Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Glog je dober za srce, imunski sistem in na kruhu

Zoran Franc, Novice Svet24, 25.05.2018 13:01:40

V Sloveniji samoniklo uspeva več vrst glogov. Najpogostejši sta navadni in enovratni glog. Obe vrsti sta zdravilni in rasteta po obronkih gozdov ter med drugim samoniklim grmovjem.

Delite na:
Glog je dober za srce, imunski sistem in na kruhu
Glog je nestrupen in brez negativnih učinkov tudi pri daljši uporabi, vendar velja previdnost, če istočasno jemljete druga zdravila. Dreamstime

Spomladi (v tem času) nabiramo liste in cvetove, jeseni pa plodove. Vsi deli gloga so v slovenskem ljudskem zdravilstvu že od nekdaj cenjeni in uporabljani. Glog se najpogosteje uporablja za zdravljenje in pomoč oslabelemu srcu.

Poln antioksidantov 

Glog je zelo priznana zdravilna rastlina. Tudi sodobna medicina je s poskusi pritrdila ljudski modrosti. Velja za varno zdravilno rastlino, saj niti v večjih odmerkih ni škodljiv. Za zdravljenje uporabljamo liste in cvetove, ti vsebujejo razne flavonoide (rutin, kvercetin, hiperozid …), ki delujejo kot močni antioksidanti in ščitijo telo pred prostimi radikali. Ugodno delujejo tudi na delovanje srca. Še posebno priporočajo glog pri oslabeli srčni mišici in šibkem srcu, saj poveča moč srca in to lažje deluje. Blago pospeši srčni utrip, zniža krvni tlak in pomaga tudi pri srčni aritmiji.

Kozmetika 

Iz cvetov in listov lahko pripravimo tudi kopeli, te se sicer uporabljajo bolj v zdravilne kot kozmetične namene. Pomagajo pri angini pektoris, infarktu, vodenici, razbijanju srca. Za lajšanje teh težav priporočajo tudi obkladke z glogovim čajem. Položimo jih na prsni koš na predel srca.

glog, plodovi
Glog naj bi po ljudskem verovanju varoval hišo pred strelo in vsem slabim.
dreamstime

Vrt

Glog ima zelo lepe cvetove in liste. Samonikle vrste cvetijo belo, vrtnarji pa so vzgojili tudi številne okrasne vrste . Tako je glog lahko tudi res lepo okrasno drevo. Ker ne zraste zelo veliko, je primeren tudi za manjše vrtove. Spomladi bo lepo cvetel, jeseni pa bo nas in ptice razveselil z rdečkastimi plodovi. Cvetovi okrasnih vrst so lepe rožnate barve, nekatere vrste imajo polnjene rožnate cvetove. Glog je primeren za žive meje ali pa kot soliterno drevo. Za okrasne vrste glogov ni znano, ali so tudi zdravilni. Vsi pa so zelo trdoživi, saj uspevajo tako rekoč povsod, v vsakršnih tleh ter na soncu ali v polsenci.

Preberite tudi: Klop - najgrozovitejša žival v Sloveniji? Kliknite TUKAJ!