Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Hormoni - kako vplivamo nanje

P. A., 13.07.2018 16:00:08

Ste kdaj pomislili, da lahko pomagate hormonom, da bodo delovali vam v prid? Poletje je kot nalašč za takšne spremembe.

Delite na:
Hormoni - kako vplivamo nanje
Revija Bodi Zdrava

Kako vse jih spodbujamo, da ne delujejo tako, kot si želimo mi, smo zapisali v prvem delu tega članka, kjer kaj hitro ugotovimo, da ni treba premikati gora, da se bomo več smejali in bomo bolj zdravi. Vstanimo s kavča in spremenimo svoj življenjski slog!

Če čez dan pretežno sedimo (in se obenem tudi ne prehranjujemo zdravo). Če veliko sedimo, povzročimo višjo raven izločanja inzulina, zato telo maščobe med našim sedečim življenjem shranjuje, namesto da bi jih porabljalo. V našem telesu se nabirajo nezdrave količine podkožne maščobe, mišice pa slabijo.

Tisti, ki veliko sedijo, se tudi težje spopadajo s stresom, ugotavljajo avtorji knjige Kako deluje telo (MKZ, 2017). Zakaj? Tudi tu hormoni ne morejo opraviti svoje naloge: ker ob stresu v sedečem položaju s telesno dejavnostjo ne porabljamo hormonov odziva »boj ali beg«, se vse skupaj začne kazati na našem psihičnem stanju – postajamo tesnobni in depresivni.

Ker dolgo v noč zremo v svetle zaslone televizorjev, računalnikov, tablic in telefonov, preprečujemo hormonom spanja, da bi nas ponesli v krepčilni počitek. Tako si ne odklikamo le kakovostnega spanca, temveč telo tudi ne more poskrbeti za vzdrževanje najustreznejše telesne temperature, krvnega tlaka in sladkorja v krvi.

Premalo gibanja in nezdravo prehranjevanje povzročata povišano raven kortizola, ki dolgoročno povzroča okrnjeno delovanje imunskega sistema, s tem pa zmanjša sposobnost telesa, da bi se lahko dobro bojevalo proti okužbam. Tudi zato nas napade vsaka viroza.

Kajenje zavira imunost

Vpliva na delovanje vseh endokrinih žlez. Posledično to pomeni, da oslabi imunski sistem, spodbuja tesnobnost, z njo pa tudi nespečnost in utrujenost.

Zakaj se splača vstati s kavča in se čim več gibati?

1. Med vadbo tudi ženske izločamo testosteron in rastni hormon. In ker testosteron uravnava spolni nagon, je lahko po vadbi tudi med rjuhami bolj vroče. Obenem gibanje izboljšuje kostno maso (in nas varuje pred zlomi kosti), hkrati pa spodbuja gradnjo kosti tudi rastni hormon, ki poskrbi tudi za obnovo telesnih tkiv in se pospešeno izloča še vso noč po vadbi. Obenem testosteron in rastni hormon spodbujata tudi gradnjo mišic in telesno presnovo; rastni hormon obenem telo spodbuja, da kot vir energije porablja maščobe.

2. Med vadbo je izločanje inzulina zavrto, ker celice prisili, da kot vir energije ne uporabljajo glukoze, temveč maščobo. Dodaten plus: izločanje inzulina je zavrto še dolgo po vadbi, zato maščobe porabljamo tudi med počitkom.

3. Ne le zato, ker smo naredili nekaj dobrega zase, temveč tudi zato, ker telovadba poveča izločanje živčnih prenašalcev – kemičnih prenašalcev v živčnem sistemu. Njihovo povečano izločanje spodbuja obnovo možganov, nekateri prenašalci, na primer dopamin, pa spodbujajo še občutek sreče in udobja. Ste že obuli superge ali skočili v kopalke (ali kar oboje)?

Preberite tudi: Hujšanje z magično trojko. Kliknite TUKAJ!