Dacinger_renata_osebni arhiv Odkrito.si

TV-voditeljica v tujino zaradi partnerja, domov ...

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za petek, 25. maja

harry_meghan markle Svet24.si

FOTO: To je gesta Meghan Markle, ki je razkrila, ...

dolina triglavskih jezer, triglavska jezera Svet24.si

Razkrivamo največje slovenske veleposestnike

Selena Gomez Najstnica.si

Taylor Swift se je na odru pridružila Selena ...

poterbin 2 Njena.si

Dončićevo mamo označili za najlepšo na svetu

princ charles, camilla Meghan markle Njena.si

Camilla: To se je dogajalo zaradi Meghanine ...

Dobro počutje

Homeopatija: Podobno se zdravi s podobnim

Marjana Romanović, 25.11.2017 13:01:53

Homeopatija je celostni sistem zdravljenja, ki temelji na načelu podobno se zdravi s podobnim.

Delite na:
Homeopatija: Podobno se zdravi s podobnim
Thinkstock

Živan Krevel, doktor medicine in univerzitetni diplomirani biolog, je posvetil poklicno življenje homeopatiji. Kot zdravnika, ki razume človeka kot celovito biološko bitje, ga je homeopatija prevzela in hkrati tudi prepričala.

Homeopatija je naraven sistem zdravljenja. V samem procesu se vzpostavlja ravnovesje na telesni in duševni ravni hkrati.
Homeopatija je dvesto let star empirični in celostni sistem zdravljenja, ki uporablja tako imenovana potencirana zdravila rastlinskega, živalskega in mineralnega izvora, ki so bila preizkušena na zdravih prostovoljcih in ki se predpisujejo posamično v skladu s pravilom podobnosti (Similia similibus curentur – podobno se zdravi s podobnim). Homeopatska zdravila imajo veliko moč (so potencirana) in so sposobna v organizmu katalizirati procese homeostaze, ki vodijo v smeri popolnega zdravja. Zato procesi samozdravljenja dejansko potekajo na vseh ravneh organizma in zato je homeopatija zelo močan način zdravljenja tako hudih akutnih bolezni kot tudi kroničnih.

Kaj je tisto ključno, na kar naj bi bili pozorni, ko izbiramo zdravnika homeopata?
Pri izbiri je bistveno, ali deluje po navodilih utemeljitelja homeopatije dr. Samuela Hahnemanna ali ne in tudi ali ima zdravniško izobrazbo, saj je homeopatija zdravniška veda. Se pravi, ali upošteva osnovno pravilo homeopatije podobno se zdravi s podobnim, kar je najlaže opaziti po tem, ali predpisuje le eno zdravilo hkrati, saj je le eno zdravilo najbolj podobno bolnikovemu neredu in je le to zdravilo najbolj pripravno za spodbujanje procesa homeostaze. Kdor predpiše eno zdravilo za jetra, drugo za želodec in tretje za živce, ni homeopat, ampak zdravnik, ki še vedno razmišlja v polju paradigme šolske medicine. Tako ne more izkoristiti izjemnega potenciala, ki ga ponujajo homeopatska zdravila, in se mu je dobro ogniti v velikem loku, saj je škoda težko prisluženega denarja. Dobra prispodoba takšnega načina dela je, kot bi se z bolidom formule 1 vozil po močvirju.

Homeopatska zdravila so naravnega izvora in učinkovita za zdravljenje. Ena od prednosti homeopatskih zdravil je, da jih lahko varno uporabimo tudi pri nosečnicah, dojenčkih in otrocih.
To je njihova konkurenčna prednost. So potentna, ampak so v procesu proizvodnje izgubila vso toksičnost. To pomeni, da imajo moč, a so popolnoma brez stranskih učinkov, zato bi lahko rekli, da se približujejo idealu. Kaj namreč pomaga, če jemljemo farmacevtski preparat in se kakšen parameter v organizmu popravi, a se hkrati trije poslabšajo? Večina zdravil je res pripravljenih iz rastlin, živali ali mineralov, a so tu tudi zdravila, ki izvirajo iz bolezenskih izločkov in obolelih tkiv, tumorjev itn. Nekatera so tudi pripravljena po delovanju fizikalnih pojavov – na primer magnetizem zemeljskega pola, sonca itn. Nekatera pa so pripravljena tudi iz sintetičnih snovi, farmacevtskih preparatov … So pa tako razredčena, da niso več toksična, in so tako popolnoma nenevarna.

Osnovno pravilo homeopatije je Similia similibus curentur. Kako zdravnik homeopat obravnava bolnika in kakšen je postopek obravnave?
Delo homeopata je narediti čim bolj natančno anamnezo in s tem dobiti podatke o zdravju od rojstva naprej, o večjih boleznih in o trenutnem stanju, zaradi katerega se je bolnik oglasil. Zanima nas tudi zdravstvena zgodovina celotne družine in socialna anamneza. Pri osebni anamnezi nas zanima, kaj vpliva na posamezne simptome, da se ti poslabšajo ali omilijo (konkomitante) – recimo bolečina se lahko omili, če bolnik pritiska na boleče mesto ali obratno; bolečino lahko omili toplota ali obratno; lahko jo omili gibanje ali obratno … Pomembno je ugotoviti tudi, ali se kakšni simptomi pojavijo hkrati ob drugih (to so tako imenovani konkomitantni simptomi). Ko ocenjujemo simptome bolnika, imajo največjo težo najbolj nenavadni simptomi, saj ti najbolj določajo bolezensko stanje posameznika in ga ločijo od podobnega bolezenskega stanja drugega bolnika. Imamo namreč tako bogato materio medico (obsega več tisoč različnih zdravil), da lahko zaradi tega za isto uradno diagnozo predpišemo kar nekaj različnih homeopatskih zdravil. Glavno delo zdravnika je s čim večjo natančnostjo pridobiti dovolj podatkov za najboljši predpis. Če se ravna po Hahnemannovih pravilih, je pri tem uspešen in so mu bolniki hvaležni, saj se nemalokrat lahko zgodijo revolucionarne spremembe zdravstvenega stanja.

alternativa_Zivan Krevel_ foto Dragan Arrigler.jpg

Pri svetovanju glede zdravljenja s homeopatskimi zdravili je zelo pomemben pogovor z bolnikom, ki ga opravi zdravnik homeopat. 
Naši nasprotniki mislijo, da je naše dobre terapevtske rezultate mogoče pripisati dolgemu pogovoru, ki ga imamo ob prvem obisku, in da naj bi ta na neki način deloval psihoterapevtsko. Verjetno to lahko drži v manjši meri, a ima zelo omejen rok trajanja. Če ne bi bilo naših potentnih zdravil, ne bi bilo mogoče narediti nič večjega, saj po navadi naše bolnike, če zdravimo kronične bolezni, vidimo le nekajkrat na leto. Tako pa so naša zdravila v 19. stoletju z veliko uspešnostjo zdravila celo tako hude epidemične infekcijske bolezni, kot so tifus, kolera in rumena mrzlica. Dandanes pa bi lahko pozdravila večino primerov sepse, ki je največkrat pooperacijski zaplet, zaradi katerega celo ob vseh antibiotikih umre četrtina do polovica vseh bolnikov.

Med homeopatskim zdravljenjem ni priporočljivo uživati prave kave in drugih pijač, ki lahko vsebujejo kofein. Na kaj moramo še biti pozorni?
Kofein je tudi na splošno zelo škodljiv in pogosto pripomore k temu, da ljudje po večletnem jemanju zbolijo. Na splošno dandanes prehitro živimo in so zato stresni sistemi v telesu že preveč dejavni. Kofein te prehitre obrate le še poveča in le vprašanje časa je, kdaj bolezensko iztirimo. Bolnike tudi opozorimo, da če po končanem zdravljenju spet začnejo uživati pravo kavo (brezkofeinska je v redu), se bodo verjetno prej ali slej vrnili med bolnike. Kofein je alkaloidna droga, od katere organizem postane psihološko in fiziološko odvisen, neškodljivih drog pa ni.

S homeopatijo zdravimo tudi kronične bolezni. V katerih primerih ima homeopatski pristop najboljše učinke?
Največ bolnikov dandanes obišče zdravnike homeopate zaradi kroničnih bolezni. Težko je povedati, katere kronične bolezni je lažje zdraviti, saj se večina dobro odziva na homeopatijo. Ker pa je inercija kroničnih stanj velika, je treba biti stvaren in predvideti tudi večletno zdravljenje do popolne ozdravitve, saj se kronične bolezni ne poslovijo brez boja. Zato je brez vztrajnosti in zaupanja v končni rezultat nemogoče priti do ravni zdravja, ki ga omogoča homeopatija. Nemalokrat naši bolnik preveč pričakujejo prekmalu, zato je naša naloga, da jim predstavimo resnično sliko. Beseda pacient pomeni potrpežljiv, in brez te lastnosti ne pridemo do velikih stvari ne pri zdravju kakor tudi ne v življenju na splošno.