dolgozrnatega riža, po ¼ rumene in zelene paprike, 150 g piščančjega fileja, poper, 2 žlički olja, 4 žlice ajvarja.

Riž skuhamo v slani vodi. Papriko narežemo na koščke, riž odcedimo in pustimo, da se posuši.

Meso začinimo s soljo in poprom. Segrejemo žličko olja in pečemo meso na vsaki strani 2–3 minute. Položimo ga na pekač, premažemo z 1 žlico ajvarja in pri 175/150 stopinjah pečemo v pečici še 10–12 minut.

V ponvi segrejemo žličko olja, podušimo papriko, dodamo riž in žlico ajvarja.

Hujšanje z magično trojko

Zvečer

Azijska solata z govedino

¼ kumare, 50 g češnjevca, šopek zelene, ½ rdeče čebule, 150 g ramsteka, 3 žlice sojine omake, poper, žlička olja, ½ čili paprike, ½ stroka česna, 1–2 žlički rjavega sladkorja, 1–2 žlički limetinega soka, meta, bazilika za posip.

Kumaro olupimo tako, da bo videti črtasta, nato jo narežimo na kolobarje, paradižnike pa razpolovimo. Zeleno sesekljamo, čebulo narežemo na kolobarje. Vse skupaj premešamo. Zrezek natremo z žlico sojine omake, popopramo. Olje segrejemo v ponvi, popečemo zrezek na vsaki strani 4 minute, potem ga pustimo mirovati.

Za preliv sesekljamo čili in česen. Dodamo žlico sojine omake, žlico vode, sladkor in limetin sok. Zrezek narežemo na trakove in prelijemo s prelivom. Preden postrežemo, posipamo z baziliko.

Hujšanje z magično trojko

Načrt na vidnem mestu

Zjutraj:

Ko vstanemo: velik kozarec tople vode z brizgom limoninega soka + pozitivno misel po izbiri izgovorimo naglas.

Vaja 1 – superženska: trikrat 10 ponovitev.

Zajtrk: umešani jajci s chorizo.

Opoldne:

Vaja 2 – skakanje s kolebnico: 3 minute brez odmora.

Kosilo: pečen piščanec z rižem s papriko.

Pozitivno misel po izbiri izgovorimo naglas.

Zvečer:

Vaja 3 – gosenica: 3–5 minut vztrajamo v položaju gosenice.

Večerja: azijska solata z govedino.

Pred spanjem: pozitivno izjavo po izbiri izgovorimo naglas.

Preberite tudi: Krive so glivice: odebelijo in razbarvajo nohte. Kliknite TUKAJ!