favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Hujšajmo po kitajsko

J. K., Zarja, 10.09.2018 14:01:51

Diet je že toliko kot zrn peska v puščavi, a kaj, ko nobena ne zagotavlja zanesljivega rezultata za vse. Zato je kitajska dieta nekaj posebnega, kajti v razvoj lastne shujševalne diete so na Kitajskem vključili ves razpoložljiv znanstveni aparat. Proučevanje pred kratkim objavljene kitajske diete je trajalo celih šest let, rezultat pa je, da s kitajsko dieto ne le uspešno shujšamo, marveč je v veliko pomoč tudi bolnikom z diabetesom.

Delite na:
Hujšajmo po kitajsko
Temeljni princip kitajske diete je uravnoteženo prehranjevanje. Revija Zarja

Dieta ni plod zgolj kitajskega znanja, temveč sodelovanja med ameriško univerzo Rutgers University in kitajsko univerzo Shangahi Jiao Tong University. Udeležence poskusov so razdelili v dve skupini, pri čemer se je ena prehranjevala skladno po tradicionalnem kitajskem načelu – torej predvsem bogato z vlakninami. Druga skupina udeležencev je pojedla manj balastnih snovi, v vsem drugem pa sta se skupini prehranjevali enako.

Preberite tudi: Pazite se jih, če imate občutljivo kožo. Kliknite TUKAJ!

Kitajska dieta pospešuje porabo maščobnih zalog

Po 28 dnevih se je raven sladkorja v krvi prve skupine močno znižala. Prav tako so testiranci iz prve skupine izgubili več kilogramov kot udeleženci preizkusa v drugi skupini. Znanstveniki so na podlagi tega izida podrobneje raziskali povezavo med vlakninami in izgubljanjem teže. Ugotovljeno je bilo, da balastne snovi tako zelo spremenijo sestavo črevesne flore, da to vodi v postopno zmanjšanje maščobnih zalog v telesu. Predvsem se zavoljo več zaužitih vlaknin poveča število tistih bakterij, ki razgrajujejo ogljikove hidrate. A študije so pokazale še več – pri kitajski dieti ne gre le za zmanjševanje teže. Taka prehrana je tudi zdrava. Predvsem je znatno olajša diabetes tipa 2, sicer pa pomaga ljudem s porušenim ravnovesjem v črevesni flori znova vzpostaviti normalno stanje. 

kitajska dieta balastne snovi.jpg
Ker je značilnost vlaknin, da nas nasitijo, nam med kitajsko dieto ni treba trpeti občutka lakote.
Revija Zarja

Kako deluje?

Temeljni princip kitajske diete je uravnoteženo prehranjevanje. To pomeni, da se ne odpovedujemo ne mesu ne ribam ali drugi hrani živalskega izvora. Skrivnost tiči v pravi količini. Obstaja ena sama stroga prepoved, in sicer – povsem brez industrijsko predelane hrane in tudi brez globoko zamrznjene hrane! Jedli bomo torej samo svežo hrano, kar je tako in tako osnovna filozofija kitajske prehrane, naše jedi bodo bogate z vlakninami, sestava hranil pa bo uravnotežena po sledečem principu:

25–60 % žit

20–25% stročnic, kuhane zelenjave, zelišč

5–15 % surove zelenjave (npr. solat), sadja

največ 10 % mesa, rib in jedi živalskega izvora

čaj in voda

Tabela se zdi prej podobna znanstveni razpredelnici kot jedilniku, a je ni prav nič težko upoštevati. Veliko jedi, ki jih običajno jemo, ni težko nadomestiti s hrano, ki je bogata z vlakninami: namesto belega kruha vzamemo polnozrnatega, namesto belih testenin polnozrnate, naročimo pico, narejeno iz polnozrnatega testa namesto navadnega, in ko sami pečemo, uporabimo namesto bele moke polnozrnato.

To je le osnovni načrt dnevnega prehranjevanja med kitajsko dieto, variacije pa si izmišljamo sami, le da ves čas skrbimo, da bo hrana vsebovala veliko balastnih snovi. Tudi redno gibanje spada zraven – joga, sprehodi, kolesarjenje … Ker je značilnost vlaknin, da nas nasitijo, nam med kitajsko dieto ni treba trpeti občutka lakote, hkrati pa bomo s hrano, bogato z vlakninami, veliko naredili za svoje zdravje. 

kitajska dieta vodilna.jpg
Kitajska hrana
Shutterstock

Jedi, ki vsebujejo veliko balastnih snovi

rženi in pšenični otrobi

pira, ovseni kosmiči, ječmen, koruza

stročnice, korenje, zelena, brokoli, špinača, ohrovt, cvetača

zelje vseh vrst – zeleno in rdeče

borovnice, kivi, jabolka

oreški vseh vrst – orehi, mandlji, arašidi, makadamija itd.

sušeno sadje – fige, datlji, slive, rozine

semena – chia, sezam, laneno seme, sončnična in bučna semena, pistacije itd.

Dan s kitajsko dieto

Zajtrk: ovseni kosmiči z amarantom, pirini in pšenični otrobi, prelijemo s sojinim ali ovsenim mlekom, za posip pa semena in mleti kokos

kitajska dieta zajtrk.jpg
Ovseni kosmiči
Revija Zarja

Malica: jabolko

Kosilo: rižota z zelenjavo, bogato z vlakninami, dodamo tudi stročnice

Malica: prgišče suhega sadja in/ali oreški

Večerja: 2–3 rezine polnozrnatega kruha s šunko in/ali sirom ter paradižnikom in/ali kumaro

Mali grehi za večerno gledanje TV: pokovka ali keksi na osnovi ovsenih kosmičev